Több százezer ember ivóvízellátása lett biztonságosabb az elmúlt évek egyik legnagyobb víziközmű-beruházásának megvalósításával – közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-vel.

Karácsony Gergely fejlesztésének köszönhetően több százezer ember ivóvízellátása lett biztonságosabb

Azt írták, lezárult a "Budapest főváros víztermelő kútjainak fejlesztése, vízminőségi és kapacitáskockázatok kezelése" tárgyú projekt kivitelezése.

A beruházás során felújítottak 60 víztermelő kutat, átépítettek 6,8 kilométernyi, nagy átmérőjű vízvezetéket és kiváltottak 2956 ólom anyagú vízbekötést – ismertették.

Hozzátették, a fejlesztés eredményeként javult a vízellátó rendszer üzembiztonsága és a szolgáltatott ivóvíz minősége.

A teljes projekt nettó összköltsége 19,781 milliárd forint, ebből csaknem 17 milliárd forint európai uniós támogatás.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult projekt három fő elemből áll: víztermelő kutak felújításából, valamint főnyomóvezetékek és ólom anyagú házi ivóvízbekötések cseréjéből.

A Szentendrei-szigeten 47, a Csepel-szigeten pedig 13 víztermelő kutat korszerűsítettek, ennek legfontosabb célja az ellátás biztonsága, az ivóvíz minőségének biztosítása és a víztakarékosság volt.

A XXII. és a XXIII. kerületben, a Duna medrében főnyomóvezetékeket cseréltek. A munkálatok szükségességét azzal indokolták: az elmúlt mintegy 25 évben jelentősen átalakult a város szerkezete, megváltoztak a fogyasztói szokások, csökkenő vízfogyasztási trend alakult ki. A túlméretezett hálózati kapacitások és a vízfogyasztás csökkenő tendenciája miatt a víz jelentősen hosszabb ideig van a vízvezeték-hálózatban, áramlási sebessége pedig csökkent, ami kihathat a szolgáltatott ivóvíz minőségére is.

Az adott szakaszokon jelentős mértékben csökkentették a beépített főnyomóvezetékek átmérőjét, így az áramlási sebességgel kapcsolatos problémák is megoldódtak.

A most felújított vezetékek koruk alapján is kockázatot jelentettek a főváros ivóvízellátásában, tekintettel arra, hogy némelyik közülük több mint 50 éves volt

- írták, hozzátéve, a most korszerűsített hálózatról kapja az ivóvizet a XI., a XVII., a XVIII., a XIX., a XX., a XXII. és a XXIII. kerület, továbbá Budaörs, Biatorbágy, valamint Ecser és Dunaharaszti nagy része is.

Mindemellett a budapesti kerületekben 2956 ólom anyagú házi ivóvízbekötést cseréltek, ennek eredményeként a fogyasztókat egészséges ivóvízzel tudják ellátni – áll a közleményben.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Öndíicséret
Kissé nem 1személyes azért a projekt!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Sámannus
@Shikari: Az a baj, hogy megvalósult és nem került többe. A hiányzó kapacitás az aglomerációban keletkezik. Ott kutak létesítésével látható el a terület. A város határán belül viszont csökkent a fogyasztás, tehát pangó vizeket kellett lecsökkenteni.
Kevesebb akkugyárat kell csinyáni, és lesz tiszta ivóvíz. Az oroszok meg menjenek Szibériát szennyezzék ne Bodapestet.
Pálinkás Pál
@Shikari: látom román cigány,nem erősséged az áramlástan...adott mennyiségű víz, keskenyebb átmérővel = nagyobb áramlási sebesség...
ómió
És legalább a vízdíjat is megemelte Mutyigeri efftárs!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.