Egy év alatt több mint 21 ezer ingatlan árverése fejeződött be Magyarországon. Az ingatlanok egész összértéke több mint 199 milliárd forint, az épületek többsége pedig 5 millió forintnál is kevesebbet ér – derült ki a Periféria Központvégrehajtásokról szóló elemzéséből.

A legszegényebb magyarok házait ezrével árverezik el a végrehajtók

A koronavírus idején a végrehajtások miatti árveréseket leállították, azok tavaly szeptemberben indultak újra. Czirfusz Márton és Bodor Krisztofer tanulmánya az azóta eltelt egy év adatait dolgozza fel – írja a Telex.

A lap szerint ez alatt az egy év alatt a végrehajtások és az azok következtében megindult árverezések úgy folytatódtak, mintha a Covid alatti leállás meg sem történt volna. A most megjelent tanulmány szerint egy év alatt 21 ezer befejezett ingatlanárverés történt, amelybe a sikeres, de a sikertelen licitek is beleszámítanak. Az adatból nincs kiszűrve az, hogy sikertelen árverés esetén egy ingatlant másodszor is kitűzhetnek licitre, amit így kétszer számolnak be a rendszerbe.

Az árverésre ítélt ingatlanok kikiáltási árát a végrehajtó határozza meg vagy igazságügyi szakértő szakvéleménye, vagy a jegyzői értékbizonyítvány alapján. Czirfusz és Bodor kimutatása szerint az ingatlanok többségének értéke ötmillió forint alatt van, de

előfordulnak 10 ezer forintos kikiáltási áras épületek is. Kimondható tehát, hogy az árverések többsége a legszegényebb háztartások lakásait érinti.

Az árverések iránti alacsony keresletet jól mutatja, hogy a licitek majdnem felében egyetlen ajánlat sem érkezett az ingatlanokra. De még a befutó ajánlatoknak is majdnem a fele a kikiáltási árnál kisebb összegű. Ha végül ennyiért megy el a ház vagy a lakás, akkor az adósok pórul járnak, a becsült értéktől való eltérést ugyanis egyszerűen elveszítik.

A falvakat és városokat a lakosság egy főre jutó jövedelme alapján öt egyenlő csoportra osztották, és megvizsgálták, hogy hol mennyi árverés történik, és azokon milyen kikiáltási árak vannak. Az adatokból az derül ki, hogy

a legszegényebb településeken több mint négyszer annyi árverés van, mint a leggazdagabbakon, miközben a kikiáltási ár a másik kilencede.

Forrás: Telex

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
"Egy év alatt több mint 21 ezer ingatlan árverése fejeződött be Magyarországon."
ebböl is látszik,hogy 0rbánék kibaxottu családbarátok!

@Shikari: neked még putrid sincs, te buta talált cigánygyerek ! dade ,te setétebb mint májköll dzsekszon fiatalon! :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@verőce21: a nejed jár még mindíg a fejembe, szerintem szorosabbra veszem vele a kapcsolatot ,talán sikerül megszabadítanom a terrorista elmebetegétöl!
csak úgy....
@verőce21: szegény nejed,aki több mint 10 éve vibrátorral hál...,mert te már ahhoz is buta és tehetetlen vagy paraszt! :)
verőce21
@csak úgy...: Ennyi ésszel, hogy lehetsz még életben...?
ómió
De hol van ez az "efftársi devizahitelekhez" képest!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.