Egy év alatt több mint 21 ezer ingatlan árverése fejeződött be Magyarországon. Az ingatlanok egész összértéke több mint 199 milliárd forint, az épületek többsége pedig 5 millió forintnál is kevesebbet ér – derült ki a Periféria Központvégrehajtásokról szóló elemzéséből.

A legszegényebb magyarok házait ezrével árverezik el a végrehajtók

A koronavírus idején a végrehajtások miatti árveréseket leállították, azok tavaly szeptemberben indultak újra. Czirfusz Márton és Bodor Krisztofer tanulmánya az azóta eltelt egy év adatait dolgozza fel – írja a Telex.

A lap szerint ez alatt az egy év alatt a végrehajtások és az azok következtében megindult árverezések úgy folytatódtak, mintha a Covid alatti leállás meg sem történt volna. A most megjelent tanulmány szerint egy év alatt 21 ezer befejezett ingatlanárverés történt, amelybe a sikeres, de a sikertelen licitek is beleszámítanak. Az adatból nincs kiszűrve az, hogy sikertelen árverés esetén egy ingatlant másodszor is kitűzhetnek licitre, amit így kétszer számolnak be a rendszerbe.

Az árverésre ítélt ingatlanok kikiáltási árát a végrehajtó határozza meg vagy igazságügyi szakértő szakvéleménye, vagy a jegyzői értékbizonyítvány alapján. Czirfusz és Bodor kimutatása szerint az ingatlanok többségének értéke ötmillió forint alatt van, de

előfordulnak 10 ezer forintos kikiáltási áras épületek is. Kimondható tehát, hogy az árverések többsége a legszegényebb háztartások lakásait érinti.

Az árverések iránti alacsony keresletet jól mutatja, hogy a licitek majdnem felében egyetlen ajánlat sem érkezett az ingatlanokra. De még a befutó ajánlatoknak is majdnem a fele a kikiáltási árnál kisebb összegű. Ha végül ennyiért megy el a ház vagy a lakás, akkor az adósok pórul járnak, a becsült értéktől való eltérést ugyanis egyszerűen elveszítik.

A falvakat és városokat a lakosság egy főre jutó jövedelme alapján öt egyenlő csoportra osztották, és megvizsgálták, hogy hol mennyi árverés történik, és azokon milyen kikiáltási árak vannak. Az adatokból az derül ki, hogy

a legszegényebb településeken több mint négyszer annyi árverés van, mint a leggazdagabbakon, miközben a kikiáltási ár a másik kilencede.

Forrás: Telex

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
"Egy év alatt több mint 21 ezer ingatlan árverése fejeződött be Magyarországon."
ebböl is látszik,hogy 0rbánék kibaxottu családbarátok!

@Shikari: neked még putrid sincs, te buta talált cigánygyerek ! dade ,te setétebb mint májköll dzsekszon fiatalon! :)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Clavigo
@Shikari: Felröffentél ,buckalakó ..de minek ?
jesz
ja, persze...a legszegéyebbek ezreinek lakását árverezik...na az ilyen árverés előtt még nem láttam sem DK-s, sem jobbik, sem mihazánk tüntetést...az mszp, és jelentéktelen társaik érthető, hogy nem tüntetnek, mert a nélkül is megkapják a pénzüket.
csak úgy....
"Egy év alatt több mint 21 ezer ingatlan árverése fejeződött be Magyarországon."
ebböl is látszik,hogy 0rbánék kibaxottu családbarátok!

@Shikari: neked még putrid sincs, te buta talált cigánygyerek ! dade ,te setétebb mint májköll dzsekszon fiatalon! :)
csak úgy....
@jesz: biztosan amerikai sorozatot néztél ´...
csak úgy....
van valami nyilvántartás a több százezer magyar hajléktalanról , akik az 0rbán kormány dicsöséges 13 éve alatt lettek földönfutók?
Nyírfa
Gyermek- és fiatal felnőtt koromban mindenkinek volt otthona. Aki ezek után a szocializmusra kukorékolni mer, azt lecsukatom! (by Szabó Magda Abigél, Zsuzsanna nővér)
Nessy
A végrehajtók is a legkisebb ellenállás felé nyitnak! Egyébként logikus! Nem a milliomos haverok, álomttkárok, politikusok tartoznak a rezsiköltséggel, maradnak el a hitel törlesztéssel, amikor munka nélkül maradna, vagy egyéb katasztrófa éri a családot. Bár könnyű ismeretlenül bárki fölött pálcát törni, nem csak a "cigányok" kerültek adósság csapdába.
csak úgy....
@Maccska: van még egy üres kiadó lakásom, arra az esetre ha te is ide kívánkozol a nyomorod elöl! neked haveri alapon 600 euro a bérlet +rezsi! fölötted török vendégmunkások fognak lakni, de téged az nem zavarhat,hiszen ha 0rbán csípi a törököket, akkor te is!
Nyírfa
A végrehajtás az egyik legembertelenebb dolog a világon. Érett társadalom mindenben a megelőzésre törekszik.
A mai kínaiakkal tele van minden cipőm, de még a kora középkorban is voltak annyira előrelátóak, hogy azt az orvost díjazták a legjobban, akinek a legkevesebb betege volt. Ezt a logikát felülírni a XXI. században , erre, tiszta fejjel már nincs mit mondani. Mint ahogy a gonoszságra, és annak eltűrésére sincs.
kulabombaafityiszre
A szegényebb települések 90-98%-a a fideszre szavazott,mert jelentős részüket fillérekért megvették.
Szóval kinek mit intéz a kormánya.
csak úgy....
@kulabombaafityiszre: mert nekik már csak a "meggyözö" m1. re fussa...
rakitics41
Az emberek nagyon könnyelműen vállalnak olyan kötelezettségeket amelyeket később nem tudnak teljesíteni.A nagyszerűnek tűnő ajánlat csábító, és könnyelmű döntésre ösztönöz.Ma amikor egyik napon még van az embereknek jól fizető munkájuk, holnapra könnyen elveszthetik.Ma egyik nap még egy jó nevű vállalkozónak rengeteg munkája van, de könnyen előfordulhat, hogy holnapra minden rosszra fordul, és a vállalkozás csődbe megy.Ezekkel a problémákkal az emberek a kölcsönök felvételekor nem számolnak és könnyen adósokká válhatnak, akiknek mindene elveszik egy végrehajtás során.A kormánynak kellene olyan szabályokat hozni, hogy a pénzintézetek csak azoknak adjon kölcsönt akiknek a jövedelme hosszú távra biztosítva van, vagy olyan adóst védő szabályokat kellene hozni ami védi ezeket az embereket hogy nem vesztenek el mindent, ha egyszer fizetésképtelenné vállnak.
csak úgy....
@Nyírfa: a végrehajtásnak hagyományai vannak magyarországon ! elöször a nácik telepítették ki az "alantasokat" a vagyonukból,majd jöttek a komcsik és eljátszották ugyan azt a müsort! - sose gondoltam volna,hogy ez a XXI. sz. ban egy "családbarát keresztény" kormány kezei alatt ismét megtörténhet!
verőce21
@csak úgy...: 17:56) Szóval nyomornegyedben laktál a törökök között, amíg nem kaptál egy önkormányzati szolgálati lakást a közmunkás kertész szolgálatodhoz...?
Nyírfa
@csak úgy...: 21.49

Mondd, hogy nem kegyelmi állapot magyarnak lenni!
csak úgy....
@verőce21: a te beteges fantáziád fölülmúlhatatlan ,igaza van a nejednek,hogy te egy a saját baromságaiba és ötleteibe zárkózott faß!
Nyírfa
@csak úgy...: 22.21

És még érthető is.
verőce21
@csak úgy...: ki intézte neked a szolgálati lakást, mint egy szegény nyomorult migránsnak...!
csak úgy....
hölgyek urak, szerintetek mit lehet kezdeni egy megszállott elmebeteggel, mint pld. ez az önismétlö, buta @verőce21: nevezetü elmebeteg? azt vegyétek figyelembe,hogy ember és állatbarát vagyok!
csak úgy....
@verőce21: mesélj még rólam ,aztán én is rólad! -persze téged már ismernek a fura dolgaidról! :)
verőce21
@csak úgy...: Nemcsak ember és állatbarát lehetsz, de butavagy paraszt...!
csak úgy....
@verőce21: a nejed jár még mindíg a fejembe, szerintem szorosabbra veszem vele a kapcsolatot ,talán sikerül megszabadítanom a terrorista elmebetegétöl!
csak úgy....
@verőce21: szegény nejed,aki több mint 10 éve vibrátorral hál...,mert te már ahhoz is buta és tehetetlen vagy paraszt! :)
verőce21
@csak úgy...: Ennyi ésszel, hogy lehetsz még életben...?
ómió
De hol van ez az "efftársi devizahitelekhez" képest!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.