Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára országos téli szezonális ellenőrzést rendelt el december 4. és 31. között.

Bejelentette a minisztérium: Ma kezdődik a szezonális ellenőrzés
Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. MTI/Lakatos Péter

Az ellenőrzéseket – a korábbiakhoz hasonlóan – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja, melyben a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei egyaránt közreműködnek. A csaknem egyhónapos mustra célkitűzése a téli ünnepi időszak legnépszerűbb termékeinek és vendéglátóhelyeinek ellenőrzése – jelentette be hétfői közleményében az Agrárminisztérium (AM).

Az államtitkár kifejtette, hogy – az ünnepi időszaknak megfelelően – a húsok előállítását és forgalmazását helyezik az ellenőrzések fókuszába, de az élőhal és édesipari termékek kereskedelmét is figyelemmel kísérik a szakemberek. Az adventi vásárokra kitelepült vendéglátóhelyek működését, valamint a borászati és alkoholos termékeket ugyancsak górcső alá veszik. Ezenfelül a Nébih vizsgálja a kisállat eledeleket, köztük a téli madáreleségeket, továbbá a halszállítók és az őstermelők tevékenységét – sorolta az AM.

Hús-és húskészítmény előállítás tekintetében – többek között – a vágóhidakat és daraboló üzemeket, míg a forgalmazásnál a hiper- és szupermarketeket, a szaküzleteket, a nagykereskedelmi egységeket, valamint a logisztikai központokat ellenőrzik. A vizsgálatok célja, hogy a vizsgált létesítmények tevékenysége és az általuk előállított/forgalmazott élelmiszerek megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak.

Az édesipari termékek esetében elmaradhatatlan az ünnephez kapcsolódó szaloncukrok mustrája. Az édességeknél – a nyomonkövetés mellett – a lejárati idő feltüntetése is lényeges. Az élőhal árusítás során az állatvédelmi kritériumok megvalósulását is vizsgálják az ellenőrök: például, hogy a levágás előtt megfelelő módon elkábítják-e az állatot – fejtette ki Nobilis Márton.

A közlemény kitér arra is, hogy az adventi rendezvényeken kitelepült vendéglátóknál a higiéniai szabályok betartását, továbbá a személyi és technológiai feltételek, valamint a nyomonkövetés teljesülését vizsgálják a szakemberek. A forralt bor forgalmazásánál- többek között – utánanéznek az előállításhoz használt alapanyagok eredetének és a receptúrát tartalmazó dokumentum meglétének.

A téli szezonális mustrát a Nébih koordinálja, annak végrehajtásában a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei is részt vesznek. A cél mindenekelőtt az, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból is nyugodtan teljenek az ünnepek – hangsúlyozta a közleményben Nobilis Márton államtitkár.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Különös véletlen az, hogy ez a kormány így egybe gyűjtötte a nagyfejű, hájpacni embereket, vagy inkább annyira jó módban élhetnek, hogy legtöbben a minielnök alkatára hajaznak?
colibri
Különös véletlen az, hogy ez a kormány így egybe gyűjtötte a nagyfejű, hájpacni embereket, vagy inkább annyira jó módban élhetnek, hogy legtöbben a minielnök alkatára hajaznak?
Clavigo
@colibri: ès tényleg... 220- ik senki,,éés már mekkora hombár feje van ennek is.!
Nessy
@Clavigo: Csak beletekintve úrt érzel, mondhatatlan űrt!
Eladott Ország
Azt már sikerült kideríteni kis pufók Nobilis Mártonka az igazság nagy bajnoka, hogy „milyen úton kerülhetett Nagy István miniszterhez az Agrárminisztérium intézményétől ellopott 2.2 milliárd fele.” Úgy, hogy eleve el akarták lopni, a főnökkel együtt. Magányos bűnelkövető. Ja! fideszest csak leszögelt koporsóban szabad ravatalozni, különben még ellopja a szenteltvíz tartót is a ravatalról. Jó kis ország ! --- már egy helyettes-senkiházi is félmilliárdot nyúl le. Apropó a Völner-Schadl-ügyben történt valami, vagy az is csak szemfényvesztés volt? A szappanopera vége a szabadlábon védekezés ideáig, majd jöhet a felmentés. Nagy István miniszter, Nagy János kabinetfőnöke (helyettes államtitkár) apjának svájci bankszámláján landolt az ellopott milliárd, etc..
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/404555999_907746284047000_4717705174778706837_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=dd5e9f&_nc_ohc=1IAZNFV5nVYAX-mNoNH&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfDtkl0DGWoIwRARxwIJLFaoKK2Z-PBy2ME4IYh89cTc-g&oe=657275E3
Eladott Ország
@Clavigo: ma, 09:33 ♦ Mártonkának azért van ilyen hombár feje, mert neki is van már új barátnője, hogy az a fideszes keresztény-konzervatív bolsevikoknál szokásos...
pbs.twimg.com/media/F_cVqB_XEAABXSz?format=jpg&name=900x900

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.