A Publicus Intézet felméréséből kiderül, hogy minden százból 12 magyar senkinek nem vesz ajándékot.

Felmérés: idén sokkal szerényebb lesz a karácsony, jobban megterheli az ünnep a magyarok kasszájátMTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

A Publicus Intézet a Népszava.hu felkérésére készített felméréséből kiderül, hogy az ünnepek idén szűkösebbnek ígérkeznek, de az ünnep egyéb aspektusaira is rákérdeztek.

Kiderült például, hogy a válaszadók közel 90 százaléka családi körben tölti a szentestét, sokan viszont egyedül maradnak az ünnepekre,

sőt, a hatvan felettieknek több, mint hatoda magányos ilyenkor. A többi ünneppel ellentétben a karácsonyt jellemzően még mindig otthon töltjük, kimozdulni csak rokonlátogatóba indulunk. Az emberek 11 százaléka utazik el valamelyik belföldi szálláshelyre, míg külföldre alig 2 százaléknyian mennek.

A megkérdezettek kevéssel több, mint harmada maximum 5 embernek vásárol ajándékot, ugyanennyien pedig 6-10 ajándékozottnak vesznek valami meglepetést, százból tizenketten viszont nem ajándékoznak.

A jelentős többséget nem zavarja, hogy a korábbi évektől eltérően december 24-én ezúttal a nagy áruházláncok jelentős része zárva tart majd, mindössze 13 százalék vélte ezt problémásnak, abban viszont kétharmaduk megegyezett, hogy emiatt nagyobb a zsúfoltság az üzletekben.

A válaszadók több, mint fele úgy próbálja csökkenteni kiadásait, hogy akciós terméket keres,

a világhálón vásárlóknak sokkal kényelmesebb a spórolás, ezzel szemben a 60 pluszosok kétharmadának, akik szintén leértékelt terméket szeretnének ajándékozni, ez komolyabb megterhelést jelent, hiszen nem kattintással, hanem a lábukkal kell boltot váltaniuk. Az akciózás már csak azért is fontos, mert a válaszadók tapasztalata szerint a kereskedők az ünnepek előtt megemelik a termékek árát, vagyis utánjárás nélkül még mélyebben a pénztárcába kell nyúlni. Jellemző a jelenlegi közállapotokra, hogy még ez a téma is képes politikailag megosztani a társadalmat: míg a kormánypártiaknak csak valamivel több, mint harmada szerint egyértelmű, hogy nyerészkedni akarnak a kereskedők, addig az ellenzéki szavazók és a bizonytalanok több, mint fele vélekedik így.

A karácsonyi ajándékozásra a legtöbben, 38 százaléknyian 10-40 ezer forint közötti összeget szánnak összesen, ám alig valamivel kevesebben 40-100 ezer forintot jelöltek meg, a válaszadók hatoda pedig ennél is többet szán meglepetésekre,

7 százalék viszont kevesebb, mint 10 ezerből próbál valamit az ünnepi fa alá rakni.

Utóbbiak természetesen abba a 10 százalékba tartoznak, akiknek bevallottan komoly megterhelést jelent a karácsony, melyet nem is tudnak úgy ünnepelni, ahogyan szeretnének, s a nyugdíjasok helyzetét jól mutatja, hogy minden hetedik 60 év feletti ide sorolta magát, de a maximum 8 általánost végzettek nyolcada is így érez. A szépkorúak és az aluliskolázottak több, mint fele állította, hogy komoly spórolással ugyan, de nagyjából igénye-elvárása szerint tudja megünnepelni a karácsonyt, s életkortól és iskolai végzettségtől függetlenül csak tízből valamivel több, mint négyen jelentették ki, nem okoznak nekik gondot az ünnepek. Egyedül a diplomásoknál kerültek többségbe a gondtalan ünnepet várók.

A megkérdezettek 59 százaléka szerint az idei karácsony sokkal jobban megterheli a családi kasszát, mint a korábbi években,

több, mint felük viszont nem költ többet, mint eddig, ami egyúttal azt is jelenti, hogy szegényesebb lesz számukra az ünnep. A válaszadók harmada viszont többet, minden nyolcadik válaszadó pedig lényegesen többet költ, mint az elmúlt esztendőkben. 

Forrás: népszava.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Maccska: Tudjuk! Kinek a vár, kinek a lekvár. De sokaknak már lekvár se jut kis hazánkba!Az okokat ismerjük.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Maccska: Látszik, hogy fiatal, sok régi mondást nem hallott még, íy nem érti, miért, mire mondták.
Nessy
@KisTehen: Részemről irreleváns a téma.
Csizmás Kond
@izéke: ...nem tudom megvan-e, de téged, a te illedelmes beírásodat látva biztos meg kell legyen...
human
A városi vásárban beszélgettem azzal aki üzemeltette a forrartborozókat és az élménypark részét. Azt mondja 2022-ben jóval többen voltak. Akkor este 10 körül széledtek szét az emberek ma már 8 órakor kezdett kirülni a tér. A forgalom jóval kevesebb lett.
emerencia
@Nessy: A keménydiszkontokban a legtöbb az akció de egy-egy pénztárcakímélő áru kajaféleségért érdemes benézni a hiperekbe és a szuperekbe is. Az aznap lejárós hetvenszázalékos leértékelés is nagyon csábító a szegényebb középosztály számára. Itt az ország keleti részén jóval alacsonyabbak a bérek és a nyugdíjak az ország szerencsésebb vidékeinél de az emberek megpróbálnak valahogyan megélni. A parkolókban rengeteg régi autót látni. Sok a multi, érdemes néha egy kis üzemanyagot rászánni egy olcsó áruvadász körútra mert listaáron már egyre kevesebb terméket engedhetnek meg maguknak. Ugyanaz az öreg járgány több áruház parkolójában is megjelenik abban a reményben, hátha sikerül valami élelmet alacsonyabb áron beszerezni. Ez is növeli a zsúfoltságot. A kormány pedig agitációs propagandamunkával próbálja elhazudni a szomorú valóságot.
human
@Maccska: A covid nyitást az emberek már megünnepelték nyáron. És a kovid előtt sem volt üres már 8 órakor a vásártér karácsony előtt. Erre már nem hivatkozási alap a covid.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.