A kulcs az 50 százalék: ha ennél nagyobb mértékű támogatással folyik bele az állam vagy az unió az önkormányzati projektekbe, akkor az állami beruházássá válik. 133 igennel, 38 nemmel, 13 tartózkodással megszavazta az Országgyűlés szerdán a korábban Novák Katalin köztársasági elnök által az Alkotmánybíróságra küldött, és ott megsemmisített állami beruházásokról szóló törvényjavaslatot, melyet Lázár János építési miniszter jegyez. A javaslat egy korábbi változatát már nyáron is megszavazta a parlament, akkor 136 igennel, 49 nemmel, 9 tartózkodással ment át. A javaslatról Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár azt írta a Telexen publikált véleménycikkében, hogy az „Budapest és más magyar nagyvárosok szempontjából érdemi és indokolatlan centralizációt tartalmaz: miniszteri hatáskörbe vonná gyakorlatilag az összes európai uniós forrásból megvalósuló városi, települési szintű beruházást, legyen az közlekedés-, közmű- vagy köztérfejlesztés, vagy bármilyen más infrastrukturális...

Forrás: telex.hu
Feltöltő: lusta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
El lehet mondani, hogy Magyarországon az önkormányzatok gyakorlatilag megszűntek. Visszatért a tanácsi rendszer.
rakitics41
Vitézy Dávid korábbi észrevételei most is érvényesek!Változatlanul az önkormányzati beruházások nagy része állami beruházásnak fog minősülni,mert a megvalósulásukhoz pénzhiány miatt kölcsönre, állami támogatásra és eus pénzforrásra lesz szükség és az önkormányzatnak nem lesz semmi beleszólása az általa kezdeményezett beruházások működésébe.Úgy hogy ugyan ott vagyunk ahonnan elindultunk nem haladtunk egy lépést sem előre ennek a kérdésnek a megoldásában.Az állam kost már nem csak a hatósági ügyekben dönt minden kérdésben , hanem a nagyobb beruházások mindegyike is az irányítása , felügyelete alá tartozik.A centralizáció erősödése folytatódik, és tudjuk hogy a központosítás nem a demokratikus működés egyik jellemzője.Itt az autoriter rendszer erősödéséről van szó, de az is lehet hogy ez már a diktatúra egy alacsonyabb formája.
Clavigo
@lusta: A tanácsi rendszer sem volt ennyire aljas,,mint ez.. ,,tisztán a " kaszálásra kihegyezve "... Mindenesetre,,ötletesek...
kereső
Ez gyakorlatilag azt is jelenti, hogy ha egy önkormányzat közvetlenül pályázik az unióhoz, és nyer a fejlesztésre, beruházásra támoggatást- hiába nyer, mert a felhasznélást ez a törvény azonnal kiveszi az önkormányzat kezéből- és a kormányra bizza azt.Igy kell ezt- a kormány majd felhasználja a saját döntése szerint. Vóóóóóóót má' ilyen, igaz nem eu-s pénzekkel- hanem 1%.os felajánlásokkal, a vörösiszap támogatással- amikor is az adózók meghatározott célra adták adóforintjaikat, és kormány döntött a felhasználásról.
Bravo. Csak gratulálni tudok- igy kell kijátszani, hogy az unió a demokrácia -és jogállami deficit miatt nem ad pénzt. Majd pályáznak az önkormányzatok...nem hiába jogász kormány.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.