2024-ben várhatóan még tovább romlik majd a helyzet, mivel letelik az ötéves türelmi idő a babavárót első körben felvett házaspárok számára.

Elkezdtek bedőlni a babaváró hitelek

Illusztráció: Pixabay.com

Rekord nagyságú, 10 ezer milliárd fölötti bruttó hitelállományt halmozott fel szeptember végére a magyar lakosság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint – írja az Bank360. 2023-ban a magas kamatok dacára a fogyasztási hitelek kelendőek maradtak, a személyi kölcsönök állománya történelmi csúcsra került, a hitelkártya-tartozásoké is rekordot döntött, a folyószámlahiteleké pedig meredek ütemben emelkedni kezdett.

A legnagyobb mértékben az úgynevezett áruvásárlási és egyéb hiteleknél ugrott meg az utóbbi időszakban a 90 napon túl késedelmes kölcsönök összege – ide tartoznak például a babaváró támogatások, amelyet a jelek szerint egyre többen nem tudnak törleszteni.

A nagyobb arányú nem fizetés 2021 végén kezdődött, amikor megszűnt a törlesztési moratórium azok számára, akiknek nem született még meg a gyermekük, és a várandósságot sem tudták igazolni:

A 30 napon túl késedelmes hitelek mennyisége azonnal a négyszeresére ugrott, azóta pedig már a 90 napon túl, sőt az egy éven túl késedelmes kölcsönöké is egyre magasabb.

A legrosszabbul azok járhattak, akik felvették a támogatott hitelt, de elváltak. Tőlük még akkor is büntetőkamattal várják el a kölcsön visszafizetését, ha megszületett gyerekük. 2024-ben várhatóan még tovább romlik majd a helyzet, hiszen letelik az ötéves türelmi idő a babavárót első körben felvett házaspárok számára. A kölcsönt 2019 közepétől lehetett igényelni, és 235 ezernél is több házaspár vette eddig igénybe. A lap idézi a Bank360.hu számítását is, e szerint:

Már legalább ezer olyan hitel lehet, amit már nem fizetnek rendesen az adósok.

Összességében egyébként azt írják, a jegybank adatai alapján a háztartások hitelállományának mindössze 1,5 százaléka volt 90 napon túl késedelmes.

Forrás: Bank360
Fotó: Pixabay.com

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
A mélyen tisztelt végrahajtói kar tolvaj tagjai már dörzsölik a tenyerüket. Újabb adag ingatlanra tehetik rá a kezüket áron alul.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
@Nessy: En ilyen figyelmezteteseket a "koz" teveben radioban nem lattam halottam. Ellenben azt igen hogy vegyek fel mert milyen jo lesz..
human
Szerintetek a végrehajtók Völner helyett most melyik fideszesnek viszik a pénzt és a jó fajta italt a szatyorban? Mert láthatóan a kormány nem mer hozzá nyúlni a végrehajtókhoz, azaz az együttműködés továbbra is működik.
Yoda69
@human: Tok mindegy melyiknek, mind orbanhoz fut be.
human
@Yoda69: Vagy bizonyos szektorokban Orbán szabad kezet ad a lopásra. Így nem neki kell lefizetnie a szolgákat a közigazgatásban, hanem maguknak kaparják ki a gesztenyét. Így Orbáhnhoz pénzmozgás nem köthető.
A feudalizmusban is a hűbéresek megkaptak egy területet a hűbérúrtól amit kizsákmányolhattak. Cserébe a hűbérúr elvárta a hűséget.
simmering73
@Maccska: Akkor olvassuk el együtt. Segítek. Csak a címet. ELKEZDTEK bedőlni a babaváró hitelek. Gyengébbek kedvéért emeltem ki a lényeget nagybetűkkel.
Yoda69
@human: Találó hasonlat, es sok igazság van benne. Ahogy ott a hűbérúr állt a kizsákmányoló réteg csúcsán itt pediglen orban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.