A Covid idején a magyar állam 300 000 000 000 forintért vásárol kínai lélegeztetőgépeket, összesen 17 000 darabot.

Ez nem vicc: Lélegeztetőgépeket vásárol a Magyar Honvédség, pedig van belőlük 17 ezer darab raktáron
Lélegeztetett betegeket ápolnak a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. Az intézmény kizárólag COVID-ellátást végez. MTI/Balázs Attila

Amikor idén ősszel a Magyar Honvédségnek lélegeztetőgépre volt szüksége, mégsem ezek közül válogatott, hanem saját közbeszerzést írt ki, igaz, egy jóval szolidabb, 40 milliós keretösszeggel.

A tendernek meg is van a győztese – írja az Rtl.hu. Az MH korábbi tájékoztatása NATO-szabványnak megfelelő, a civil ellátási rendszerben használt eszközöktől „markánsan különböző”, „a műveletekben történő sérültellátást” hatékonyan támogató lélegeztetőgépeket a Dräger Medical Magyarország Kft. szállítja majd

nettó 3 600 000 forintos áron.

A kínai lélegeztetőgépek egyébként nemcsak a Honvédségnek nem kellettek.

Azokból eladni egyet sem sikerült, és az sem volt sikertörténet, amikor üzembe helyeztek néhányat közülük. 

Forrás: 444

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
@KisTehen: Ja, ez a kifogas.
Azt megse mondhatjak hogy orbanek selejtes szarokat szereztek 300 millardert a magyar adofizetok penzen, amelyek megcsak nem is lelegezto gepek, hanem horkolas gatlo legpumpak.
Igy majd az olyan balfek egybitesek, mint te is, beszopjak a dumat, hogy mas a NATO beteg mint a civil.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
kibaxxottu kifogyhatott a szusz fideszékböl ha ennyi milliárdot költöttek a pályafutásuk alatt fölösleges cuccokra...,közben a magyar kórházakban már csak az ágyi poloskák néznek rendszeresen az ápoltakra...
izéke
A meglévők nem NATO kompatibilisek,jelentsen ez bármit is. Talán háború esetén a szervek elhelyezkedése átrendeződik a testben,persze elképzelhető egy direkt robbanás után,de akkor már hullazsák kell. Vagy a nyugati katonák ufók és bőrön át lélegeznek...vagy...vagy...szerintem titkosítják 1000 évre ezt is.
percsi
A pénz nem számít!
Lehet belőle várat építeni?
Yoda69
@KisTehen: Ja, ez a kifogas.
Azt megse mondhatjak hogy orbanek selejtes szarokat szereztek 300 millardert a magyar adofizetok penzen, amelyek megcsak nem is lelegezto gepek, hanem horkolas gatlo legpumpak.
Igy majd az olyan balfek egybitesek, mint te is, beszopjak a dumat, hogy mas a NATO beteg mint a civil.
szaboria1
Így már egyértelmű, hogy a beszerzett gépek selejtek. Nem hülyeséget kell nyilatkozni.
Dr. Proktor
Hát igen, aki ezt felfogja az már tudja hogy az a 17 ezer az ezek szerint használhatatlan...
madlaci66
Nem a honvédkórházban van a politikusokat, sportolókat ellátó vip részleg? Mert akkor minden érthető.
jáger laszló
A magyar hadsereg lélegeztetőgépre került!!
Ez tény .nem csupán blöff!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Dr. Proktor
@sgl: Nem vetted még észre hogy ez egy következmények nélküli ország?
A NER lop, az ellenzék hallgat...
Dr. Proktor
Lehet hogy lánctalpas lélegeztetőgépekre van szükség, 135 mm-es löveggel... :-)
Ezek nem kompatibilisek a raktári lélegeztetőgépekkel, ami csak kínai ipari hulladék!
balos
@Dr. Proktor: Viszont jól meglehet "szívatni" vele az adónkat!Kell az üvegzsebű tömeggyilkosainknak,akik a migráns gyári munkásokért is milliárdókat kaszálnak!
percsi
Jogerősen pert nyert a Transparency International Magyarország (TI-Magyarország) a lélegeztetőgépek értékesítésének ügyében. Noha a kért információkat továbbra sem osztotta meg az illetékes tárca, a TI-Magyarország kiderítette, hogy mi történhetett azzal a 17 ezer lélegeztetőgéppel, amit az állam 300 milliárd forint közpénzből vásárolt hatalomközeli cégeken keresztül.

Magyarország a 17 ezer darabot számláló teljes gépparkra vetítve átlagosan 20 millió forintért vásárolta meg a gépeket, miközben az Európai Bizottság által szervezett lélegeztetőgépbeszerzésben 4,5 millió forintra jött ki a készülékek darabára. Vagyis a magyar beszerzés átagára közel ötszörösen, míg a malajziai beszállító fajlagos ára több mint hatszorosan haladta meg az európai uniós átlagárat. A GR Technologies-szal kötött szerződések külön pikantériája, hogy a 176 milliárd forintos vételártat nem is ez a cég, de még csak nem is Datuk Vinod Sekhar cégtulajdonos kasszírozta. A pénzt a magyar külügy különféle hongkongi és szingapúri bankszámlákra utalta át, amint az a TI-Magyarország birtokában lévő iratokból kiderül. Halkan tesszük hozzá: míg Magyarországon a hatóságok szemet hunytak az elképesztő módon túlárazott lélegeztetőgép-beszerzés fölött, a tetemes bevételeiből egyébiránt magángépet és luxusjachtot vásároló maláj üzletemberrel, Datuk Vinod Shekarral szemben a hazájában egyebek mellett pénzmosás gyanújával indult eljárás.
korrupcio.hvgblog.hu/2023/01/10/korrupcio-a-koronavirusjarvany-elleni-vedekezest-szolgalo-egeszsegugyi-beszerzesekben/
Ágnes DK-s képviselő tett fel írásbeli kérdést, amiben arról érdeklődik: Ki a felelős a 17 ezer darab lélegeztetőkészülék értékesítési kudarcáért?
Rétvári pedig azt mondta, a kormánynak az eszközbiztosítás volt a célja, a baloldalnak pedig az, hogy minél több beteg legyen.

Négy évet kapott a bosnyák kormányfő, mert túl drágán vett lélegeztetőgépeket a koronavírus alatt Kínából
hvg.hu/gazdasag/20230405_koronavirus_bosznia_lelegeztetogep
Yoda69
@KisTehen: Meg mindig nem szallsz a doglott tehenrol. Mindenki szamara egyertelmu azert nem kell a katonasagnak a kinai legpumpa, mert nem akarjak hogy amiatt halljanak meg az esetleges betegek. Ezert is nem tudjak orbanek eladni a vilagban sehol, mert mar hirunk van. Erted? Mindenhol tudjak hogy selejtes szarokat vettek meg. Csak te probalod itt vedeni a munderbecsuletet. De csak magadat jaratod vele, bar neked mindegy.
telegdilaci
@Yoda69:Valószínű hogy miután megvették 300-millárdkidobott ft-ért rájöttek hogy éppen arra nem alkalmas amire vették legközelebb hozzá értő szakértőkkel kellene vásárolni az ilyen drága gépeket,nem Kókányokra bízni a beszerzést!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.