A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentősége van a valorizációs szorzóknak. 

Kiderült, hogyan számolják ki az új nyugdíjakat – Mutatjuk

A valorizáció lényege, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani – olvasható a nyugdíjguru.hu portálon.

2023. évi nyugdíjigénylés esetén a 2021-es és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell a 2022. év kereseti szintjéhez igazítani a 2023. márciusában kiadott valorizációs szorzók révén.

2024. évi nyugdíjigénylés esetén a 2022-es és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell majd a 2023. év kereseti szintjéhez igazítani a 2024. márciusában kiadandó, de a KSH kereseti gyorstájékoztatói alapján többé-kevésbé előre becsülhető valorizációs szorzók révén.

A KSH legfrissebb (2023.szeptember 25-én közzétett) kereseti gyorstájékoztatója tükrében a 2023. január-július hónapban mért nettó átlagkereset nominális növekedése 13,9 százalék volt 2022 azonos időszakához képest.

A valorizációs szorzókat a 2023 teljes évre (január-december) vonatkozó nettó átlagkeresetnövekedés határozza majd meg, az erről szóló KSH gyorstájékoztató várhatóan 2024. február végén jelenik meg. Ha az éves jelentésben is keresetnövekedésről számolnak majd be, akkor

2024-ben tovább javulhatnak a valorizációs szorzók, és a 2023-ashoz képest is akár 13,9 százalékkal nagyobb mértéket érhetnek el.

Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez (a referencia-szinthez) kell igazítani a korábbi évek kereseteit, jövőre is folytatódhat az a trend, hogy a nyugdíjba vonulás évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is – ezt az összefüggést azonban felülírhatja a magas inflációs környezet (egyértelműen ez volt a helyzet 2022-ben), ezért a nyugdíjigénylés optimális időzítésének mérlegelése fontosabb, mint valaha.

A nyugdíjigénylés optimális időzítése nem csak a korbetöltött öregségi nyugdíj, hanem a nők kedvezményes nyugdíja tekintetében is kulcskérdés, hiszen a kedvezményes nyugdíj összegét ugyanolyan szabályok szerint számítják, mint a „rendes” öregségi nyugdíj összegét.

Így a 2024-ban nyugdíjat igénylőknek nem kell tartaniuk attól, hogy kedvezőtlenebb szorzókkal állapítanák meg a nyugdíjuk alapját képező nettó számított havi életpálya átlagkeresetük összegét.

Még jobban járhatnak, ha esetleg idén sor kerülne egy évközi minimálbér-emelésre is,

mert ez tovább növelhetné a nemzetgazdasági nettó átlagkeresetet (aminek nominális növekedési ütemétől függ a valorizáció jövő évi mértéke).

Azt nem említi a törvény, hogy a nyugdíj összege drámai mértékben függ attól is, hogy valaki melyik évben igényli a nyugdíját. Pedig Magyarországon hasonló életpályák, hasonló szolgálati időtartamok, hasonló keresetek mellett is nagy mértékben eltérő összegű nyugdíjakat állapíthatnak meg a nyugdíjigénylés évétől függően – jegyzi meg egyebek mellett a szerző.

Forrás: Infostart

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
@pultosjocó: Ha el is érik a nyugdíj-korhatárt, nyugdíjat már nem biztos, hogy fognak kapni, hisz erről szólnak a napi cikkek. Ezért is lenne jó, ha már most tudnának félretenni az emberek havi szinten öreg korukra, csak 1 baj van, rengeteg ember van, akik még a havi bérüket is alig tudják beosztani, nemhogy félretennének.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
pultosjocó
a mai fiatalabb generáció jobban teszi ha öngondoskodásra rendelkezik be,...mert ahogy a dolgok alakulnak,sosem fogja elérni a nyugdíjkorhatárt..
ágimami
@pultosjocó: Ha el is érik a nyugdíj-korhatárt, nyugdíjat már nem biztos, hogy fognak kapni, hisz erről szólnak a napi cikkek. Ezért is lenne jó, ha már most tudnának félretenni az emberek havi szinten öreg korukra, csak 1 baj van, rengeteg ember van, akik még a havi bérüket is alig tudják beosztani, nemhogy félretennének.
Eladott Ország
Valorizáció ide, valorizáció oda a lényeg, hogy a végén az orbán rezsim meglopja a nyugdíjasokat, az inflációt követő nyugdíjhumbukkal, sváci indexálás nélkül. A mai rendszer a nyugdíjasok totális elszegényedéséhez vezet, ettől legfeljebb az menekül meg, aki a nyugdíjbavonulás után kevés ideig él.
szegfue
@ágimami: Még hozzáteszem: ha lesz is nyugdijuk, az is a minimum lesz. U.is a legtöbb vállalkozásnál a munkavállalók a minimál, vagy garantált bérre vannak bejelentve. Valamikor olvastam, hogy a "kőgazdag" Mészáros Lőrinc cégeinél is hasonló a helyzet. És sajnos ahhoz, hogy ma megéljenek az emberek elfogadják a kötelező miin. bért + amit "feketén" kapnak... Ha nem fogadják el, akkor nincs munkájuk:((
ómió
Szóval, nem Böszmeféle lenyulás jön!
Csak Norisz és senki más
@szegfue: 44e Ft a mai vásárlóértéken számolva!
szegfue
@Csak Norisz és senki más: Ráadásul az is szemét huzása volt a kormánynak, hogy a munkáltató által fizetett nyugdijjárulékot átnevezte szociális hozzájárulás adónak! Ennek a nevében is benne van, hogy "adó", tehát ezért semmilyen szolgáltatást nem kapunk... gyakorlatilag nincs "nyugdijkassza", de még nyugdijreform sem, hiszen a nyugdijkorhatár felemelése véleményem szerint nem reform.
Dr. Proktor
Alapkövetelmény a NERben, hogy úgy kell számolni hogy a NERnek NEReséges legyen...
Eladott Ország
@ómió: ma, 08:52 ☻ Orbán meglepő kijelentése: Nem engedheti meg magának a költségvetés a nyugdíjemelés 190 milliárdját de atlétikai stadiont, vodafont, repülőteret azt igen. Az a lényeg, hogy Gyurcsány elvette és Orbán visszaadta. Nem kell itt tényekkel megzavarni az embereket. “Pontos elszámolás, hosszú barátság” – üzente Orbán a nyugdíjasoknak. Nem a nyugdíja felét, ahogy a röfi mondta, csak a harmadát kapja meg kiegészítésként egy átlagos nyugdíjas. Ha az egyhavi nyugdíj egyharmadát kapják meg nyugdíjkiegészítésként a nyugdíjasok, az 2,5 % os nyugdíjemelést jelent éves szinten, a 19 % os idei infláció mellett...Ja! lóf.sz! Lássuk mikor volt 13. havi nyugdíj...
uploads.disquscdn.com/images/26ea8d6e9d21f313b85256211e664c7690fd044775e80bf594e064cad2e4cb54.png?w=800&h=747
A román cigányod nyúlta le a nyugdíjat/nyugdímegtakarítást fidesz birka!
lusta
@ágimami: A lényeg, 1. @szegfue: a nyugdíj adható, de nem kötelező a jellege. 2. @ágimami: a zemberek tettek félre, de a manyup egy az egyben el lett lopva. Kiben és miért bízna ez ügyben a zember?
Csak Norisz és senki más
@szegfue: Ha a DK elég okos, megígéri, hogy visszaadja a magánnyugdíj-vagyont (2700 mrd Ft), azzal már komoly szavazatmennyiséget vinne! Vannak még egyéb ötleteim...
(De nem fogja megígérni se!)
:-)))))
szegfue
@lusta: tegnap 11:25 Igy igaz: a szoc.ho adó bevezetésével a nyugdij "adhatóvá" vált. Kösz. a kiegészitést, mert tulajdonképpen ez a lényege!!
szegfue
@Csak Norisz és senki más: Sajnos ez nem ilyen egyszerü... még ha bármelyik kormánynak erre lenne is pénze, azt talán még tudnák, hogy melyik MGNY-tól mennyit utaltak át, de a már megszünt MGNY pénztáraknak szerintem fogalma sincs a személy szerinti bontásra.:(( Bár az igéret szerint egyéni számlákat vezettek volna, de ez nem történt meg. Aki átlépett a magánból az államiba, annak pár hónapig (de lehet, hogy 1 évig is) külön kellett bevallani a MGNY összegét (mintha még mindig tag lenne), később már nem kellett bontani, csak "jelezni" kellett, hol volt tag...aztán ez is megszünt.
ómió
@Eladott Ország: Mid fáj, bolsiék idiótája!? Számolni felejtettél el, vagy csak a bolsi hazudozósdi tört megint rád!?
szegfue
@Csak Norisz és senki más: Inkább ne igérjen, hanem majd cselekedjen... szerintem.
Eladott Ország
@ómió: ma, 09:17 ☻ Hogy ki a "bolsi", kérdezd meg a faluvégi ifjúkommunista román cigányodat, és pártitkár apját, akik anno megitták volna a templomban a szenteltvizet is, akkora konzervatívok voltak, idióta fideszes seggfej!
Csak Norisz és senki más
@szegfue: Ez így rendben, de ha nem nyer, nem tud majd cselekedni sem! Akkor tényleg akar nyerni???
ómió
@Eladott Ország: Hogy kik a tetvesbolsi efftársaid, bolsiék idiótája, azt nem "megkérdezni" kell! Elég, ha odafigyelsz, amikor a pártkongresszusotok nyitása-zárása idején a "gyülekezet" (ez neked már fel se tűnik?) a "szent bolsevik zsoltár" Internacionálétokat veled együtt "odaadással" harsogja! Na, az mind tetves bolsevik! Az összes! Veled együtt!
Eladott Ország
@ómió: ma, 09:21 ☻ A vakság harmadik leggyakoribb oka a szürkehályog! A vallás és a fidesz ma is az első kettő! Az első kettő viszont csak az ostoba , gyenge jellemű emberekre hat . A szürkehályog nem válogat , viszont gyógyítható !- Valóban! Azonban a harmadik a szem betegsége, az első és második viszont az AGY-é.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/143979012_2770672653185809_5405170607588656691_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=7f8c78&_nc_ohc=TIKXZl0J31AAX8Ctph4&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfBHodfwZTZISAw9QRcsEkZsLGf2J7u8bPYOi15wt6qm_g&oe=655C6D6C
Eladott Ország
Ez is csak szemfényvesztés. Ugyanis, mivel a nyugdíjakat már jó-ideje nem valorizálják, a nyugdíjba vonuláskor megszerzett jogosultságtól a jelenlegi nyugdíj-emelési rendszer egyszerűen megfosztja a nyugdíjasokat. Másként fogalmazva: a mostani emelési szabályok a megszerzett nyugdíj mértékét fokozatosan csökkentik. Számszerűsítve ez az jelenti, hogy aki például 10-12 évvel ezelőtt ment nyugdíjba és ekkor a ledolgozott éveket figyelembe véve, a nyugdíjának a mértékét a valorizált bruttó átlagkeresetének a 82%-ban állapították meg, annak a nyugdíja ma a valorizált átlagkeresetének még az 50 % - át sem éri el. Tehát itt megszerzett jogosultság elvételéről beszélünk, amit nem kompenzál sem a nyugdíjprémium, sem a 13. nyugdíj. Az algoritmus alapja: ha úgyállnakaszámok, azaz, ahogy a kolostor röfi akarja. "A valorizációs szorzókra azért van szükség," hogy mint eddig is a a most nyugdíjba vonulók is hitelezzenek a kormánynak. Normális országban fel sem merülhet az, hogy a nyugdíjat az éppen aktív keresők befizetéséből folyósítja az állam. Vannak országok, ahol a leendő nyugdíjas saját magának teszi el, vannak, ahol az állam a díjbefizetéseket befekteti különböző alapokba, és ezek jövedelmét fizetik nyugdíjként. És sajnos vannak olyan kormányok, amik a befizetéseket rendre másra költik. Ilyen a mi kontár maffiaállamunk.
uploads.disquscdn.com/images/28c4157949bd7c61b65fe942670e01dc146b19249d6304d368daa9cf0cffba27.jpg?w=800&h=662
ómió
@Eladott Ország: Ne hazudozz itt összevissza, hanem próbálj magadra ismerni, idiótája, ahogy tegnap (09:21) leírtam neked! Nem sikerül!? Marad az agybajod!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.