2024-ben várhatóan még tovább romlik majd a helyzet, mivel letelik az ötéves türelmi idő a babavárót első körben felvett házaspárok számára.

Elkezdtek bedőlni a babaváró hitelek

Illusztráció: Pixabay.com

Rekord nagyságú, 10 ezer milliárd fölötti bruttó hitelállományt halmozott fel szeptember végére a magyar lakosság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint – írja az Bank360. 2023-ban a magas kamatok dacára a fogyasztási hitelek kelendőek maradtak, a személyi kölcsönök állománya történelmi csúcsra került, a hitelkártya-tartozásoké is rekordot döntött, a folyószámlahiteleké pedig meredek ütemben emelkedni kezdett.

A legnagyobb mértékben az úgynevezett áruvásárlási és egyéb hiteleknél ugrott meg az utóbbi időszakban a 90 napon túl késedelmes kölcsönök összege – ide tartoznak például a babaváró támogatások, amelyet a jelek szerint egyre többen nem tudnak törleszteni.

A nagyobb arányú nem fizetés 2021 végén kezdődött, amikor megszűnt a törlesztési moratórium azok számára, akiknek nem született még meg a gyermekük, és a várandósságot sem tudták igazolni:

A 30 napon túl késedelmes hitelek mennyisége azonnal a négyszeresére ugrott, azóta pedig már a 90 napon túl, sőt az egy éven túl késedelmes kölcsönöké is egyre magasabb.

A legrosszabbul azok járhattak, akik felvették a támogatott hitelt, de elváltak. Tőlük még akkor is büntetőkamattal várják el a kölcsön visszafizetését, ha megszületett gyerekük. 2024-ben várhatóan még tovább romlik majd a helyzet, hiszen letelik az ötéves türelmi idő a babavárót első körben felvett házaspárok számára. A kölcsönt 2019 közepétől lehetett igényelni, és 235 ezernél is több házaspár vette eddig igénybe. A lap idézi a Bank360.hu számítását is, e szerint:

Már legalább ezer olyan hitel lehet, amit már nem fizetnek rendesen az adósok.

Összességében egyébként azt írják, a jegybank adatai alapján a háztartások hitelállományának mindössze 1,5 százaléka volt 90 napon túl késedelmes.

Forrás: Bank360
Fotó: Pixabay.com

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
A mélyen tisztelt végrahajtói kar tolvaj tagjai már dörzsölik a tenyerüket. Újabb adag ingatlanra tehetik rá a kezüket áron alul.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Akkor nincs más hátra ,mint előre
Csókolom!! Ha ez is +felel??
csak ennyi
barátilag
J.L.
human
A mélyen tisztelt végrahajtói kar tolvaj tagjai már dörzsölik a tenyerüket. Újabb adag ingatlanra tehetik rá a kezüket áron alul.
csak úgy....
fiatal magyar családok gyermekestöl az utcán, -írta és rendezte a fidesz!
Tunes1106
Igen a fityuszos piramisjátèk meghozta a gyümölcsèt! Senki sem gondolhatta èp èsszel ès pènz nèlkül jól jár! Ezt már Klapka Gyuribácsi is megmondta pènzt pènzel lehet csinálni!
Sámannus
Jól tarhál a csalás barát kormány. megsem kell szülni már abból van a legbusésabb haszon
Yoda69
orbaneknak megint sikerült csőbe húzni több tizezer fiatal magyar családot.
Eladott Ország
Brutálisan erős lesz a felturbózott falusi csok, a csok plusz és a babaváró támogatás kombinálása, és ettől felpörög a haldokló építőipar!
- Munka van a faluba?
- Nincs.
- Bölcsi?
- Asincs.
- Óvoda?
- 10 éve nincs.
- Iskola?
- Az ötödik faluba, de busz, vonat nincs.
- Bolt?
- Hogy lenne? De má kocsma sincs.
- Annyuk, akkó’ vállaljunk három gyereket. A vasútvonal megszűnt, posta se van, a térerő is szar. De reggel kukorékol a kakas és lehet paradicsomot termeszteni. - Fijjam! Hát kórház sincs, csak 70 km-re, de oda is meghóni járnak az enberek! - Papa, magának kuss, örüljön, hogy nem visszük be az öregek otthonába, mert így még beszáll a közös költségbe. igen, azt kifelejtettem hogy védőnőt nem láttak 15 éve. Ez nem erről szól. Hanem arról, hogy a NER kedvezményezettjei állami támogatással vehessenek nyaralókat a legszebb üdülőfalvakban. Aztán majd a meg nem született gyerekek miatt lehet, hogy vissza kell fizetni, de a mai 7,5 millió még ér valamit, hanem a 2033-as 7,5 millió lehet, hogy egy roller ára lesz, ha így turbózzák az inflációt.
csak úgy....
magasabb fizetés,alacsonyabb áfa.,jövedelmi adók kell a magyar fiataloknak és kevesebb stadion és sokkal kevesebb rajtuk élösködö fideszes takony a hazugságakkal!
Eladott Ország
Aztán ha nem érkeznek a gyerekek , akkor megy a fejvakarás, hogy miből fogják kifizetni a kölcsönt és a büntetőkamatot. Majd megjön a végrehajtó, hogy a ház ér 40 misit, a tartozás meg 60 misi, tehát kiköltözhetnek és 8 napon belül a különbözetet befizethetik. Az pedig a hab a tortán, hogy együtt veszik fel a hitelt, tehát még elválni sem tudnak. Majd megalakítják a CSOK-károsultak FB-csoportját, aztán zászlókat lengetve lezárják a Lánchidat. Engem az érdekel, hogy ezt ki fogja kifizetni és azok a fiatalok, akik még nem szeretnének gyereket, azok hol fognak lakni? Vagy a híd is opció? A bérlakás építés felfuttatása lenne a megoldás. Generációs lakások. kb 10-20 évre kell 3 gyermek mellett hogy elköltözz 60 nm-ről 80-100 négyzetméterre. eddig az összes orbáni intézkedés emiatt a 10-20 év miatt eladósodásba tolja a családokat. Pedig ha kirepültek a gyerekek ismét elég az 50-60 nm. Három gyerek mellet 25 év alatt sem fognak tudni 30 milliót visszafizetni falun élve. És lesz 65 millióért (plusz apró) egy vályogházuk falun. Micsoda kilátások! Se orvos, se iskola, se tömegközlekedés, se 5G. Csak kocsma és templom. Munka lesz, mert addigra már minden település 30 km-es távolságában lesz egy akksigyár.
Azért van akinek fussa lásd Tura , "Tiborc+"
a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fezalenyeg.hu%2Fdata%2Farticles%2F9%2F97%2Farticle-9742%2Ftiborcz_kastely_fit_1200x10000.png&key=wvoB4ou3IU3UaMSJ586sOg&w=800&h=554
csak úgy....
@Maccska: az a szomorú lényeg,hogy te egy gondolkodásra képtelen zavarodott elmebeteg!
Nessy
@Yoda69: Sokan figyelmeztették a fiatalokat a medvecsapdákra, de nem hitték.
Eladott Ország
@Maccska: ma, 15:12 A cikk erről szól: "Elkezdtek bedőlni a babaváró hitelek," nem a sikerről! Magyarország a vásárlóerőt tekintve csak Bulgáriát előzi meg, nos ez a tragédia és az , hogy az országot teleszarják akkumulátorgyárakkal, lenyomva a béreket. 500 eurós havi bérekkel, meg el lehet menni a 3,14csába!
A vihar kapujában: tömegével dőlnek be hamarosan a lakossági hitelek?
www.portfolio.hu/bank/20201210/a-vihar-kapujaban-tomegevel-dolnek-be-hamarosan-a-lakossagi-hitelek-461248
"Na ez a lényeg, b@zdmeg meg a fidesz szeminárium és 9,9 %-os egyszámjegyú kamuinfláció!
namihami
Azért menjünk át a dolog másik oldalára is! Ezt a pénzt (elméletileg) gondolkodó, felnőtt, családalapító emberek vették, vehették fel! Ezt a pénzt mi, adófizetők adtuk nekik! Ha most nem fizet, akkor adjuk nekik ajándékba? Mire lett elköltve? Természetesen nem arról beszélek, hogy valamilyen egészségügyi probléma miatt nem születtek meg a gyerekek, de vajon hány olyan pár volt, akik már előre tudták, hogy nem lesz baba, aztán csak lesz valahogy!
Ezért furcsa, ha annak is fizetni kell, aki szült ugyan, de a gyerek egy új kapcsolatban lett! Hiszen ezt a hitelt a megszületendő gyerekre kapták és a gyerek megvan, nem? Ehhez nincs köze egy megromlott kapcsolatnak.
Már bocsánat, de ha már ingyenpénzt akarnék adni valakinek, akkor az inkább a saját gyerekem legyen, ne egy vadidegen! Ezokból, én igenis jogosnak tartom az önhibás(!!!) nemteljesítők fizettetését!
csak úgy....
@Maccska: én rólad a teljes képet nézem, ami szerint te nem vagy normális! :)
csak úgy....
@Maccska: egy hitelbe beépített átbaszás,te szellemi nyomorult!
Csizmás Kond
A spekuláció nem kezdett kifizetődő lenni.
csak úgy....
@Maccska: fogadok,hogy ha van pötschöd,te még azt is föláldoznád 0rbán oltárán, - te látomásokkal küszködö ,gondolkodásra képtelen elmebeteg !
csak úgy....
@Csizmás Kond: viszont a fidesznek igencsak...,mivel ök másképp spekulátak mint te!
csak úgy....
@Maccska: kecskebaszó az alkoholista apád te meg az ö mekegö ,idióta mellékterméke!
Ezodabasz
Ki az aki nem látta előre, hogy hitelért pénzért támogatott gyerekgyártási kényszerből nem lesznek nagy magyar családok?
Felvették a pénzt és felélték. Ennyi...
Yoda69
@Eladott Ország: Nagyon jó látlelet.
Yoda69
@Nessy: En ilyen figyelmezteteseket a "koz" teveben radioban nem lattam halottam. Ellenben azt igen hogy vegyek fel mert milyen jo lesz..
human
Szerintetek a végrehajtók Völner helyett most melyik fideszesnek viszik a pénzt és a jó fajta italt a szatyorban? Mert láthatóan a kormány nem mer hozzá nyúlni a végrehajtókhoz, azaz az együttműködés továbbra is működik.
Yoda69
@human: Tok mindegy melyiknek, mind orbanhoz fut be.
human
@Yoda69: Vagy bizonyos szektorokban Orbán szabad kezet ad a lopásra. Így nem neki kell lefizetnie a szolgákat a közigazgatásban, hanem maguknak kaparják ki a gesztenyét. Így Orbáhnhoz pénzmozgás nem köthető.
A feudalizmusban is a hűbéresek megkaptak egy területet a hűbérúrtól amit kizsákmányolhattak. Cserébe a hűbérúr elvárta a hűséget.
simmering73
@Maccska: Akkor olvassuk el együtt. Segítek. Csak a címet. ELKEZDTEK bedőlni a babaváró hitelek. Gyengébbek kedvéért emeltem ki a lényeget nagybetűkkel.
Yoda69
@human: Találó hasonlat, es sok igazság van benne. Ahogy ott a hűbérúr állt a kizsákmányoló réteg csúcsán itt pediglen orban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.