Végre minden kiderült az új támogatásról, amire jövőre 39,8 milliárdot szán a kormány.

CSOK Plusz: Megvan a rendelettervezet, soroljuk a részleteket

Illusztráció: Pixabay.com

A kormány júliusban jelentette be, hogy jelenlegi formájában megszűnik a városi CSOK, azóta pedig egyre többet lehetett megtudni az új CSOK Pluszról – például azt, hogy kevesebben kapnak belőle, de ők több pénzt. Azonban, mint a Portfolio.hu észrevette:

A Kulturális és Innovációs Minisztérium végül csak csütörtökön tette nyilvánossá a pontos részleteket leíró rendelettervezetet, „társadalmi egyeztetés céljából”.

A rendelettervezetből az is kiderül, hogy a CSOK Plusz keretében a tervek szerint 39,8 milliárd forintnyi közpénzt költ el a kormány arra, hogy megtámogassa a hitelképes házasok gyerekvállalását.

A részletek

A rendelettervezet egyebek mellett tartalmazza, hogy nemcsak a gyermek megszületésétől, hanem akár már a várandósság 12. hetétől jogosulttá lehet válni CSOK Plusz hiteltörlesztés szüneteltetésére vagy a CSOK Plusz hiteltartozásból való 10-10 millió forintos jóváírásra, valamint azt, hogy a konstrukció igénybevételéhez legalább két év társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolni, továbbá köztartozás-mentesség és büntetlen előélet is szükséges. Ezeken túl még kiderült:

- vissza nem térítendő támogatás helyett kamattámogatott hitel lesz 3, százalékos fix kamatozás mellett;

- már megszületett gyermekek után nem lesz igénybe vehető;

- kizárólag házaspároknak jár a pénz;

- a feleségnek 41 év alattinak kell lennie, de 2024-ben és 2025-ben a 12. hetet elért várandóságot igazoló idősebb nők is igénybe vehetik;

- a meglévő és a vállalt gyermekeket egyaránt figyelembe véve egy gyermek után 15, kettő után 30, legalább három után 50 millió forint vehető fel;

- a második újonnan születő gyermektől gyermekenként 10 millió forint hitelelengedés vehető igénybe;

- az első gyermeknek 4, a másodiknak 8, a harmadiknak 10 éven belül kell megérkeznie;

- új építésű lakásra, régire, építkezésre és felújításra is költhető a pénz, de telekvásárlásra nem;

- első lakás esetén 80 millió forintos ingatlan-értékhatárig vehető igénybe, más esetekben ez 150 millió forint lesz;

- a futamidő 10-től 25 évig terjedhet, az első évben csak kamatot kell törleszteni;

- minden egyes gyermek érkezése után egy évig törlesztési moratórium kérhető;

- a falusi CSOK-kal összevonható a CSOK Plusz;

- továbbra is elérhető lesz új lakás vásárlásra esetén az illetékkedvezmény a falusi CSOK és a CSOK Plusz igénybe vevői számára.

Forrás: Portfolio.hu
Fotó: Pixabay.com

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Szerintem nem lakás bumm lesz, inkább egy pukk, vagy inkább puki, de soha nem bízz egy pukiban.
i.pinimg.com/originals/f5/44/19/f54419417e213d030117eb2c31862e02.jpg
Nekem egy klasszikus jutott eszembe: "...nagyot koppan akkor, azután elhallgat." Kinek mit intézett a diktátor maffiaállama. Nincs is annál izgalmasabb, amikor az állam akarja benedvesíteni a nők punciját. 3 gyermeket nem lehet magyar bérekből felnevelni, nemhogy lakást venni részletre. Jucus és több száz millás hitelei és Balaton-felvidéki házára felvett CSOK-ja már semmit nem ér?! Nincs is jobb, mint 50 millió hitellel kezdeni a nagybetűs életet egy recesszióban lévő, európa-rekorder inflációval küzdő országban, aminek kifelé áll a szekérrúdja az EU-ból és a NATO-ból.
"Az első közös lakás vásárlásánál 80 millió forintos határt szabott a kormány, az új lakás bővítésénél pedig 150 millió forintos értékhatárt. Az 50 millió forintos hiteligénylésnél nincs felső értékhatár." Ezt én nem értem. -Lefordítom. A NER csemeték 18 évesen meg tudják venni a kacsalábon forgó palotát, amiből 50 misit állnak az adófizetők alacsony kamatra. Hát hogy akár már meglévő 200 milliós lakás bővítésére is lehet 3 %-os kamatra 50 milliót igényelni. Ha emelett bevalláalnak három gyereket. Vajon hány ilyen család lehet az országban?
Eladott Ország
Tessen már mondani: 150 milliós lakást mégis ki vesz manapság meg 50 milliós hitelből?! 25 évre az 50 milliós hitel még a kedvezményes kamattal is 300.000 Ft/hó feletti törlesztőt eredményez! Ki az, aki ekkora törlesztő képes 3 gyerek mellett kigazdálkodni?! Ezek a nerfidesznyikek már megint maguknak törvénykeztek! „Legyetek bátorak!” ( Lölő stróman)
Nemtom’, akkugyári fizetésből ( kb 500 euró) fussa ilyesmire? - A vendégmunkásnak nem jár, az fogyóeszköz lesz ott, vagy legfeljebb pálmaház. A régi lakást csak 150 millióig számítják be! Micsoda kibaszás! Ha 149 milliós kecód van, még simán kapsz államilag támogatott hitelt. Ebből is látszik, ez kiknek szól. 50 milliós hitel csak a VIP-NER ügyfeleknek lesz. Orbán ezt (sem!) nem a polgárokért teszi, hanem a bankjáért. Az újkori Magyarországon egy fidesz-kdnp jobbágyság kialakítása életre szóló adóssággal. Na fiatalok - a vissza nem térítendő támogatás ugrott, lesz helyette hitel. Kiderült, hogy lekvár helyett szar van a palacsintában, csak ezt Orbán úgy akarja nektek eladni, hogy igaz hogy szar, de lekvárízű. A szavazóurnáknál majd lehet neki válaszolni. Ja igen, még csak annyit, hogy a CSOK következtében orbitális módon elszálltak a lakásárak - amit egy átlag család már nem tud megfizetni! - viszont cserébe folyamatosan csökken a megszületett gyerekek száma. Ki érti ezt? . Nem kell közgazdásznak lenni, hogy tudjuk újra meg fognak ugrani a lakásárak. Ez a CSOK baszakodás csak arra jó, hogy hozzávágnak a 20 ezer helyettes államtitkár csicskákhoz 80 milliót CSOK néven oszt ennyi. Nagy segítség ez a felső 10%-ban keresőknek! Ha így folytatják ezek a fiúk, 100 millió alatt semmit sem lehet majd kapni, kivéve Csenyétén és környékén!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.