A beszédben hangsúlyozta: legfontosabb, hogy örömmel végezzük a munkánkat.

Karikó Katalin felszólalt, miután megkapta a Nobel-díjat – A fiataloknak is üzentMTI/Rosta Tibor

Ahogy mi is megírtuk, hétfőn bejelentették: Karikó Katalin Drew Weissmannal megosztva kapta meg az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért.

A biokémikus újságíróknak és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetőinek a bejelentést követően azt mondta,

a fiatal diákoknak azt üzeni, fontos, hogy megőrizzék a fizikális és mentális egészségüket, tanulják meg a stresszt kezelni.

Az SZTE kutatóprofesszora azt tanácsolta a fiataloknak, élvezzék azt a munkát, amit végeznek, mert ha így tesznek, egyre jobbak lesznek benne. A stressz kutatójaként ismertté vált Selye Jánost idézve hangsúlyozta, arra kell koncentrálni, amin tudunk változtatni.

Karikó Katalin kérdésre válaszolva visszaemlékezett arra, hogy édesanyja minden évben meghallgatta, kinek ítélték oda a Nobel-díjat, bízva benne, egyszer a nevét olvassák be.

Pedig előfordult olyan időszak, amikor sem állása, sem csoportja nem volt, csak szorgoskodott a laborban.

Szabó Gábor akadémikus, az SZTE korábbi rektora úgy fogalmazott, az idén Nobel-díjjal elismert kutatás társadalmi hatásai jóval erősebbek, mint a korábbi években díjazottaké.

A fizikus professzor – aki Karikó Katalinnal egy időben végzett az SZTE elődjén, a József Attila Tudományegyetemen – úgy vélte: láthatóan a kutatónő személye is lenyűgözte a Nobel-díj bizottságot. Tudományos eredményei mellett elképesztő kitartásáért különdíjat érdemelne, hiszen az mRNS-hez kapcsolódó első kísérleteit a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban végezte, majd ezt a munkát folytatta az Egyesül Államokban, ám néhány év múltán kutatásai támogatását megszüntették.

Karikó Katalin olyan kutató, akit példaképül lehet állítani a fiatalok elé

– hangsúlyozta az akadémikus.

Az első magyar nőnek, aki Nobel-díjat nyert, számtalan nemzetközi tekintély gratulált, itthon mások mellett Orbán Viktor és Novák Katalin is kifejezte gratulációját.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
@pultosjocó: Emlékszem mikor terjedni kezdett Európában a járvány Orbán Viktor a rádióban nem szégyelte azt mondani ,hogy a magyaroknak nem kell aggódnia, mert minket elkerül a járvány. Arra hivatkozott, hogy a magyarok immunrendszere erősebb mint a többi nemzeté.
Orbán akkor is megbukott, mint jóstehettség. Erre az emberre bízni egy országot egyenlő az öngyilkossággal.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sakk Matt
@Pegero: Sosem iszom alkoholt. Te buzi vagy.
pultosjocó
@division: nem látom hogy cáfolnál...tények vannak leírva / mindegy hogy hol /...lehet bemutatni a bizonyítékot,hogy nem igaz...mondtam neked, adatoljál, ne terelj...te vagy oda a tényekért, hát lássuk, melyik sor nem igaz a cikkben leírtakból..?
division
@pultosjocó: Aki nem oltatta be magát, az nem oltatta, a saját döntése volt. Aki belehalt a betegségbe, az legfeljebb megjárta. Nincs itt semmi különös megmagyarázni való.
pultosjocó
@division: terelsz, a cikk nem erről szólt...hanem a mozgatóiról a műpániknak...ja és az oltások után az oltottak aránya volt magasabb az elhunytak között, ami jól mutatta ,hogy a vakcina minimum semmit nem ér, inkább káros..!...tehát a kérdés, mi nem igaz a cikkben..?
division
@pultosjocó: "ja és az oltások után az oltottak aránya volt magasabb az elhunytak között" Látom még mindig tolod ezt a légből kapott marhaságot. Ne haragudj, de nincs kedvem már ezen a szinten erről beszélgetni.
pultosjocó
@division: kerülöd a választ...a cikkben leírtakra reagálj, az a tárgya az eszmecserénknek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.