Október 15-én tartják Lengyelországban a parlamenti választásokat, a választás tétje, hogy az erősen jobbra húzó Jog és Igazságosság Pártja (PiS) marad kormányon, vagy a Donald Tusk vezette liberális Polgári Platform kerül hatalomra.

Hatalmas pofon lehet Orbánnak ha Donald Tusk kerül hatalomra – A fideszesek már a V4 szétesésére készülnek

A The Guardian szerint az is lehetséges forgatókönyv, hogy a választások patthelyzetet hoznak, és egyik párt sem tud koalíciót kötni.

Ennek végkimenetele a töröknél is jóval fontosabb az Orbán-kormány számára, Varsó ugyanis hosszú évek óta szinte egyetlen szövetségese a magyar kormánynak uniós szinten a Brüsszellel folytatott csatákban.

A viszony ugyanakkor megromlott a múlt évben az orosz-ukrán háború miatt.

A lengyelek túl puhának tartják a magyar álláspontot Oroszországgal szemben – a nézetkülönbségeket Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is elismerte a tavaly november végén, több mint féléves szünet után összehívott V4-csúcstalálkozón Kassán.

Ami a választásokat illeti, Donald Tusk azt szeretné, ha az ellenzéki pártok összefognának a kormányzópárttal szemben. Az ellenzék egy része ugyanakkor mérlegeli az össznépi koalíció előnyeit.

Itthon azonban már a Fideszes influencerek között tavasszal elindult a lengyel ellenesség. A lengyel–magyar barátság napjának története 2006. március 24-ig nyúlik vissza, amikor Lech Kaczyński lengyel és Sólyom László magyar köztársasági elnök Győrben aláírták a győri nyilatkozatot, valamint átadták a lengyel-magyar barátság első köztéri emlékművét.

A fideszes propagandista Trombitás Kristóf azonban egészen másképp vélekedik erről, ugyanis szerinte a lengyelek nem csak elfogadták a Trianonban nekik juttatott területeket, hanem már 1918-ban betörtek Árva vármegyébe

A barátságról nekem más elképzeléseim vannak. Persze, többnyire spanok vagyunk a lengyelekkel és ez tök jó, de ettől még a múlt nem változik meg.

- írta ezzel kapcsolatban, és azt is elmondta, mire alapozza ezt.

A közepébe vágva idézzünk fel egy nagyon is fájdalmas epizódot. A lengyelek ugyanis nem csak elfogadták a Trianonban nekik juttatott területeket, hanem már 1918-ban betörtek Árva vármegyébe.

- kezdett fejtegetésbe, és kitért arra is, hogy a barátságról neki más elképzelései vannak, és ezen a téren az sem változtat, hogy „keveset” vettek el.

A barátom rablása kis értékben is jobban fáj, mint egy idegen nagy értékű bűncselekménye ellenem.

- mondta.

Öcsém hogy te mekkora egy senki vagy! Mi lesz veled, ha majd borul a bili? Bár azt mondják, Szibéria egészen jó hely, ha megszokják. Mert hogy te, meg a kispajtásaid európai országban nem helyezkedtek el, az tuti. Remek, köpködjük a lengyeleket is, ők eddig valamiért kimaradtak. A lényeg, hogy a szövetségeseinkre kell lőni , mert ők nem lőnek vissza. Ez egy igazi hungarikum, avagy a magyar külpolitika totális csődje.

- tette hozzá akkor egy kommentelő.

Egy fideszes lap szerint abban az esetben, ha a baloldali pártok győznek a lengyeleknél, akkor mind Magyarország, mind a szuverenista tábor nagyon nehéz helyzetbe kerülhet Európában.

Hazánk egyik legfontosabb szövetségesét veszítheti el, míg a baloldal számára egy hatalmas siker lenne, ha Donald Tusk kerülne hatalomra. Minden bizonnyal a V4-ek teljesen szétesnének egy ilyen fordulat után.

- számolt be róla a Vidék Hangjai.

Minden bizonnyal Magyarország szavazati jogát is megpróbálnák felfüggeszteni a miniszterelnöki tanácsban, és persze egyetlen centnyi uniós pénzt sem kapnánk. Persze jó lenne elkerülni egy ilyen forgatókönyvet, de érdemes felkészülni a legrosszabbra is.

- tették hozzá.

A Direkt36 cikke hosszan foglalkozott májusban a háború óta elmérgesedő lengyel-magyar kapcsolatokkal, a portál újságírói egy varsói szerkesztőséggel, a VSquare-rel közösen több mint harminc háttérbeszélgetést folytattak.

A beszélgetőpartnerek mind bennfentes információval rendelkeztek a lengyel-magyar diplomáciai kapcsolatokat illetően. Az is kiderült, hogy a varsói magyar nagykövetségre egy doboz ürüléket küldtek ismeretlenek, a lengyel kommentelők megfenyegették a nagykövetségen dolgozókat, hogy kitapossák az oroszbérenc magyarok belét.

A lap cikke említést tesz egy bohózatba illő konfliktuspontról, amikor Szijjártó Péter külügyminiszter emberei egyszerűen nem ismerték fel az egyik legnagyobb lengyel médiamágnást, a jól megtermett Tomasz Sakiewiczt, akit úgy jellemeztek, mint „a PiS és Kaczysnki Simicska Lajosát”. Sakiewicz egy rendezvényen megpróbálta köszönteni Szijjártót, de a magyar stáb nem engedte oda a külügyminiszterhez, kis híján fel is lökték őt.

Azt a dagadt idiótát tartsátok távol a minisztertől.

– jellemezte állítólag a legjelentősebb lengyel médiatulajdonost Szijjártó Péter stábja.

Azonban a legnagyobb bajuk a magyar külügyminiszterrel az, hogy

Szijjártó nagyon szívélyes kapcsolatot ápol magasrangú orosz tisztviselőkkel.

Az is zavarja a lengyel vezetést, hogy a magyar külügy látványosan úgy időzíti az orosz találkozókat, hogy azok valamilyen uniós vagy NATO-csúcs után essenek.

Azonban érezhető a magyar kormány részéről, hogy nyitnának, mint ismeretes megválasztása után Novák Katalin első külföldi útja Lengyelországba vezetett, hogy megpróbálja helyrehozni az orosz-ukrán háború miatt megromlott kapcsolatokat. 

A Donald Tusk vezette ellenzéki erő esélye az lehet továbbá, hogy Nyugat-Európa-párti retorikája van, kevésbé "atlantista", de mivel Donald Tusk is "jobboldali, csak centrista", nagy külpolitikai fordulatra nem lehetne számítani.

Donald Tusk nem feltétlenül a V4-ekben vagy a Budapesttel való barátkozásban látja a lengyel kérdésekre való válaszokat, így a magyar kormány számára sokkal kedvezőbb forgatókönyv lenne, ha a jelenlegi kormányerők maradnának. 

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
@Maccska: Nagy marhaság ez az erőltetett párhuzam ! De Tusk ezerszer európaibb, mint Morawieczki vagy Kacynski, ez meg tény !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Péter2
@Őrnagy: Ahogy nézem nem nagy a valószínűsége , hogy fico lesz a kormányfő , mert a 4 másik párt hogyha a belügyminiszter személyében meg tudnak állapodni mert a miniszterében ,már megállapodtak, akkor hiába nyert fico egy unióbarát vezetés lesz Szlovákiában
jáger laszló
Tessék felkészülni.
mert Tusk hatalomra kerülése nem kizárt
csak ennyi
barátilag
J.L.
simmering73
@Maccska: Látom te is rettegsz Gyurcsánytól. Helyes. Ne is legyen egy nyugodt pillanatotok még vagy harminc évig.
human
@Maccska: Gyurcsáyn miért hazaáruló? Milyen konkrét doglot tett ami miatt hazaárulónak mondod?
Toller Béla
@Maccska: Nagy marhaság ez az erőltetett párhuzam ! De Tusk ezerszer európaibb, mint Morawieczki vagy Kacynski, ez meg tény !
ómió
Reméljük, a lengyelek nem "mennek át" szuicidba!
gina
Ezt a zsiros szemetet nem érdekli senki és semmi csak a maga birodalma,, mocskos egy patkány,,,,,
Aki Én
@ómió: ...na, baszod, tanultál egy új szót?
ómió
@Aki Én: Bolsiék elmebetege! Előbújtál!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.