A mesterséges intelligenciának is szerepet szánna a szűréseknél az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília napirendre venné, lehet-e büntetni azt, aki nem megy szűrővizsgálatra

Müller Cecília. Kép: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ / Facebook

Azért, hogy a szűréseken többen vegyenek részt, napirendre kell tűzni a szankcionálás lehetőségének kérdését is

– nyilatkozta Müller Cecília a Magyar Nemzetnek. Megjegyezte, ebben a kérdésben a szakma „ még nem alakított ki egyértelmű álláspontot”. Az országos tisztifőorvost többek között arról kérdezték, hogyan lehetne elérni, hogy többen vegyenek részt az ingyenes szűréseken. Mint válaszában részletezte:

Hazánkban jelenleg az emlőszűrés, a vastagbélrákszűrés, illetve a méhnyakrákszűrés az a három nagy szervezett népegészségügyi szűrőprogram, amelyek esetében a részvételi hajlandóság növelése a célunk. Gyakori megbetegedésekről beszélünk, melyek későn felfedezve nagy számban elhalálozással végződnek, viszont ezeknél egy adott időintervallumon belül még időben be tudunk avatkozni.

Amikor arról kérdezték, mitől függ, hogy kit mikor hívnak szűrésre, Müller arról is beszélt, hogy bevonnák a mesterséges intelligenciát:

Az emlőszűrés esetében a jelenlegi 45–65 helyett 40–70 évre változtatnánk a korhatárt, hiszen egyrészt egyre fiatalabb korosztályt érint az emlődaganat, másrészt szerencsére folyamatosan nő a várható élettartam, ami indokolttá teszi a szűrési korcsoport felső határának kitolását. Ezen a területen vezetnénk be elsőként a leletezésben a mesterséges intelligencia alkalmazását, amely később a tervek szerint valamennyi szűrés esetén nagyobb szerephez jutna.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
Érvelhetnék, de csak annyit mondok, a retkes qrva anyádat nyunyóg3ci!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
Szerintem Krausz Ferenc kezdeményezésére akarnak olyan választ adni, hogy ne sikerülhessen semmi belőle. Van ugyanis ilyen irányú kutatás. Nagy mintákon végzett hosszútávú vizsgálatok, a vér lézeres elemzése alapján. Azt hiszem a magyar egészségügy ilyen irányítása mellett kevés eredménnyel kecsegtet.
izéke
A népszámlálásnál is büntetést lebegtettek a megtagadóknak,aztán engedtek a nagy arcból...hozzám nem is jöttek,mert azt mondtam,hogy neten már megcsináltam :))))) pedig lófaszt
jesz
oszt tessékmondani kiskezitcsókolom, a tüdőszűrés smafu?...
jáger laszló
Cicike bekeményít??Máris büntetné azokat akik nem szűretik magukat!!Kemény 1 buxa az biztos...
Javaslom
Először szűrjél ki azon fidexeseket akik alkalmatlanok a pozíciójuk betöltésére
Utána jöhetnek a következők!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
human
OK. Rájöttem esetleg, talán mivel leszünk előrébb ezzel az app-al. Eddig arra is időpontot kellett kérni, hogy időpontot kapjál. Így most csak bejelentkezel és közvetlenül kapsz időpontot. Abban viszont tuti nem fog segíteni, hogy ne hónapokkal későbbre kapj vizsgálati időpontot. Ahhoz ugyanis elég orvos kellene. Azt meg nem lehet letölteni az internetről.
Clavigo
2014-15 (?) - ben ez a húgyagyú qrmány állította le a rendszeres,kötelező tüdőszűrést. Miről beszél ez a szintén húgyagyú satrafa ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok