Közel ötödével nőtt egy év alatt azoknak a magyaroknak a száma, akiknek egy havi jövedelme nem fedezi a megélhetéshez szükséges költségeiket, illetve egy havi megtakarítással sem rendelkeznek.

13 év Fidesz kellett hozzá, de idén már a magyarok több mint felének nincs egy havi megtakarítása sem

A magyar kilátások sem túl fényesek, Rogánéknak még feljebb kell tekerniük az orosz típusú propagandát. Forrás: Pixabay

Az Intrum Európai Fogyasztói Fizetési Felmérése szerint nem csoda, hogy a magyar válaszadók a legpesszimistábbak Európában az áremelkedésekkel kapcsolatban. 90 százalék szerint a következő fél évben még magas inflációra számíthatunk.

Az áremelkedések a legtöbb uniós országban jelentősen rontják a családok megtakarítási képességét és a megtakarítások, jövedelmek arányát.

Tavaly Európában összesen a válaszadók 28 százaléka mondta azt, hogy egy hónapnyi, vagy annál is kevesebb bérének megfelelő kiadást tudna csak vállalni anélkül, hogy eladósodna. Idén kilenc százalékkal több európai háztartás, azaz már 37 százalék birtokol legfeljebb egy havi jövedelemnek megfelelő megtakarítást – írja a 444.

Magyarországon a KSH adatai szerint tavaly és az idei év lezárt hónapjaiban az EU többi tagországában mértnél nagyobb volt az infláció. Az Intrum adatai szerint a magyarok 90 százaléka számolt be arról, hogy az infláció negatívan érinti háztartása pénzügyeit. Ez a legmagasabb szám Európában. 2021-ben (az országgyűlési választás előtti osztogatás miatt) a magyar fogyasztók 33,24 százalékának nem volt elegendő megtakarított pénze egyhavi kiadásainak fedezésére. 2022-ben már 35 százalék volt az érintettek aránya, 2023-ra – hatalmas ugrással – ez az arány elérte a 53 százalékot.

A fizetőképességi adatok alakulása viszont előre jelzi a GD-változásokat. A mostani adatok csökkenő fizetőképességet jeleznek előre, ami visszatarthatja a gazdasági növekedést.

Az egyre csökkenő megtakarítások aránya szoros összefüggésben van az inflációval, és azoknak az embereknek az aggodalmaival, akiknek nehézkes megoldani a mindennapi pénzügyeiket. A magyar válaszadók körében végzett felmérés szerint Európa-szerte a magyarok a legpesszimistábbak az inflációval kapcsolatban. Mára többségbe kerültek a fizetésről fizetésre élők. A magyar és az európai fogyasztók a csökkenő bevételekre főleg extra kiadásaik csökkentésével reagálnak: igyekeznek kevesebb készételt vásárolni, kevesebbet költenek ajándékokra vagy utazásokra. Magyarországon rendkívüli mértékben növekedtek az árak, emiatt az európai átlaghoz képest kevésbé várható a kiadások csökkenése, leginkább azért, mert a jelenlegi kiadásokon már nincs mit lefaragni.

Emellett Európában Magyarországon az egyik legnagyobb a hitelek elutasításának aránya. A magyar lakosság alapvetően szkeptikus a hitelvelvétellel kapcsolatban. A magyar válaszadók további 41 százaléka arra készül, hogy fizetésemelést kérjen, vagy akár jobban fizető munkát keressen.

A magyar válaszadók között tavaly óta 4 százalékponttal (17-ről 21 százalékra) nőtt azoknak a száma, akik kettő vagy több számlát nem tudtak kifizetni időben. Az érintettek fele rendszeresen nem tudja időben fizetni a számláit.

Forrás: 444
Fotó: Pixabay

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Ezodabasz
@Namely: ma, 13:39 Ne kínlódj! Miért magyarázkodsz? Tanultam már bőven eleget. Te még elég keveset.
Tősdei matematikus? Az mi a fasz? Az szerintem egyértelműen másokból élősködés, de nem érdekel ez a te lelkiismereteden szárad. Ott valakik vesztesek ahhoz hogy te nyerhess. Szar alak vagy azt már láttam az írásaidból.
Mi ez a komcsizás te szerencsétlen balfasz? Te egy nyomurult vagy és szerintem te irigyelsz engem, mert nekem nem kell több mint ami szükséges.
Én nem gyűlölök senkit. A nyomorult szint nálad és és a te világnézetednél kezdődik. Tényleg azt hiszed, hogy többre vitted? Kurwa szar érzés lehet:))) Te mások munkájának gyümölcsét élvezed! Nyomasztó lesz ha maradt benned még némi emberség. Te dolgod.
Én jól érzem magam így. Nem lesz soha lelkiismeretfurdalásom mint neked.
Namely
@Ezodabasz: bocs, de meguntalak. Troll vagy: egyértelmű dolgokra kérdezel rá, hülyeségeket kérdezel. További jó önkielégítést.
:)
Namely
@utánam a vízözön: hú, azt a. Micsoda érvek megint. :D szánalmas, wc-szájú keretén vagy.
:D
Ezodabasz
@Namely:ma, 15:56 Miért lennék troll??? Ismersz engem? Egyértelmű dolgokra sem tudsz válaszolni akkor mi a faszért trágyázol ide? Dolgozz profi módon ahogy egy kvalifikált tősdei matamatikushoz illik! Használd ki a kevésbé kvalifikáltakat, akik azt hiszik hogy nyerhetnek egy ilyen semmirekellő munkából! Élvezd a hasznát és ne nyavalyogj! Te csak nyerhetsz, a a sok hülye meg veszít:)) Milyen szar ember vagy te? Élősködő aki mások kárából hasznot húz? Hogy lehet az, hogy az ilyen öltönyös nyakkendős üzlet-emberekből teljesen hiányzik az empátia, az együttérzés és mindenféle érzés? Tudsz olvasni és megérted a szöveget, vagy csak zsigerből válaszolsz? Szerinted ki a faszt érdekel hogy te miből/kikből élsz? Te dicsekedtél el a kvalifikált szánalmas "munkáddal", ami nem más mint: Manipuláció!
Így működik a kormányod, a vallás, a vadkapitalista rendszer...stb.
Olvasd el, értelmezd és ne válaszolj! További jó önkielégítést.:)
kulabombaafityiszre
@Namely: október 12., 15:16
Cáfold amit írtam,ne terelj.
Ezodabasz
@kulabombaafityiszre: ma, 09:07 Nem tudja cáfolni ezért inkább lapít mint szar a fűben:) Az az érdekes az egészben, hogy gyerekeket nevel családban él és közben ő ássa a jövő nemzedék sírját! Egyre nagyobb a szakadék az emberek közt és Ő ezt még mélyebbre akarja ásni...Az ilyen férgeket nem érdekli a jővő nemzedéke, csak a ma és a most...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.