Az Európai Parlament elfogadta az uniós médiaszabadságot védő jogszabály álláspontját, amely egy lépéssel közelebb került a jogszabállyá váláshoz.

A Fidesz ismét a médiaszabadságról szóló uniós jogszabály ellen voksolt

Illusztráció: Pixabay

Az Európai Parlament célja, hogy kötelezze a tagállamokat a média sokszínűségének védelmére, és garantálja a sajtó függetlenségét a kormányzati, politikai, gazdasági és magánjellegű beavatkozások ellen.

A képviselők minden olyan beavatkozást tiltanának, amelyek a médiaszolgáltatók szerkesztői döntéseibe avatkoznak, és megakadályoznák a külső nyomást az újságírókra, mint például a források felfedését vagy a titkosított tartalmak hozzáférését.

A Telex megírta, hogy a tervezet átláthatóbbá tenné a médiacégek tulajdonosi hátterét, védené a médiumokat a nagy online platformok önkényes döntéseivel szemben, és felső határt vezetne be a közfinanszírozású hirdetésekre, hogy a sajtó ne váljon függővé az állami hirdetésektől.

Az egyes médiaszolgáltatók nem kaphatnának többet az állami hirdetésekből egy tagországban, mint az ottani hirdetési költségvetés 15 százaléka.

Az elfogadott tárgyalási mandátum alapján az Európai Parlament most már tárgyalhat a tagállami Tanáccsal a jogszabály végső formájáról. Ha a két testület megegyezik, akkor már csak a Tanácsnak kell minősített többséggel döntenie, és a jogszabály elfogadásához legalább 55 százaléknyi tagállami igenre van szükség, amelyek az uniós lakosság legalább 65 százalékát képviselik.

A Fidesz a tervezetet ellenezte, és már a szakbizottsági szavazáson is tiltakozott ellene. A párt képviselői szerint a tervezet mögött a Soros-hálózat áll, és az arra irányul, hogy Brüsszel befolyást szerezzen a tagállamok nyilvánosságában.

A Fidesz-képviselők közül csak néhány tartózkodott vagy nem szavazott, a többiek ellene voksoltak a javaslatnak.

Forrás: telex

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Menőmanó
A média 90%-a fideszkézen van, naná, hogy nem tetszik geciéknek az uniós javaslat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
@durbincs: Az Unió ma láthatja mit kap, ha a legkisebb engedményt is teszi a magyar kleptokrata-nemzeti-keresztény csürhének.
kereső
Magyarország majd nem vezeti be, azaz a saját jogrendjében nem harmonizálja a saját jogszabályait. És???
Péter2
@Maccska: Már megint mellémagyarázol ,. itt a közmédiákról van szó , mert a sok mocskosság ami kiderül a kormányról és haverjairól arról mélyen hallgatnak , pedig a köznek az volna a dolga , hogy mindenhová eljuttassa a híreket ha pozitív vagy , ha negatív mert így az emberek egy része félre van vezetve, ráadásul közpénz milliárdokból működik , amit az emberek adóforintjaiból kapnak ! Amúgy a félrevezetés nagyon káros tud lenni akár kirobbanthat egy polgárháborút is , de zavargásokat és egyéb olyan dolgot aminek csúnya következménye lehet , remélem már világos !
Péter2
@kereső: Majd akkor " és" jönnek a kötelezettségszegési eljárások , amiknek már komoly hatásai lesznek , akár fel is függeszthetik az uniós tagságunkat , stb és már nem várnak éveket , hogy szankcionálják azok országokat akik szembe mennek a többségi közös akarattal . Ja és majd megint a népnek fáj, mikor meglesz belőle a komoly gazdasági kár egyebek . Itt nem éri meg széllel szemben ...
gina
@durbincs: Takarodj már a jó román hazádba te agyhalott 1 Bites birka, nem unod a sok idióta kommented te kis alja senki, vidd magaddal a zsiros cigányt is.nem értem miért nem a facebook vagy Tik tok oldalára irogatsz és nyalod a seggét annak a baromnak???
NKF
Van nálunk ellenzéki szarportál bőven! Brüsszel menjen a büdös p...ába!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.