2021 vége óta nem volt annyira alacsony az EU inflációja, mint jelenleg. A magyar mutató viszont továbbra is a legpocsékabb az egész unióban.

Köszi, Fidesz: nálunk messze a legmagasabb az infláció egész Európában

Két év múlva megint választás, kérdés, miből akar majd osztogatni Orbán? Mert anélkül... Forrás: Pixabay

5 százalék alá csökkent az Európai Unió inflációja szeptemberben, alacsonyabb, mint 2021 novembere óta bármikor – közölte az Eurostat. Mindez úgy jött ki, hogy most már az unió 27 tagállama közül 26-ban egy számjegyű az infláció. A kivétel pedig igen, Magyarország.

Köszi, Fidesz: nálunk messze a legmagasabb az infláció egész Európában

Az Európai Unió öt, jól elkülönülő részre osztható az árak változása alapján:

Azok az országok, ahol nagyrészt készen vannak az infláció elleni harccal, és ahol a feladat most az, hogy akkor is menedzselhető szinten tartsák az árakat, ha az energiaszektorban baj lenne újra – a Benelux államok mellett Dánia, Spanyolország, Finnország és Görögország.

Ahol még némi munka van azzal, hogy 3,5-5 százalékról kicsit lejjebb vigyék a pénzromlást – az Németország, de a Baltikum, Ciprus, Málta és Portugália is ide sorolható,

Jómódú államok, nem drámai, de erős inflációval: Franciaország, Olaszország, Svédország, Írország és Ausztria, itt még komoly feladat lesz érdemben lejjebb vinni az áremelkedés ütemét.

Közép- és Kelet-Európa jelentős része – Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Bulgária, Románia, Horvátország és Szlovénia –, ahol csökken ugyan, de főleg az élelmiszerárak miatt még mindig 6-9 százalékos az infláció,

és Magyarország.

Hollandiában már defláció van, 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak a fogyasztói árak, mint egy éve ilyenkor. Az, hogy egy uniós tagállamban negatív inflációs számot mérjenek, 2021 júniusa óta nem történt meg, akkor Portugáliából jött egy -0,6 százalékos adat.

Az élelmiszer infláció még most is 9,1 százalékos, kilenc államban, köztük Magyarországon is két számjegyű, és mivel ételt venni muszáj, egyszerűen kikerülhetetlen az, hogy mindenki megérezze a drágulást.

A másik három visegrádi állam és Magyarország között hatalmas a különbség. A régiónk országai hasonló utat jártak be az elmúlt lassan két évben, de a magyar infláció mindvégig sokkal nagyobb volt, mint a cseh, a lengyel vagy a szlovák – ennyit jelent az, hogy nálunk gigantikus választási osztogatás volt 2022-ben, hogy a jegybank és a kormány között nincs összhang, és hogy a kormány mennyire nyúlt bele a piaci folyamatokba – írja a hvg.

Forrás: hvg
Fotó: Pixabay

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
viktor, csak nyugiba baxxál ki velük és sanyargasd öket , az a 3 millió kuka akkor is tégd fog választani mert szerintük te egy rátermett,faxa gyerek !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
viktor, csak nyugiba baxxál ki velük és sanyargasd öket , az a 3 millió kuka akkor is tégd fog választani mert szerintük te egy rátermett,faxa gyerek !
Béla333
A hülyemagyar maffiahívőknek ez így van jól, ezért szavaznak ezekre újra és újra!
Nessy
Ha meglopsz is, imádlak én! Énekli pár százezer nyugdíjas, roma, mély szegénységben élő, alul iskolázott, bigott hívő!
Nessy
@KisTehen: Csak itt, csak most, csak nekünk! Sehol máshol!
csak úgy....
@KisTehen: ezt már csak a nagyon idióták (mint pld. te) akarják brüsszel és a szankciók nyakába varrni! :) balfax a zsenitek ,aki a putyin popeszán kívül nem ért semmihez..
csak úgy....
@KisTehen: értem, tehát te az a típus aki a tanárokat okolja,hogy hülyemaradt! :)
csak úgy....
@KisTehen: az a jó,hogy te már nem veszed észre magadon az elmebetegséged...
gina
Mocskos oroszbarát elmebeteg zsiros cigány barom, ennyit tud tolvaj szemét és még agyi fogyatékos az biztos twitter.com/Igor_from_Kyiv_/status/1714242254905246173?fbclid=IwAR1IQjp5OX0evc5ia8hhxTDTg2dkK9JMjM4F4RIsEFU0iMEAyHFT
gina
Egy normális demokrata államban vizsgáljákés nyilvánosságta hozzák at egészségi állapotát a bezetöknek, ennyek a zsiros elmebetegnek már nem is kell nyilvánra hozni , hogy skizofrén emberi véglény elég a képeket nézni elmegyógyintézetben a helye twitter.com/Igor_from_Kyiv_/status/1714242254905246173?fbclid=IwAR1IQjp5OX0evc5ia8hhxTDTg2dkK9JMjM4F4RIsEFU0iMEAyHFT
csak úgy....
@KisTehen: ezt 0rbán vagy putyin farkából szoptad? :)
boci,te egy riherongy kétéltü..
ómió
Inkább a korruptbolsi brüsszelitáitoknak "köszönjétek", efftársak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.