Egy közös képviselő például már intézheti online is a tartozások ügyét.

Fizetési meghagyások: Változott a törvény, ezek a legfontosabb újdonságok

Illusztráció: Pixabay.com

Több helyen is módosult a fizetési meghagyásokról szóló törvény október 1-jétől, egyszerűsítve az eljárást. A fontos tudnivalókat összegyűjtve, azt írja a Ripost:

Bizonyos esetekben teljesen elektronikussá vált a fizetési meghagyásos eljárás, vagyis gyorsabban és egyszerűbben a pénzükhöz juthatnak azok, akiknek a követelése jogos és a közjegyzői eljárást választják.

Az elektronikus ügyintézésre kötelezettek ugyanis a cégkapun, a tárhelyükön keresztül kapják a meghagyást és az eljáráshoz kapcsolódó iratot. Ez érinti például a gazdálkodó szervezeteket, önkormányzatokat, alapítványokat, egyesületeket, valamint az ügyvédeket, jogi képviselőket, illetve azokat a társasházakat, amiknek van ügyvédje vagy a közös képviselője Kft., Bt. vagy egyéni vállalkozó. A lap kiemeli:

A magánszemélyek esetében nem változtak a szabályok.

A fizetési meghagyásos eljárás tulajdonképpen azt jelenti, hogy akinek tartozunk, az elmehet egy közjegyzőhöz, akitől kérheti fizetési meghagyás kibocsátását. Ehhez nem kell bizonyítania a tartozás jogosságát, de a kérést alá kell támasztani, például egy kölcsönszerződéssel. A 3 millió forint alatti lejárt tartozást csak fizetési meghagyásos eljárással lehet behajtani.

Forrás: Ripost.hu
Fotó: Pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.