Az elmúlt hetekben a Direkt36 által közzétett cikkek és dokumentumfilm alapján látszik, hogy Magyarországon súlyos problémák merültek fel a kórházi fertőzések terén – írta meg a Telex.

Direkt36: A Belügyminisztériumnál tudják, hogy nagy a baj,  szerintük a kórházi fertőzésekkel mégsincs probléma

Pintér Sándor belügyminiszter a visegrádi országok (V4), valamint Németország és Ausztria belügyminiszteri konferenciáján tartott sajtótájékoztatón Szegeden 2023. november 27-én. Fotó: MTI/Lehoczky Péter

Miközben a kormányzati szereplők, különösen a Belügyminisztérium egészségügyi vezetői, nyilatkozataikban azt állították, hogy nincs komoly gond a kórházi fertőzésekkel, egy belső dokumentum bizonyítja, hogy valójában tudatában vannak a helyzet súlyosságának.

A Belügyminisztérium vezető tisztségviselői kijelentették, hogy Magyarország kiemelkedő teljesítményt nyújt az európai összehasonlításban a kórházi fertőzések terén.

Azonban a kiszivárgott belső dokumentum, amely a Belügyminisztériumtól származik, mást mutat.

Ebben szerepel, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések száma növekszik, és "kedvezőtlen tendenciát jelez". Ráadásul az egészségügyi ellátórendszerben "humánerőforrás krízis" tapasztalható.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ által összeállított dokumentum nemcsak helyzetértékelést tartalmaz, hanem intézkedési javaslatokat is a probléma kezelésére.

A dokumentumot Pintér Sándor belügyminiszter is támogatja.

A belső irat kiemeli, hogy eddig nem vizsgálták országos szinten az egyes kórházakban előforduló fertőzéseket, és hangsúlyozza az országos adatbázis létrehozásának szükségességét.

Ez az adatbázis objektív képet nyújtana az infekciókontroll intézményi és országos szintjéről.

A dokumentum fontos lépéseket javasol a probléma kezelésére, beleértve az infekciókontroll-program támogatását, antibiotikumfogyasztási adatok gyűjtését és elemzését, valamint a mikrobiológiai mintavételek számának növelését a kórházakban.

Ugyanakkor az iratban szerepel, hogy az egészségügyi vezetőknek segíteniük kell az infekciókontroll-programot anélkül, hogy jelentős költségekkel járna. 

A Belügyminisztérium ugyanakkor nem adott konkrét választ arra, hogy hosszabb távú és nagyobb költségvetésű programokat terveznek-e beindítani a kórházi fertőzések problémájának kezelésére.

A Telex szerint az ellentmondások tovább mélyülnek a kormányzati tisztségviselők nyilatkozataiban. Takács Péter egészségügyért felelős belügyminisztériumi államtitkár és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese a kórházi fertőzésekről szóló cikksorozat után is tagadják a probléma súlyosságát, miközben a belső dokumentum szerint a Belügyminisztérium ismeri a helyzet komolyságát.

A helyzet további érdekességét az adja, hogy a Belügyminisztérium nyilatkozataiban az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adataira hivatkoztak, miközben az ECDC adatai csak régiós információkat tartalmaznak, és nem mutatják be a kórházak egyedi teljesítményét.

Forrás: Telex

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Bezzeg, ha valamelyik főokost kapná el a cifra fosás, lenn itt akkora ordítozás, hogy a Holdon is hallanák!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vacsi
@Nessy: Kívánom, hogy aki tagadja, az mind kapja el - majd meghalljuk, mennyire nincs gond vele...
justhpeter
A Belügyminisztérium elismeri a helyzet komolyságát, csak pottyant rá. Mert megteheti, mert ő mondja meg. hogy mire mennyit kíván költeni, ahogy a beszállítói tartozások esetében is.
csak úgy....
@Maccska: neked naponta a szaros nyelvedet kéne fertötleníteni, - persze csodát az sem tenne veled ,mert alaposan kilúgoztá a buta fejed!
Eladott Ország
@Maccska: ma, 16:05 ☻ Családon belül sincs önbizalomban hiány, míg szarrá lehet lopni az országot.
twitter.com/xmedardc/status/1729424912572375306/photo/1
Orbán Gáspár: „Apám nélkül ez az ország sehol sem lenne!”... Sehol sincs az holtbiztos.
frank
Jöjjenek a Honvédség Kórház parancsnokai Pintér Úr.
Ha a hülye DK vezérelt kórházigazgatók nem tudnak rendet tenni. S az orvosi Kamara bolsi orvosai
trehányak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.