A kompetenciamérés siralmas eredményének okai összetettebbek annál, mint amivel a kormány ezt magyarázza, és a PISA teszt eredményei erre még csak rátett egy lapáttal.

Beérett Orbánék legalávalóbb bűne: Analfabéták a gyerekek, ez már egyértelmű a Kompetenciamérés és a PISA-teszt alapján

Durva lenyomatot hagyott a járvány alatti távoktatás a diákok szövegértési képességein a legfrissebb kompetenciamérési adatok szerint. A tavalyi pontszámok a legalacsonyabbak közé tartoznak a 2008 óta évről évre frissülő idősoron, sőt, a nyolcadikosok körében sosem mért szintre süllyedt a statisztika.

A Kompetenciamérés

Az Országos Kompetenciamérés Magyarország országos szintű közoktatási mérése, amelyet a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 99. §-a rendelt el. A mérést minden tanévben május utolsó szerdáján bonyolítják le Magyarország összes általános és középiskolájában a 6., 8. és 10. évfolyamokon. A köznevelés minőségét meghatározza, mennyire ha- tékony a tanítási-tanulási folyamat, a hatékonysággal pedig szorosan összefügg a belső és külső értékelés rendszere.

Azt mindenkinek tudnia kell, hogy a szövegértési képesség alapvetően befolyásolja diákok kilátásait a későbbi tanulmányaik során és a munkaerőpiacon.

A nyolcadikosok szövegértési kompetenciapontszám-átlaga a 2019-ben mért 1608 pontos csúcsról 1535 pontra süllyedt tavaly. A skála 1500 pontos értéke jelzi a hatodikosok körében a vizsgálat kezdetekor, 2008-ban felmért szintet.

Az 1400 pontos átlagot sem érték az ország észak-keleti és dél-nyugati részein találhatók a legrosszabb pontszámokkal jellemezhető járások.

Az átlageredmények csökkenésével párhuzamosan megfigyelhető az alacsonyabb képességszinteken telje- sítők arányának növekedése és a magasabb szinteken teljesítők arányának csökkenése mindhárom évfolyamon 2021-hez képest.

- írta jelentésében a minisztérium.

A nyolcadikosok 40 százaléka az alapszint alatt teljesített a szövegértésben és a digitális eszközök használatában, a tizedikeseknek pedig az egyharmada nem érte el az alapszintet.

Szakemberként ki kell azt jelentenem, hogy elképzelhetetlen az a tény, hogy ők később a betanított munkán kívül másra is alkalmasak lesznek. Hiszen képtelenek értelmezni egy nagyobb terjedelmű, összefüggő szöveget.

Hosszas tiltakozások ellenére a parlament elfogadta a státusztörvényt és derült ki az is, hogy idén utoljára vizsgáztak a már „megszokott” módon a diákok a 2023-as szezonban, jövőre drasztikusan átalakul a rendszer.

A legdrasztikusabb változás valószínűleg a magyarérettségit érinti, ugyanis sokkal inkább a lexikális tudásra helyezi a hangsúlyt, mint az elődjei. 2024-től a szövegértési feladatsor nyelvtani feladatokkal fog kiegészülni, míg a gyakorlati szövegalkotást és az érvelés eltűnik a vizsgáról, helyette egy irodalmi-műveltségi tesztet kell majd kitölteniük a diákoknak.

A fiatal felnőttek az egyik legnagyobb problémával néznek szembe, azzal szembesülnek, hogy az, amit az iskolától kaptak, semmire sem használható.

Nem tanulnak meg csoportosan dolgozni, együtt kutatni, és kommunikálni. A kormány nem biztosít számukra teret arra, hogy a digitális információk között szelektáljanak, elmondhassák a véleményüket, és akár igazolhassák a saját állításaikat.

Azzal, hogy a jövőre érettségizőknek már nem is kell érvelő fogalmazást írniuk, egyértelműen azt jelenti, hogy

a kormány és a teljes oktatási vezetés már itt el akarja törölni azt, hogy érvelhessenek, hogy elmondhassák a véleményüket.

A modern oktatási rendszer semmilyen szinten nem fér már bele a tantermi oktatásba. És utána ezzel a tudással kerülnek majd felsőoktatásba. Persze, az egyetemi oktatás is sok sebből vérzik, de az ország legjobb bölcsészkarain a tanárok előadók már nem a lexikális tudásra építenek, hanem a fent taglalt kompetenciára.

Tizenkét év fideszes oktatásirányítás és erőszakos átszervezés után van tehát egy alulteljesítő, a jövőre nem koncentráló, ami sok szempontból az összeomlás határán billeg. Vagyis, ami nem billeg, az már leborult.

A PISA-tesztek

És ami ennél is siralmasabb, az hogy az oktatási rendszer már nem nehézségekkel küzd, és vérzik el lassan, hanem konkrétan összeomlott. Nem tudja ellátni a feladatát, nem tud tanítani, nem tud tudást átadni, és pontosan ezt mutatja meg a mostani kompetenciamérés eredménye is.

A PISA-tesztek eredményeiből kiderül, hogy a 15 éves magyar középiskolások teljesítménye 8 éve nem volt ennyire alacsony.

A matematikai tesztek eredménye komoly aggodalomra ad okot. A tanulók 30%-a elvérzett, azaz

azt sem tudják, hogy lehet az árakat átváltani más pénznemre vagy két város közti alternatív útvonalakat összehasonlítani.

A szövegértési készségek sem jósolnak szebb jövőt: bár a diákok 74%-a meg tudja határozni egy közepes terjedelmű szöveg fő gondolatát,

26% funkcionális analfabétának tekinthető.

Mindössze 5% az, aki képes egy hosszabb szövegben különbséget tenni a tény és a vélemény között a tartalomra vagy forrásra utaló implicit jelzés alapján.

Olvasás-szövegértésben a magyar 15 évesek 5 százaléka ért el 5. vagy magasabb szintű olvasási szintet.

Ezek a tanulók képesek megérteni a hosszú szövegeket, kezelni az elvont vagy ellentétes fogalmakat, és különbséget tenni a tény és a vélemény között a tartalomra vagy a forrásra vonatkozó implicit jelzések alapján, a maradék 95% képtelen erre,

A legmagasabb teljesítményszintű csoportba a magyar tanulók mintegy 8%-a került. Ugyanez Szingapúrban 41, Tajvanon 32, Makaón 29, Hongkongban 27, Japánban és Koreában 23 százalék.

Konklúzió

Ez talán az Orbán-kormány legalávalóbb bűne az elmúlt 13 évben, mondjuk ki bátran, ezek a gyerekek, a korosztály 40%-a csupán arra alkalmas, hogy betanított munkás legyen egy kínai akkumulátor gyárban, és azért nem valamilyen készséget igénylő munkás, mert képtelenek értelmezni egy összefüggő szöveget, amelyet megkövetelnének a munkakörhöz.

A statisztikák szerint húsz iskolából csak tizennyolcban van csak matematikatanár, kettőben anélkül tanítják ezt a tárgyat, hogy arra képesítésük lenne, így ezek a számok a tanárok felmondásával, az oktatás teljes lezüllesztésével még siralmasabbak lesznek a következő években.

Felmerül a kérdés, mi lesz így a gyerekekkel? Nagy esély van arra, hogy 4-5 éven belül drasztikusan zuhanni fog a felsőoktatásba bekerülők száma, és a diplomát szerzők száma. Persze, a diploma nem egyenes út a sikerhez, azonban a jelenlegi piacon, a diploma értéke nem a megszerzett tudásban rejlik, hanem azokban a készségekben amelyet a hallgatók az évek során magukévá tesznek, legyen szó arról, hogy megtanulnak tanulni, vagy egész egyszerűen arról, hogy képesek önálló gondolatok megfogalmazására, érvelésre.

Cikkünk véleménycikk, mely nem feltétlenül tükrözi a Propeller.hu szerkesztőségének és munkatársainak az álláspontját, a cikk szerzője újságíró, és a jelenkor politikai változásainak kutatásával foglalkozó diplomás történész.

105 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
most nyolcadikosok, akik 0rbán hatalomrajutásakor születtek, szegény fideszék még csak gyurcsányozni sem tudnak a témával kapcsolatban!
a borjaiért aggódó apa , @KisTehen: nagyon jól látja a dolgot és az értelmi képességei szerint meg is magyarázza a problémákat ! - ti fö fideszesek, szemeteket most @KisTehen: re vessétek!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@csak úgy...: Te, az ilyen nagydarab buta emberek, mint te, mindig az hiszik magukról, hogy értenek a politikához...! :)
Nyírfa
@Nessy: tegnap, 09.41

Mert az úttörő, ahol tud, segít. És ez örökérvényű.
ómió
@Aki Én: Már megint tetvesbolsi aljas féregként ébredtél, szarkupac efftárs a tükörbe nézve!? Egyből a másra hazudással "nyitasz"!?
@Ezodabasz: Csak nem egy "kiváló efftársi butítófilmet" találtál magatoknak, efftársaknak!? Mindenkinek azt "ajánlod"!?
Aki Én
@ómió: Nem tudnál néma kussban buta suttyó propagandista lenni, te aljas féreg?
A családodat hülyítsed, azoknak hazudozzál főállásban, te aljas bolsi!
ómió
@Aki Én: Újra ébredtél, szarkupac efftárs!? Sikerül ilyenkor már tükörbe se nézve tetvesbolsi aljas féreg mivoltodra magadra ismerned!? Már anélkül is sikerül így önmagadat másokra hazudnod ott az elmeosztályon!?
telegdilaci
Nyugodjon meg mindenki és gondolja át jól akik most a hatalmat bitorolják voltak már minden Komcsi libsi,bolsi,csak még akasztott Emberek nem voltak de ami késik nem múlik!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.