Hatalmas eltérések vannak a háztartások és a cégek között.

Eurostat: Magyarországon messze a legmagasabb az áramár Európa-szinten, és a gázár is hasonlóan alakulMTI/Soós Lajos

Október 26-án közölte az Eurostat az idei első félévi lakossági és nem lakossági gáz- és áramárak adatait. A számokat a portfólió.hu szemlézte.

Mint ismert, a magyarországi lakossági rezsicsökkentési rendszer egy ideje már nem változott, így az idei szeptemberi adatok alapján is elmondható: az átlagfogyasztásig az Európai Unió legalacsonyabb gáz- és áramárát élvezhetik a háztartások itthon. Ami az átlagfogyasztás feletti számokat illeti: 20%-kal az áramár továbbra is nálunk a legalacsonyabb, a gázár pedig a második legalacsonyabb.

Ugyanakkor a nem lakossági gáz- és áramáraknál egészen más kép rajzolódik ki, jelentős újdonságokat tartalmaz a friss adatbázis.

A lap rámutat: Magyarországon volt messze a legmagasabb a villamos energia ára az Európai Unióban a közepes és nagyvállalati fogyasztók körében az idei első félévben.

Ez arra utal, hogy a számos adózási és szabályozási torzítás magas energiakereskedői árajánlatokhoz vezetett, illetve az energiafogyasztó cégek jelentős része beleragadhatott a fixáras, vagy merev feltételrendszerű szerződésébe, amit a tavalyi év végefelé kötött. Mindez jelentős költségoldali versenyképességi hátrányt okozott sok cégnek, és csak egy kisebb részük tudta kihasználni a piaci áramárak esését.

A villamos energia mellett a vállalati gázáraknál is kirívó volt a helyzet az idei első félévben:

Európa élmezőnyébe tartoztak az árak több fogyasztási kategóriánál is. Így tehát egyszerre két irányból érkező nyomás mellett kellett teljesíteniük a cégeknek, ami bizonyára hatással volt az árazási magatartásukra, és Európa legmagasabb inflációs rátájára is.

Forrás: portfolio.hu

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
A vállallati áram-és gázárak beépülnek a termékek áraiba, emelik a fogyasztói árakat a termékeknél és a szolgáltatásoknál.
A lakosság , a fogyasztó tehát megfizeti Európa legmagasabb áram-és gázárait- ha közvetetten is. Mert az "alacsony" áram és gázár , amelyet a lakosság közvetlen fogyasztása után fizet, az csak a "rezsi" egyik oldala. Az, hogy alacsony-e ez az ár, nem a névleges ár dönti el, hanem az, hogy azt milyen-mekkora jövedelemből kell megfizetni. Igy már nem is olyan szép ez a rezsicsökkentésnek hazudott fideSS találmány.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
rakitics41
Nem egy malomban őröl az Eurostat ás Orbán Viktor valamint a miniszterei.Tegnap azt nyilatkozták a" fijúk " hogy az energia árak Magyarországon a legolcsóbbak Euópában.Err jön az Eurostat ahol nem orbáni közgazdászok állapítják meg az adatokat, és azt mondja, hogy nálunk a legdrágábbak.Az egyezőség csak a leg fozó szóban van, de a megállapítások teljesen ellentétesek.Az a gyanúm hogy valaki nem mond igazat!Volt már olyan nem is olyan régen hogy a mi" vezérürünk "nem mondott igazat.Nem azt mondta hogy "Bee!" hanem azt hogy "Gyurcsány!"
gina
Kinek mit intézett a kormánya, amig a vérszivó patkányokat nem takaritjuk el addig igy is lesz...
gina
Tudjuk Soros Gyurcsány és Büsszel a hubás agytalan szektahivö hahaha magyarázd meg ha tudod és nézd OV zsiros sggét, az a román cigány urizál és lop csal ennyi
kereső
@Maccska: 11:26. Drága! Mert fajlagosan magas a fizetésekhez, és az megszerzésükhöz szükséges munkaidő miatt. Ennél egyszerúbben már nem tudom leirni. Nos, az mszp kormányok idején is volt "rezsicsükkentés"- csak éppen nem mindenkinek. És nem fogyasztás alapú volt, hanem jövedelemhez kötött. Talán nézz utána. Egy szociálisan érzékeny kormány miért is adna támogatást a milliós jövedelmekhez? Orbán kormányai nem tartoznak ebbe a kategóriába- forditottan műáködik a "szociális érzékenység".
terlasz
Orbánék jól bevált trükkje, hogy többnyire közvetetten nyomják nyakunkba a terheket.
Így aztán az átlagsötétje a kereskedőket és a szolgáltatókat szidja, pedig többnyire a "nem-megszorító, rezsicsökkentő" kormányt kellene.
Lepényleső
Vélhetően a gondolkodó ember,vagy aki az 1992-es székház ügyét ismeri a bánnak,nem hihette,
hogy az Unós pénzek elmaradását,rajtunk nem fogja behajtani magának?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.