Tavalyhoz képest persze még minidg elképesztő a helyzet, de a szeptember már csak alig hozott drágulást az augusztushoz képest.

Infláció: Van ok a reményre, de akad olyan, aminek éppen csak most szállt el az ára

Illusztráció: Pixabay.com

Idén szeptemberben 12,2 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest – írja a KSH jelentésére hivatkozva a Piac&profit. Az élelmiszerek ára 15,2 százalékkal emelkedett – ezen belül leginkább a cukoré (61,3 százalék), a csokoládé és kakaóé (26,1 százalék), a büféáruké (26,0 százalék) és az alkoholmentes üdítőitaloké (24,0 százalék).

A járműüzemanyagok ára 35,4 százalékkal nőtt. A szolgáltatások 13,6 százalékkal drágultak. A szeszes italok ára 15,5, a dohányáruké 10,1 százalékkal nőtt. Az állateledelek ára 30,6, a mosó- és tisztítószereké 25,6 százalékkal emelkedetzt.

Összesítve csökkent viszont a háztartási energia ára, még ha ez nem is minden tételre igaz a kategórián belül. A háztartási energia 14,6 százalékkal került kevesebbe, ezen belül a vezetékes gázért 33,5, az elektromos energiáért 3,2 százalékkal kevesebbet, a tűzifáért 18,7, a palackos gázért 9,7 százalékkal többet kellett fizetni.

Jobb a helyzet augusztushoz viszonyítva, mivel szeptemberben az előző hónaphoz képest átlagosan csak 0,4 százalék volt a drágulás.

Az élelmiszerek ára átlagosan 0,2 százalékkal mérséklődött. A járműüzemanyagok ára 3,3 százalékkal nőtt. A ruházkodási cikkekért 1,8 százalékkal többet kellett fizetni.

A háztartási energiáért 1,0 százalékkal többet kellett fizetni szeptemberben, mint augusztusban. Ez utóbbin belül a tűzifa nagyot drágult, 7,7 százalékkal ment fel az ára. A vezetékes gáz ára nem változott.

Forrás: Piacesprofit.hu
Fotó: Pixabay.com

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro2
Hááát a remény mindenképpen utoljára hal meg.
Mindenrohadt fityma meg hamarább.
És ez jó.
Nagyonjó.
Sőt nagyonnagyonjó.
simmering73
Van ok a reményre? Ebben az országban? Optimista tragédia.
kereső
Nem értem. Minek az ára csökkent, amely meghatározó fogyasztói kosárnál- amikor a felsoroltakból az olvasható ki, hogy gyakorlatilag mindennek az ára nőtt az előző hónaphoz képest is.
Yoda69
Ebben az orszagban mindig csak remeny van mindenre. Ez is olyan mint a magyar foci. 1986 a Mexikoi VB ota nem jutunk ki nemzetkozi porondra, de minen 4 evben remenykedunk hogy majd most. Aztan mindig szembesulunk a valosaggal, es jon a pofara eses. A fideSS ugy lerohasztotta ezt az orszagot, hogy esely sincs hogy a kovetklezo 30-40 evben kimasszunk a katyvaszbol.
ómió
Csökkenő infláció!? Ez maga az "efftársi bánat"!
simmering73
Éppen tegnap szembesültem a lazúr festék új árával. Tavaly még 1500 ft volt, most 3200ft-ért vettem a tescóban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.