Két társával együtt díjazták Krausz Ferenc magyar származású kutató fizikust.

Nobel-díjjal ismerték el Krausz Ferenc fizikus munkáját

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja az idei fizikai Nobel-díjat, jelentették be 2023. október 3-án a stockholmi Karolinska Intézetben. A felvétel a Németországban élő Krausz Ferenc kísérleti fizikusról, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjáról Münchenben készült 2015. október 22-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az idei fizikai Nobel-díjat Pierre Agostini, az amerikai Ohio Állami Egyetem fizikaprofesszora, Anne L'Huillier, a svéd Lundi Egyetem kutatója és Krausz Ferenc, a magyar származású kutató nyerte el.

A díjat az "az anyagban lévő elektronok dinamikájának tanulmányozására szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat létrehozó kísérleti módszerekért" járó úttörő munkájukért ítélték oda.

A Qubit.hu szerint Krausz Ferenc élete során számos jelentős lépést tett az attoszekundumos fizika és az ultragyors lézertudomány területén. Az 1962-ben Móron született kutató 1985-ben diplomázott az ELTE fizikaszakán, míg a Műegyetemen villamosmérnöki oklevelet szerzett. Kutatásait a BME Fizikai Intézetében kezdte, majd a doktori fokozatot már a Bécsi Műszaki Egyetemen szerezte 1991-ben, ahol később docensként majd professzorként is dolgozott.

Krausz kutatócsoportja az attoszekundumos fényimpulzusok előállításában járt élen, amelyek lehetővé teszik az elektronok atomon belüli mozgásának valós idejű megfigyelését.

Ezen eredmények révén az attofizika tudománya fejlődött, és számos alkalmazást találtak a fotoionizáció időfüggésének vizsgálatában és más atom- és molekulafizikai kutatásokban.

Krausz Ferenc emellett 2022-ben fizikai Wolf-díjat is kapott társaival az ultragyors lézertudomány és attoszekundumos fizika területén végzett úttörő munkájáért.

A Nobel-díj azonban a pályafutásának egyik legkiemelkedőbb elismerése, és a kutatásának nemzetközi hatását is megerősíti.

A 2023-as fizikai Nobel-díj az anyagban lévő elektronok viselkedésének mélyebb megértését segíti elő, és rámutat az emberiség számára elérhető új tudományos ismeretekre és technológiákra. Krausz Ferenc munkája és elismerése tovább növeli a magyar tudományos közösség presztízsét a nemzetközi színtéren.

Forrás: qubit.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
Ismét csak egy "magyar származású"...
Nem dicsőség hanem szégyen az országra nézve!
Apropó: Karikó Katalinnak azok gratulálnak a leghangosabban akik miatt "külföldre szakadt hazánklánya" lett...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr. Proktor
Ismét csak egy "magyar származású"...
Nem dicsőség hanem szégyen az országra nézve!
Apropó: Karikó Katalinnak azok gratulálnak a leghangosabban akik miatt "külföldre szakadt hazánklánya" lett...
Sámannus
Hatalmas gratuláció, márt csak azért is mert a fizika kedvenc tudományom. Nálam mindet visz.
jáger laszló
Ismét 1 újabb magyar Nobel díjas!
Fizikai Nobel díjat kapott
Krausz Ferenc
Gratulálok neki!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Béla333
Akár külföldön, akár itthon, de azért ez fantasztikus!
Gratulálok!
lampa laz
Azta, nem mindennapi ez a nobel-eső.
Gratulálok nekik, mert nagyon megérdemlik.
justhpeter
@Sakk Matt: Isten bizony, ez a kérdés jó !
terlasz
Mi nem tűrjük meg a nálunknál tehetségesebb embereket, de verjük a mellünket, ha tőlünk távol sikereket ér el. Tud valaki ellenpéldát mondani?
Dr. Proktor
@terlasz: Csak tolvajlásban tűrjük meg itthon az abban tehetséges embereket, bár abban nem is igazán tűrjük hanem egyenesen újra és újra megválasztjuk őket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.