A Nemzeti Filmintézet 2,5 milliárd forintunkkal dobta meg az 1242 – A Nyugat kapujában című nagyszabású film gyártóit.

Két és félmilliárd forint közpénzt égettek el a fideszes kurzusfilmre, de ennyiből sem képesek befejezni

2.5 milliárd propaganda mozira – igazán jó hír a családoknak! Forrás: Átlátszó

Ennek dacára máig nem kezdődött el az utómunka, pedig a forgatás 2023 februárjában véget ért – írja az Átlátszó.

Az alvállalkozók óriási tartozásokra panaszkodnak, többen már drasztikus lépéseket fontolgatnak, ha nem kapják meg a pénzüket. Van olyan cég, amelynek több mint százmillió forinttal tartoznak, de más cégek felé is több tízmillióra rúg a tartozás – írja az RTL.

Bár a film áll, a Soós Péter rendezte, Sipos Kornél producersége alatt készülő film projektcégében, a Nyugat Kapujában Kft.-ben jelentős változások történtek idén márciusban. A korábbi tulajdonosok (Sipos Kornél és a Chelsea Pictures Limited) kikerültek a képből, helyükre pedig Farkas Dóra érkezett. A nő annak a Farkas Zsigmondnak a felesége, aki Obrusánszki Zsolttal, Rogán Antal apósával közösen rész-tulajdonolta a Közép Európa Filmiroda Kft.-t.

Az NFI többször is támogatta a készülő nemzetközi produkciót: és összesen bő 2,5 milliárdnyi közpénzt adtak rá. Sipos Kornél producer korábban úgy nyilatkozott, hogy a film teljes költségvetése 3,7 milliárd forint lesz.

Az NFI sajtóosztálya a tartozásokról szóló kérdésekre így válaszolt:

A támogatott a Nemzeti Filmintézet felé a szerződéses határidők betartásával eddig minden kötelezettségének eleget tett, melyekről az NFI Támogatási Szabályzata (22.fejezet) rendelkezik.

Ez azért is érdekes, mert az Átlátszó szerint Farkas Dóra értesítette a stábtagokat, hogy opciós jogával élve átvette a Nyugat Kapujában Kft.-ben a tulajdonjogot és ezzel együtt az ügyvezetést is. Ezt azzal indokolta, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy nincsenek kifizetve a dolgozók és alvállalkozók, és célja továbbra is az, hogy a film elkészüljön.

Nagy örömömre, a Nemzeti Filmintézettel sikerült megállapodnom, hogy közösen orvosoljuk a problémákat, és ahogy ezt a gyártási igazgató jelezte, mindenben közösen dolgozunk és segítségünkre lesznek

– írta levelében, hozzátéve, hogy az NFI kiemelt szakmai ellenőrével közösen állítják össze a tartozáslistát, készítik elő a kifizetések ütemezését, végeznek el, – ha szükséges – kiemelt ellenőrzéseket, és

néhány esetben, ha szükséges a hatósági eljárást is.

A levélből, melyen aláíróként Farkas Zsigmond és Dóra szerepel, az is kiderül, hogy a pénzügyi helyzet rendezéséig a munkákat ideiglenesen felfüggesztik.

Forrás: Átlátszó, RTL
Fotó: Átlátszó

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
Ismét egy győztes csatáról készítenek filmet...
Jóó..nem mi győztünk, de győztes csata!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Nyugi, a pénz megvan! Nem veszett el!
Nem veszett el...nem veszett el...nem veszett el... csak...
Nessy
@namihami: Nem veszett el, csak zsebet változtatott!
kereső
@Nessy: @namihami: Az anyag nem vész el, csak átalakul- fizikai törvényszerúség. Magyarországon meg még hozzájön egy másik törvényszerúség? elvesziti köz jellegét. Most már nem csak a pénz- hanem minden is!
Sakk Matt
@infinity: Nem számítasz, hogy sértegesselek. Tényt állapítottam meg.
ómió
Efftársi propagandára majd "Gyuri bátyátok gurít", efftársak!
Sakk Matt
@infinity: Próbáld újra leírni, mert csak a neved - faszparaszt - volt érthető :P

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.