A megkérdezettek 57 százaléka inkább lemond a felsőfokú tanulmányairól, ha nem veszik fel állami képzésre.

Mindennél durvább hír érkezett a magyar oktatásról

A fiatalok több, mint fele nem fizetne az egyetemért. Forrás: Pixabay

Sokan nem engedhetik meg maguknak a felsőoktatást és nincsenek meg a feltételei ahhoz, hogy saját zsebből finanszírozzák.

Az OTP Bank által megkérdezett fiatalok 57 százaléka inkább nem megy egyetemre, ha nem sikerül bejutnia államilag támogatott helyre. Mindössze 8 százalék, akit egyáltalán nem befolyásol a finanszírozási forma és mindenképpen elvégzi a kiszemelt képzést – írja az mfor.

Minden negyedik válaszadó családjában gondot okoz a szülők részéről az anyagi támogatás, mégis, amennyire csak lehet, támogatják a gyermeküket. A diákok 42 százalékának a szülei egyáltalán nem rendelkeznek elegendő megtakarítással ahhoz, hogy fedezni tudják a gyermekük egyetemi díját, mindössze 1 százalék jelezte, hogy nem okoz gondot a szülőknek ez a kiadás. 39 százalék éppen ezért a diákhitel felvétele mellett dönt.

A felsőoktatás finanszírozása során a diákhitel a harmadik helyen áll. A válaszadók első helyre a tanulmányokkal párhuzamosan történő munkába állást tették, amelyet a szülőktől való pénzkérés követett. A rangsorban utolsó két helyre szorult az a lehetőség, hogy halasztják tanulmányaikat és munkát keresnek, valamint, hogy személyi kölcsönt vesznek fel.

Forrás: mfor
Fotó: Pixabay

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Gondolom a hülyemagyar maffiahívők gyerekeit nem érinti ez a felsőoktatás dolog...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@KisTehen: az a baj, hogy sok olyan ostoba mihaszna fasz lesz, mint te.
namihami
Akkor miért nem mennek inkább Svájcba vagy Angliába! Mint beigazolódott, az ottani képzés rendesen megalapozta az itthon elérhető jövedelmet!
jáger laszló
Szerencsémre én még állami finanszírozással végezhettem L az egyetemet!!
Örök hála
csak ennyi
barátilag
J.L.
kereső
Társadalmi botrány!!- mondta Gyurcsány Ferenc az öszödi beszédben:
"Szociológusok ”perverz újraelosztásnak” nevezik azt a metódust, amikor a közös pénzekből a regnáló hatalom nem a rászorulókat támogatja, hanem klientúrát épít a maga számára.

Legyünk igazságosak: a korábbi kormányok sem tudtak maradéktalanul megbirkózni a feladattal. „Ha van társadalmi botrány, akkor az, hogy a felső tízezer termeli újra magát, közpénzen.” – mondta 2006-ban az akkori miniszterelnök. (Az idézet az őszödi beszédből való.)

A helyzet azóta számottevően romlott: ma már nemcsak „újratermeli” magát a közpénzen a felső-középosztály, hanem elszívja a forrásokat, lehetőségeket a szegényebbek elöl. Esélyt sem ad arra, hogy egy alacsonyabb státuszú család leszármazottja előbbre jusson. Holott a „családtámogatásra” fordított összegek évről-évre nőnek a költségvetési tételekben. Csakhogy a ma már400 milliárd forintot közelítő összeg nem a rászoruló gyerekeknek jut."
Toller Béla
@KisTehen: Te meg még ingyenesen loptad el a helyet valami érdemesebb helyett !
ómió
Pedig anno nem győztük "lenépszavazni" az efftársi akaratot, hogy "full fizetős" legyen a felsőoktatás!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.