Az EU-ban sehol nem drágultak annyit az élelmiszerek, mint itthon. Ráadásul a drágulás mértéke is kiugró a többi országhoz képest.

Döbbenetes számok: Sehol nem szállt el úgy a kenyér ára, mint Magyarországon

Illusztráció: Pixabay.com

Döbbenetes eredményre jutott a G7 az Eurostat csütörtökön közzétett adatait elemezve. Az adatsorból – mely energiaárakra vonatkozó részével mi is foglalkoztunk – kitűnik:

Nem csak, hogy Magyarországon drágultak a leginkább az élelmiszerek az EU-ban, de az áremelkedés mértéke is messze sokkal magasabb, mint máshol.

A legdurvább a kenyér esete, amely talán a legalapvetőbb élelmiszer Magyarországon. Azt írják, 2015. januárja és 2023. szeptembere között

2,66-szorosára drágult a kenyér itthon, míg a sorban második Lengyelországban csak 1,99-szeres az áremelkedés, a legtöbb uniós országban pedig másfélszeresére sem nőtt a kenyér ára.

A vaj is Magyarországon drágult a leginkább, ezért közel 2,1-szer kell többet fizetni 2015-höz viszonyítva. A második és a harmadik Hollandia és Litvánia 2-szeres szorzóval, Romániában 1,9-szeres az áremelkedés, a legtöbb országban pedig 1,6 körül, vagy az alatt van a drágulás.

A krumpli 2,75-ször drágább, ebben is messze kiugró a magyar érték.

Litvánia a második, 2,6-tal, majd jön Lengyelország 2,4-el, de a legtöbb országban a krumpli árára is legfeljebb 1,6-os szorzó került az eltelt közel 9 évben.

Tíz élelmiszert vizsgált a G7, ezek kötül egyedül az árstoppos étolaj drágulását nézve került a középmezőnybe Magyarország, minden másban az élen van, még ha nem is mindenben a legelső helyen.

Forrás: G7.hu
Fotó: Pixabay.com

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
@Maccska: Ez meg a kenyér árának változása:

2015: 270 Ft
2023: 960 Ft
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
izéke
@KisTehen: honnan tudod? Életedben nem voltál Nyugaton plusz a hozzád hasonló kérődzők legelnek,nem kenyeret esznek.
Macskaszem
@KisTehen: Nyomi, ezt még te se gondolod komolyan.
izéke
@KisTehen: érdekes,én mindig nagyon finom kenyereket ettem,bár nem sok kenyeret eszünk. Kis pékségekben,házisütésű terméket kell venni nem a bolti tömegtermelést, amúgy az éhség mértéke szabja meg az ízlést. A jóllakott ember a legfinomabb ételt is csak turkálja,az éhező a kenyérhéjat is mannának érzi.
Macskaszem
@Maccska: Ez meg a kenyér árának változása:

2015: 270 Ft
2023: 960 Ft
Aki Én
@KisTehen: micsoda cáfolat, micsoda magyarázat...
Macskaszem
@Maccska: Döbbenetes számok: Sehol nem nőtt úgy a kenyér ára, mint Magyarországon
jáger laszló
A kenyér ára 960 Ft/kg felénk!
Ettől van L térés felfelé és akciósan lefelé is !
csak ennyi
barátilag
J.L.
Macskaszem
@Maccska: 9:26 És ez mire is magyarázat? Mert azt sehogyse látom ki belőle, hogy máshol jobban drágult volna a kenyér.
izéke
@Horizont: egyen csak míg ki nem pukkad ha nem bír magával.
lusta
@Maccska: 2015. január 1. 105 000
2023. január 1. 232 000
Döbbenetes számok nettóban
2015. január 1. 68 775
2023. január 1. 154 280
Döbbenetes számok nettóban
2015. január 1. 182
2023. január 1. 390
Hatalmas siker, ütemes taps.
Csizmás Kond
Az ilyen litvániás lengyelországos összehasonlítás azért is sántít mert a zeu ezekbe az országoknak hogy meg tudja tartani a zoroszellenségeskedést nagyobb támogatottságot nyújt.
izéke
@Csizmás Kond: mi van? Az oroszellenességért ha fizetne az EU,gazdád már csapatokat küldene putyin ellen
Csizmás Kond
@izéke: ...vazze... próbálj emberként gondolkodni ne kutyaként...
izéke
@Csizmás Kond: mondod te, két farokcsóválás között
Eladott Ország
Élelmiszer infláció az EU-ban 2023 augusztus
www.datawrapper.de/_/KIZ9L/
Továbbra is sziklaszilárdan és behozhatatlanul vezetünk!
uploads.disquscdn.com/images/e0a1a3ae358488d8220ae1e880f9ed77c54f7620f691441070bb72230e12b63a.gif?w=800&h=239
Ha az infláció nálunk évvégére egyszámjegyű lesz, az szerintem már a SCI-FI kategóriájába tartozik, hiába mondta a csuti varangykirály pár hónappal ezelőtt a Kossuth közpénzrádiójában a mikrofonállványnak, hogy le fogja törni az inflációt mint a kukoricát és gyomrost adtunk nek. A többi Uniós országban már régóta egyszámjegyű (5-6%) az infláció, ráadásul a legtöbb EU-s országban 3-4-5-ször több a fizetés mint nálunk, és a nyugdíjak is sokkal magasabbak. Felhívnám az Orbán rezsim/bűnszervezet figyelmét, hogy ez a még mindig brutálisan magas infláció nem Brüsszel, Soros, Gyurcsány, a dollárbaloldal, a Pirézek, Zelenszkij, és az USA miatt van, hanem azért, mert egy elhibázott, elb@szott gazdaságpolitikát folytattok, és azért, mert kurvára NEM tudtok leállni a LOPÁSSAL. Hogy rohadnátok már meg minél hamarabb!
Eladott Ország
@pultosjocó: ma, 10:25 ☻ Azért ne álljál sokáig a pultnál, mert mire a pulthoz érsz duplájára emelkedik az ára. Ha nem lesz egyszámjegyű az infláció , csak 12%, akkor azt mondják, hogy hát ez 3%-os hiba, az nagyon jó, majdnem sikerült, ennyire pontosan senki nem tudta volna belőni. És csendben repül néhány KSH alkalmazott, mint amikor a GDP-vel beelőzött Románia a román cigány geci előzetes tudta nélkül.
Nessy
@koszpeko: Felesleges. Erre is majd kijelenti: Nem igaz! Egy másik dimenzióban él, ahol minden nagyin szép, minden agyon jó!
Eladott Ország
Első féléves gazdasági növekedés: 2023
Magyar -2,3%
Román + 2,8%
Orban Viktor válasza arra, hogy a magyar gazdaság recesszioba süllyedt: Európa nagyon nagy bajban van a szankciós politika miatt. Alacsony inflációval provokál az EU! Így hanyatlik. Még rendes inflációra sem tellik nekik. Ez már az űrből is látszik? - Nem tudni de Brüsszelből biztosan. Köszönjuk a dagadt gecinek és a bandájának. Év végére akkor is egy számjegyű lesz az infláció elvtársak! Ha kell, a szeptember 90 napos lesz és ez meghosszabbítható kétszer elvtársak! Az M1-en, Hír tv-ben, Bayer műsorában biztos nem fogják kielemezni. Nekünk olimpia kell, meg kipcsakság és még úrhajósok is leszünk. Örülhet minden birka.
"Én vagyok a Magyar Népgazdaság. Azért vagyok felakasztva, mert így legalább úgy látszik, mintha állnék." (Hofi)
„Drága elvtársnők, drága elvtársak! Drága minden.” ( Hofi )
Eladott Ország
Az évvégi egyszámjegyű inflációról jutott eszembe:

- Józsi bácsi, a disznó mennyit fog fialni?!
- Mennyi a terv, elvtárs?
− 14!
- Ezt megmondták a disznónak is? Azé’ jobb, ha maga beszél vele, mégiscsak egy szinten vannak...
youtu.be/bVAKkeLg3mE
lusta
@Eladott Ország: Ha egyszer azt mondta a felcsúti kis pocakos zsebcézár, akkor év végére biztos egyszámjegyű lesz az infláció. Elvégre ők alakítják a számokat.
lusta
@Csizmás Kond: Ehhez az oroszellenességnek semmi köze. Az uniós pénzek a jelenlegi qrmánynak köszönhetően szintén nem úgy mennek a lengyelekhez, ahogy annak mennie kellett volna. Az más kérdés, hogy a lengyel pisiorkik nem is számoltak a költségvetésben az uniós pénzek egy részével, mert tudták, hogy nem kapják meg. Nálunk Navracsicska minden hónapban elmondja, hogy mindjárt itt a megegyezés és a lovetta. Pofázni persze könnyű, mert fekve is lehet (by Moldova).
simmering73
Gyakorlatilag minden alapvető élelmiszer 100%-kal drágult.
Yoda69
Mindenkinek az jut, amit a minisztereloke intez neki. Nekunk az 1000 forintos kenyer jutott, ez az Unio legalacsonyabb nyugdija es bere. Viszont az inflacio 3x annyi, mint az Unios atlag.
Csizmás Kond
@lusta: ...ki hogy veszi...vagy pontosabban kinek az elvét vallja. A zunió azért kedvez pl a fehérorosznak a lengyelnek stb mert azok a kedve szerint táncolnak ebben a felvonásban és azért gátol minden magyar akármit mert az nem táncol az ő füttyszavára...és itt pontosan az ukrán pártolás és az orosz ellenségeskedés a nóta.
Nessy
Nincs új a Nap alatt! Kis hazánkban ma is nyugati árak, balkáni bérek! Kivéve természetesen kormányunkat és kegyenceit!
gina
Kinek mit intéz a kormánya ,,nekünk a zsiros Napoleon intézte és ez sem elég egy lázadáshoz...ezt a bandát az elö lámpavasra kellene...
Aki Én
@Philip Marlowe: ,,Aki azt gondolta, hitte, hogy amíg nyugat Európában (ahová tartozni akarunk) X Forintba kerül valami, az nálunk majd olcsóbb lesz, ...nos az nagyon téved!
Itt is minden annyiba fog kerülni mint nyugat Európában!"

Te tényleg leírsz ekkora butaságokat???
Egyrészt árakban bőven utolértük a nyugatot, másrészt bérekben sosem fogjuk.
Húúú, baszki, szinte hihetetlen, de te hülyülsz.
Aki Én
@Őrnagy: 17:18 Te valami eszméletlenül buta szarkeverő propagandista vagy. Buta, mint a föld.
Tényleg segítségre szorulnál.
esperanza
@Őrnagy: En is azt szoktam venni (Hollandia)
csak úgy....
@Őrnagy: te már 907 óta egy komplett örült!
csak úgy....
a magyarok 0rbán óta kenyér nélkül eszik a kaviárt ! :)
Aki Én
@Őrnagyagyás: Gondoltam, hogy nem érted. Annak, hogy a ge-ci gazdád lop, meg annak, hogy egyedüli felelőse a brutális inflációnak semmi köze a történelemhez.
Annyira buta vagy baszki, hogy az már szégyen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.