Ez derült ki az Eurostat friss adatközléséből. 

Hivatalossá vált, hogy Románia a legismertebb fejlettségi mutató esetében megelőzte hazánkat – írta meg a Portfolio.hu.

Hivatalos: Románia megelőzte Magyarországot

Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP

Ezek szerint Magyarországon az egy főre jutó GDP (vásárlóerő-paritáson számolva) az EU átlagának 76,6%-a volt, míg Romániában ez az arány 76,7%. 

Az Eurostat október 11-én adta ki a felülvizsgált egy főre jutó GDP-statisztikát, amely megerősíti a márciusban már megírt, előzetes adatokon nyugvó fő megállapításunkat: Románia beelőzte hazánkat a gazdasági fejlettségi mutató alapján (a revíziók során a tavasz eleji előzést még egyszer visszakorrigálta az Eurostat, az új adat azonban újra Románia előzését erősítette meg).

A cikk szerint ez azzal függ össze, hogy bár Magyarország is ütemesen zárkózott fel az elmúlt 9 évben az uniós fejlettségi átlaghoz (2013 óta +8,5 százalékpont), ugyanakkor a román gazdaság ennél sokkal nagyobb tempójú konvergenciát mutatott az uniós átlaghoz: 2013-ban még 54,6%-on állt, 2022-re a felülvizsgált adatok szerint már 77% közelében jár, vagyis 22,1 százalékpontos javulást tudott elérni, ami 2,5-szerese a magyar ütemnek.

Forrás: Portfolio.hu

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

FLETÓ
8 millió román dolgozik külföldön. Mikor megy haza ünnepekre, félnapos dugó van a román utakon! HAJRÁ OLÁH-LAND!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KisGenyo2
Románia előre megy, nem hátra! ;-)
Csakafidesz!
lusta
@sgl: Ha a 3 millió foglalkoztatott helyett már 4 millióan dolgoznak, ez bizony egyharmados növekedés. A közgazdaságban ez GDP növekedésben is megjelenik, ami valahogy nálunk nem akar megjelenni. Van persze errenézve egy egyszerű szám. Ez a szja növekedés. Egyetlen egy süket ellenzékitől sem hallottam az erre vonatakozó kérdést.
Nessy
@lusta: A statisztikában egy adat, nem adat! Összefüggéseiben kell számolni, nézni az adatokat. Arról nem beszélve, hogy van amit így számolnak, van amit úgy! Ma a statisztikus, ha nem azt számolja ki, ami a kormánypropaganda elvár, kirúgják!
lusta
@Nessy: Ez bizony így igaz. Nem azt jelenti, hogy egyharmaddal nőnie kellett az szja-nak, hanem jól kimutatható, tartós növekedésnek kell megjelennie. Ez, ami nincs.
Namely
@Eladott Ország: :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
akkor olvass egy kicsit, te ostoba nyugger, ahelyett, hogy anyázol.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.