A méltóságteljes halál lehetőségéért küzdő alkotmányjogász a Facebookon osztotta meg Balog levelét, amelyet néhány nappal karácsony előtt kapott.

Balog Zoltán megüzente Karsainak: Az eutanázia lehetősége súlyos károkat okozna

Súlyos károkat okozna életünk értékének megítélésében és a gyógyító szakmák művelőinek szemléletében, ha a szenvedő döntése alapján orvosok vagy mások törvényes felhatalmazással segíthetnék kioltani a szenvedő életét

– ezt írta Balog Zoltán református püspök, korábbi miniszter Karsai Dánielnek.

Ebben a püspök amellett érvel, hogyha Karsai jogi küzdelme sikerrel járna, és Magyarországon is elérhetővé válna az aktív eutanázia, illetve az asszisztált öngyilkosság, „akkor kinyílik egy kapu, amit többé nem lehet bezárni”. Ezen kívül hivatkozik a tízparancsolat „ne ölj!” parancsolatára, és arra is, hogy a hippokratészi eskü szerint az orvosok nem adhatnak senkinek halálos mérget.

Karsai a Facebook-bejegyzésében egyrészt empatikusnak és gondolatébresztőnek nevezi Balog levelét, sőt azt írja, hogy annak ellenére örült neki, hogy a benne foglaltak többségével nem ért egyet.

Balog szerint Karsai küzdelme felveti a kérdést, hogy kinek van joga dönteni a halálról, de a jogász szerint ez egyértelmű: a saját halálról való döntés joga minden olyan embert megillet, aki teljes belátási képességgel rendelkezik.

Karsai azzal sem ért egyet, hogy az életvégi döntések bármilyen fokú legalizálása egy olyan lejtőre lökné a társadalmat, amely felmenti magát a gondoskodás kötelezettsége alól.

Forrás: HVG

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.