Az Orbán-kormány megint kockázatos vállalkozásba kezd, mivel erején felül próbálja megvásárolni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret, a Budapest Airport (BA) Zrt. 51 százalékát – írta meg a hvg.hu.

A ferihegyi repülőtér megvásárlásával megbénulhat az Orbán-kormány

A Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, korábbi nevén Budapest Ferihegy nemzetközi repülőtér, Budapest nemzetközi repülőtere, Magyarország öt nemzetközi repülőtere közül a legnagyobb és legismertebb. Forgalma meghaladja az évi 10 millió utast. Fotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Az állam már értékesítette az Erste Bankban levő részesedését és csökkentette az Alfa és Union biztosítókban szerzett részvényeit, de még mindig nem sikerült elegendő pénzt szereznie.

A kincstár üressége miatt az állam most a száz százalékban állami tulajdonban lévő MVM-csoport 309 milliárd forintos osztalékelőlegére támaszkodik.

A költségvetés október végére már elérte a tervezett 3400 milliárd forintos hiányt, és év végére ez akár 4100 milliárd forintra is emelkedhet. Bár minden pluszmilliárdra szükség lenne, az MVM 309 milliárd forintja könnyen átfolyhat a költségvetésen, és végül a Budapest Airport Zrt. jelenlegi tulajdonosainál köthet ki.

Az állami MVM-csoport az első tíz hónapban 1301,4 milliárd forintot fizetett ki az energiaszolgáltatóknak, részben a rezsicsökkentés fenntartása érdekében. A rezsicsökkentés jelentős többletterhet jelentett, és az állam, az MVM-t túlfinanszírozva, a második negyedévben 209 milliárd forintos adózás utáni nyereséget ért el.

Azonban az Orbán-kormány eddig nem magyarázta meg, miért éri meg az adófizetőknek a több száz milliárd forint értékű repülőteret megvásárolni, különösen, ha olyan területeken, mint az egészségügy vagy az oktatás, amelyek nem kapnak elegendő támogatást.

A kormány tervei kockázatosak, és a költségvetési hiány további növekedéséhez vezethet. A repülőtér vásárlása mögötti okokat továbbra sem sikerült tisztázni, és az Orbán-kormánynak felelősséget kellene vállalnia az adófizetők érdekében végzett döntéseikért.

Forrás: hvg.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Nekem mindegy mibe döglenek bel.
Ha ez kell hozzá, hát legyen.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
Merjünk nagyot álmodni! Ikerdeficites ország(költségvetésés mnb), 55 ezer milliárdos államadósság , papiron 10%-os infláció, ötödik negyedévben negativ gdp, kisker forgalom befagyott, kormányzati beruházások leállitva- a vállalti beruházások stagnálnak, az import teljes visszafogása. Hát igen- ez még úgy kell ennek az országnak, mint üveges tótnak a hanyattesés.
Ábel
Karácsonyi ajándéknak veszi Mészárosnak, vagy Tiborcnak?
NKF
Balos,balfaszok! Annak idején kivásárolta meg a MÁV-CARGÓ-t?
Az osztrák állam és ki adta el? A kurva komcsik!
jáger laszló
Ferihegy
Ki nyer ma játék tovább folytatódik!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Lepényleső
Kizárt,hiszen ők mindenkinél jobban értenek mindenhez,
- ilyen sorsa tehát legfeljebb a légiközlekedésnek ferihegyen lesz?
Sorolhatnánk ezrével minden szereplőjét a gazdaságnak,amit
az ő kimagasló tehetségük először tönkre,majd közpénzen magáénak tesz?
telegdilaci
@KisTehen: Ez nem Libsi találmány ezt a potrohos Nagyzási hóborban szenvedő Diktátor agy szüleménye mindent állami kézben akar tudni amikor aki normálisan gondolkodik az tudja a legrosszabb gazda az Állam látszik a központosított Klébesberg oktatási központ is hatalmas adósságot halmozott fel! ha sikerül megvenni a repülőteret azt is tönkrefogják tenni mint minden amire ráteszik a mocskos kezüket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.