Az EU-ban sehol nem drágultak annyit az élelmiszerek, mint itthon. Ráadásul a drágulás mértéke is kiugró a többi országhoz képest.

Döbbenetes számok: Sehol nem szállt el úgy a kenyér ára, mint Magyarországon

Illusztráció: Pixabay.com

Döbbenetes eredményre jutott a G7 az Eurostat csütörtökön közzétett adatait elemezve. Az adatsorból – mely energiaárakra vonatkozó részével mi is foglalkoztunk – kitűnik:

Nem csak, hogy Magyarországon drágultak a leginkább az élelmiszerek az EU-ban, de az áremelkedés mértéke is messze sokkal magasabb, mint máshol.

A legdurvább a kenyér esete, amely talán a legalapvetőbb élelmiszer Magyarországon. Azt írják, 2015. januárja és 2023. szeptembere között

2,66-szorosára drágult a kenyér itthon, míg a sorban második Lengyelországban csak 1,99-szeres az áremelkedés, a legtöbb uniós országban pedig másfélszeresére sem nőtt a kenyér ára.

A vaj is Magyarországon drágult a leginkább, ezért közel 2,1-szer kell többet fizetni 2015-höz viszonyítva. A második és a harmadik Hollandia és Litvánia 2-szeres szorzóval, Romániában 1,9-szeres az áremelkedés, a legtöbb országban pedig 1,6 körül, vagy az alatt van a drágulás.

A krumpli 2,75-ször drágább, ebben is messze kiugró a magyar érték.

Litvánia a második, 2,6-tal, majd jön Lengyelország 2,4-el, de a legtöbb országban a krumpli árára is legfeljebb 1,6-os szorzó került az eltelt közel 9 évben.

Tíz élelmiszert vizsgált a G7, ezek kötül egyedül az árstoppos étolaj drágulását nézve került a középmezőnybe Magyarország, minden másban az élen van, még ha nem is mindenben a legelső helyen.

Forrás: G7.hu
Fotó: Pixabay.com

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
@Maccska: Ez meg a kenyér árának változása:

2015: 270 Ft
2023: 960 Ft
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Őrnagy: te már 907 óta egy komplett örült!
csak úgy....
a magyarok 0rbán óta kenyér nélkül eszik a kaviárt ! :)
Aki Én
@Őrnagyagyás: Gondoltam, hogy nem érted. Annak, hogy a ge-ci gazdád lop, meg annak, hogy egyedüli felelőse a brutális inflációnak semmi köze a történelemhez.
Annyira buta vagy baszki, hogy az már szégyen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.