Az Európai Unió lett kereskedelmi biztosa, Valdis Dombrovskis Kínába látogatott, a kínai e-autók exportját érintő szubvenciós vizsgálatok miatt.

Szorul a hurok Orbánék körül, egyszerre indulhat vizsgálat a botrányos belgrádi vasútépítés meg a silány kínai gyógyászati termékekkel való bizniszelés miatt is

Az EU végre fellép a kínai nyomulással szemben. Forrás: Pixabay

Az Európai Bizottság kettő, a fideszes kormány szempontjából fájdalmas vizsgálatra is készül. Eljárás indulhat a kínai egészségügyi termékek és a vasúti beruházások miatt is – írja a Portfolió.

Valdis Dombrovskis négy napos látogatása Věra Jourová, az EU új digitális politikáért felelős vezetőjének közelmúltbeli látogatását követi – írja a Politico.

Dombrovskis aggódik amiatt, hogy "visszaélnek" az EU kereskedelmi nyitottságával. Szólt az európai vállalatok és kínai társaik közötti növekvő versenyről, ami az európai cégek piaci részesedésének csökkenésével jár. Válaszul Brüsszel vámokat vethet ki a kínai elektromos autókra, ezért Dombrovskis felszólította Kínát, hogy teremtsen igazságosabb üzleti környezetet, Szerinte az európai cégek kivonulhatna Kínából a kölcsönösség hiánya, a diszkriminatív előírások és a gyenge biztonsági követelmények miatt.

Dombrovskis az EU-Kína kapcsolatok összetettségét is kiemelte az Oroszország által Ukrajna ellen vívott háború fényében. Ezt a "legerősebb ellenszélnek" nevezte, amely potenciálisan az EU és Kína "eltávolodását" okozhatja.

Ha Dombrovskis szavai süket fülekre találnak, Brüsszel újabb vizsgálatokat indíthat a kínai gazdaság orvosi és a vasúti ágazatában, ahol az uniós országok nyitottabbak voltak a kínai termékekkel szemben, mint fordítva.

Így viszont a fideszes kormány által erőltetett, kínaiakkal közös beruházás, a Budapest-Belgrád vasútvonal kínai érdekeket szolgáló átépítése is kútba eshet az új uniós korlátozás miatt, miközben a 750 milliárd forintos építkezés 80 százalékát kínai hitelből fedeznék a Magyarországot nyakig eladósító Orbánék.

Orbán kormánya a koronavírus-járvány kezdete óta a kínai egészségügyi beszállítókkal is szívesen seftelget. Elég itt a Kínától megvett, teljesen használhatatlan, kínai menüs lélegeztetőgépeikre, meg az idősek körében tragikus halálozási arányt okozó kínai kovid-vakcinájuk erőltetésére gondolni.

Forrás: Portfolió, Politico
Fotó: Pixabay

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
0rbán és a füstbe ment terv! - fideszék totál kifingatják magyarországot..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KisTehen
@koszpeko: az eu azért nem vár tőlünk pénzt, mert már befizettük, te birka
KisTehen
@koszpeko: de orbánék igazán megfogadhatnák karácson ötletét ... és jövőre nem fizetik be a kötelezőt
gina
REMÉLEM VÉGRE VALAKI MEGHÚZZA AZT A HORGOT A ZSIROS CIGÁNY TORKÁN
verőce21
Pedig jó a terv...! Azokat a kínai szabvány szerinti biztosító berendezéseket majd kiváltják EU-konformra és épülhet tovább a vonal...! :)

Még a cél is jó, mert nem személyszállításra épül...! Mert abból tényleg soha nem térülne meg az ára...! :)
Béla333
Le kell csukni végre a mocskos tolvaj hazaáruló szemét bandát!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.