A főpolgármester nem ahhoz fordult üzletügyben akihez vártuk volna, sőt kihagyta a politikai szövetségeseket – írta meg a 24.hu.

Karácsony megkerülte a közgyűlést: NER-milliárdossal üzletet plakát ügyben

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, saját hatáskörben jóváhagyta, hogy a fővárosi önkormányzat és hozzá tartozó cégek, a BDK Kft. és a BKK Zrt., szerződjenek az ESMA Reklám Zrt.-vel és a SYS IT Networkkel a következő évekre. Az erről szóló határozatot a főpolgármester még nyáron hozta meg, és ez a döntés azóta is sok vitát kavart.

A kontroverziát főként azok az üzletemberek szítják, akiknek a cégeivel szerződést kötött Karácsony. Az ESMA Reklám Zrt.-t Garancsi István, a kaszinótulajdonos vezeti, a SYS IT Network pedig Tasnádi László érdekeltségébe tartozik, akik mindketten a kormányközeli gazdasági holdudvarhoz tartoznak.

Az ügy háttere az, hogy a fővárosnak újra kellett kötnie a közvilágítási oszlopokhoz kapcsolódó szerződéseket, mivel a korábbi megállapodás 2023 májusában lejárt. A főváros új tendert hirdetett, amire csak az ESMA Reklám Zrt. adott be érvényes ajánlatot.

A vállalatnak több tízezer oszlop üzemeltetésére lesz feladata.

Az ügy különös figyelmet kapott, mivel a politikai ellenzék és néhány civil csoport is kritizálta Karácsony döntését. A Demokratikus Koalíció képviselői és Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina, nemmel szavaztak a szerződés jóváhagyására, mondván, hogy nem szabadna a NER-hez köthető vállalkozókkal szerződni.

Karácsony Gergely és támogatói azonban azt állítják, hogy az új szerződésnek nincs politikai vagy gazdasági kötődése, és az ESMA Reklám Zrt. a legjobb ajánlatot nyújtotta be.

 A régi és az új (2028-ig szóló) ESMA-üzlet között van két jelentős különbség.

- Egyrészt a plakáthelyek darabját mintegy 130 forinttal drágábban adta a főváros, mint korábban,

- másrészt Garancsiék eztán nem helyezhetnek ki politikai hirdetéseket az elefántfülekre.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy Karácsony Gergely miért saját hatáskörben hozta meg a döntést, és miért nem a közgyűlésre bízta azt. A kormányrendelet kihirdetése után felmerült az a kérdés, hogy mi lenne a legjobb megoldás az új szerződésre vonatkozóan. A választási lehetőségek között szerepelt a döntés elhalasztása, az ügy újbóli előterjesztése a közgyűlés elé szeptemberben, remélve, hogy akkor meglesz a minősített többség, vagy pedig a főpolgármester saját hatáskörben hozza meg a döntést a sürgősségi szempontok figyelembevételével még nyáron. 

Forrás: 24.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
1. Alaposabban kéne ismerni az ügyet.
2. Ha tényleg nem volt más pályázó, és Karácsony kikötésekkel jó üzletet csinált, akkor nem találok benne kivetnivalót. Garancsiékra úgyis lesújt majd a törvény, kormányváltás után átrendeződik a gazdasági holdudvar.
3. Baranyi Kriszta, akit nagyra becsülök, ellenezte, jó lenne tudni, kínált-e fel alternatív megoldást. Vagyis, nem áll elegendő információ a rendelkezésünkre, amely alapján megítélhetnénk az üzletkötést.
Sakk Matt
@KisTehen: Téged nem zavar, hogy egy nem-zethy érzelmű fidesznyik vejkó libernyákkal paktál? Vagy oda-vissua már nem látod az összefüggéseket?
Sakk Matt
@KisTehen: Nem. Neked nem okoz problémát, hogy kettős mércét használsz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.