Rosszul méri az inflációt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a valóságban jóval magasabb a drágulás mértéke – ezt a véleményt fogalmazta meg a napokban több közgazdász.

Nagyon furcsán méri az inflációt a KSH

Hibás lenne a KSH számítása? Forrás: Pixabay

Több közgazdász állítja, hogy a lakossági energiaárak számításánál a KSH hibás módszert használ, ezért a mutató alacsonyabb a valóságosnál. Egy szigorú piaci vélemény szerint egyre komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban, ha pedig kiderül, hogy ennek felülről érkező nyomás az oka, akkor az már a piaci folyamatokra is hatással lehet. A KSH visszautasítja a vádakat, az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat állítólag egyeztetéseket folytat a magyar intézménnyel az ügyben – írja a Portfolió.

2022. augusztusban a kormány a lakossági gáz árát a hétszeresére, az áramét a duplájára emelte az átlagfogyasztás feletti rész esetében. Ezzel a háztartások energiaárai megemelkedtek. De mennyivel? A kérdés csak látszólag egyszerű, hiszen a termékeknek ezentúl két ára lesz, ebből kell kisakkozni, hogy átlagosan mekkora volt a drágulás.

A KSH a rezsidrágításkor megbecsülte, hogy a gázfogyasztás mekkora részéért fizettek a háztartások alacsonyabb és mekkora részéért magas (hétszeres) árat. Hiába van ugyanis két hatóságilag rögzített gázár, ennek átlaga a fogyasztás szerkezetétől függően alakul. A hivatal számításai szerint a fogyasztási arányok alapján a gáz átlagos árszintje 2022 szeptemberében több mint a duplájára nőtt az előző hónaphoz képest. Ezután a hivatal minden hónapban újra megbecsülte a gáz átlagárát a havi fogyasztás alapján. Vagyis hiába van két rögzített hatósági ár, az átlagár nem fix, hanem hónapról hónapra változik a fogyasztás függvényében. Ha a sok gázt fogyasztók elkezdenek spórolni, akkor a fogyasztásuk arányában kevesebbet költenek a drága gázra és többet az olcsóbbra, ezért az átlagos ár csökken.

A KSH a becslése során úgy találta, hogy pontosan a fenti dolog történt: a háztartások visszafogták az energiafogyasztásukat.

Agáz átlagos fogyasztói ára a duplázódás után csökkenni kezdett, mostanra pedig a drágítás előtti szinthez képest már "csak" 43%-kal magasabb.

Ennek érdekes hatása van a teljes inflációra. Szeptember óta a gázárak már alacsonyabbak, mint egy évvel korábban, hiszen tavaly ilyenkor már túl voltunk a rezsiemelésen, azóta csak esik az átlagár. Ezért – bármennyire furcsának is tűnhet első hallásra – a gázárak alakulása már lefelé húzza a hivatalos inflációs mutatót. A fentiek alapján azonban érthető, hogy miért van ez: a lakosság kevesebb drága gázt vásárol, ezért alacsonyabb átlagáron kapja az energiát.

A kritikusok azért bírálják a KSH fenti gyakorlatát, mert a gázfogyasztáson belül havonta változtatgatja az alacsonyabb árú, illetve drágább gáz súlyát. Ezzel szerintük két probléma van. Egy gyakorlati: az egyes termékek súlyát évente szigorúan csak egyszer, az év elején szabad megváltoztatni. Egy elvi: az árstatisztika így a fogyasztás csökkenését számolja el árcsökkenésként.

A KSH módszerének talán legfontosabb kritikája mégsem ez, hanem az, hogy ehhez a megoldáshoz a KSH-nak a számítás pillanatában nincsenek pontos adatai.

Figyelemre méltó, hogy egy 2022 nyári statisztikai megoldás csak bő egy évvel később vált ki heves vitát. A közvetlen ok az infláció egy számjegyűre csökkenése, ami a kritikusok szerint vitatható.

Nem lehet nem észrevenni a KSH-ba vetett bizalom megingását. Az utóbbi időben sokan látni vélnek a függetlenség csorbulására utaló jeleket a hivatali működésben. A leglátványosabb ezek közül az adatok interpretálásának megváltozása, a kommunikáció nagypolitikai reflexet idéző fordulata. A KSH a közleményeit a „minden negatív hír mellé egy pozitívat” furcsa logikája hatja át, a módosítások pedig felülről érkeznek. Nem sikerült meggyőzően tisztázni a néhány váratlan személyi döntés mögötti szempontokat sem. Ha pedig jó híreket kell hangsúlyozni, a KSH szívesen nyújt segítséget.

A statisztikával nem árt óvatosan bánni. Amennyiben ugyanis azok közzététele és interpretálása nem üti meg az elvárt szakmai szintet, akkor az előbb-utóbb súlyos hitelességvesztéshez vezethet. A hiteltelenné váló statisztika pedig súlyos társadalmi veszteség lenne, eltűnne a beszélgetések, szakmai viták közös kiindulási alapja, tovább romlana az országban zajló folyamatokkal kapcsolatos tisztánlátás.

Egy hitelességében megroppanó intézménynek pedig előbb-utóbb még a jó munkáját is kétségbe fogják vonni. Ez az infláció esetében különösen nagy kockázatokkal jár, tekintve, hogy több ezermilliárd forint inflációkövető állampapír állományon ül a lakosság.

Forrás: Porfolió
Fotó: Pixabay

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
A módszer roppant egyszerű: Megkérdezik vikkancsot: "Mennyi legyen?"...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
@csak úgy...: Nürnbergben is erre hivatkoztak. Igaz, ott kötél lett a vége - itt legfeljebb csak lovagkereszt.
simmering73
Tavasszal megmondta Orbán évvégére egyszámjegyű lesz az infláció. És annyi lett megrendelésre, papíron. Hát persze, hogy felülről jön az utasítás, hogy mennyi legyen az annyi.
Yoda69
Most lefogadom, hogy ev vegere 5% ala szoritja az inflaciot a KSH.
Menőmanó
Meghozta gyümölcsét a vezetőváltás.
A végén már hivatalosan nem is lesz infláció, mégis egyre drágább lesz minden.
A hívő tagozat orbánnak hisz nem a szemének.
ómió
A Ksh nem képes efftársi módon meghazudni!?
Lepényleső
Mark Twain; Három féle hazugság van; - A sima hazugság,
- Az aljas hazugság,
- A statisztika. - ... kivált,ha azt a fydes mondja?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.