A január elsejével induló palack és göngyöleg visszaváltás rendszerről is beszélt a Telexnek Világi Oszkár, a MOL vezérigazgató helyettese.

Más rendszer lép életbe holnaptól a hazai boltokban

A környezetnek talán jobb lesz az új rendszer. Forrás: Pixabay

A palack-visszaváltási rendszer régóta reformra szorul, az emberek viszont idegenkednek a még szokatlan, új rendszerről.

Kényelmetlen, hogy eddig össze lehetett gyűrni a palackokat, most pedig ugyanabban a formában kell majd visszaváltani. A begyűjtés viszont jó a környezetnek, a jövőnknek.

A január elsején induló visszaváltási rendszerben a gyártók türelmi időt kaptak július elsejéig. A MOL úgy számol, hogy az első negyedévben nagyon kevés visszaváltási díjas termék kerül majd forgalomba. Egy ideig ráadásul párhuzamosan lesznek a boltokban visszaváltható és nem visszaváltható palackok, ami nehezíti a helyzetet és a környezet megóvásában sem segít.

Nagyon fontos, hogy a fogyasztók a palackok címkéjén található visszaváltási logó alapján tudják majd megkülönböztetni, melyikre kell plusz 50 forint betétdíjat fizetni, amit aztán vissza is tudnak majd váltani. Az év első napjaiban induló applikáció a visszaváltó-automaták listája mellett minden hasznos információt is megad. A palackonkénti 50 forintot jótékony célra is fel lehet majd ajánlani. Az első program a gyermekgyógyítást támogatja, három intézmény kaphat a felajánlott összegből.

Forrás: Telex
Fotó: Pixabay

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
" A palackonkénti 50 forintot jótékony célra is fel lehet majd ajánlani. Az első program a gyermekgyógyítást támogatja, három intézmény kaphat a felajánlott összegből. "
Micsoda vétkes lezserség ez? Mi az hogy nem az egyház,vagy a foci,vagy ráhel bababoltja lesz a tamogatható szervezet???Gondolom azok az intézmények között nem lesz Iványi egyháza,de az oktatás sem...gyerekgyógyászat? Most veszitek el a 400 milliót a szűrésektől,majd ebből pótoljátok ki? Micsoda aljas kormány!!! Éljen a szemétből a gyerekgyógyászat...de azért szüljetek nők,százat,ezeret. Ez olyan álságos,mint kim jong un mikor sírva fakadt hogy nem akarnak szülni a nők...ja,hogy éhenhalnak a gyerekek? Oldják meg!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
nyögvenyelős lesz, sok-sok buktatóval...
...de előbb-utóbb sikerülni fog.

Boldog új évet kívánok mindenkinek!
rücsü41
Már azt hittem ,hogy az üzletek fognak fizetni a vásárlóknak ha vásárolnak valamit, mert az tényleg más rendszer lett volna.Az üveg visszaváltás előttem még sötét ló.Azt tudom hogy egy 50-sel megemelkedik a palackos áruk ára, de hogy milyen tortúrán kell keresztül esni hogy az ember visszakapja az 50-est , az előttem még nem világos.Ami bonyolultabbá teszi a vásárlást azt a vásárlók nem hiszem hogy kedvelni fogják.
human
Boldogabb új évet kívánok minden demokratának.
Semmi sem tart örökké, ahogy 2023 sem.
Giovanni Alba
Akik éltek már az "átkosban", azoknak nem szokatlan a betétdíj, igaz, az álmunkban sem jutott eszünkbe, hogy a müa. palackokra is kiterjesztik. Nem nagyon látom benne a logikát, mert nagyon alapos tisztításon kell átesnie ha élelmiszeripari célokra akarnák felhasználni, ha meg nem, akkor mi ez a kilapítási tilalom? Az alapos tisztításnak magas költségvonzata is van, mennyire éri meg? (szállítás, víz, tisztítószerek, még víz. Meddig éri meg folytatni? Ha 50 Ft-ra árazták be a palackokat, megéri 100 Ft-ot rákölteni? Próbálom elképzelni a begyűjtő teherautókat, amint 10 méter magasan rakott platóval próbálnak közlekedni, mert a súly itt tulajdonképpen elhanyagolható.
Humannak igaza van, majd elmúlik ez is.
(még nem volt alkalmam gratulálni az elmés nick-névhez, most megteszem: Gratulálok!
Tunes1106
Ausztriában egyre több a visszaválható üveg . Fém kupakokkal , szerintem ez a jó irány a többi csak maszatolás. Csak ugye nem kétfillér egy palack, a coca kóla a legnagyobb szennyező a világon a palackjaival!
Tunes1106
@Giovanni Alba: Azért ne nyomd össze,hogy le szard a visszaváltást. Inkább szelektívbe dobod és nem kell visszafizetni! Olyan fideszes találmány ez is mint az egynapos autópálya matrica! Ugye unijóó előírása ez is, csak ugye narancsos logikával végrehajtva!!
izéke
" A palackonkénti 50 forintot jótékony célra is fel lehet majd ajánlani. Az első program a gyermekgyógyítást támogatja, három intézmény kaphat a felajánlott összegből. "
Micsoda vétkes lezserség ez? Mi az hogy nem az egyház,vagy a foci,vagy ráhel bababoltja lesz a tamogatható szervezet???Gondolom azok az intézmények között nem lesz Iványi egyháza,de az oktatás sem...gyerekgyógyászat? Most veszitek el a 400 milliót a szűrésektől,majd ebből pótoljátok ki? Micsoda aljas kormány!!! Éljen a szemétből a gyerekgyógyászat...de azért szüljetek nők,százat,ezeret. Ez olyan álságos,mint kim jong un mikor sírva fakadt hogy nem akarnak szülni a nők...ja,hogy éhenhalnak a gyerekek? Oldják meg!
izéke
Videó készült az észak-koreai diktátorról, akinek a Telegraph szerint potyogtak szeméből a könnyek, amikor felszólította a nőket, hogy vállaljanak több gyereket, és neveljék őket úgy, hogy szeressék az autoriter államot.

A lap szerint Phenjanban, az „anyák nemzeti találkozóján” összegyűlt nők előtt mondta mindezt, majd egy zsebkendővel törölgette szemét, miközben a tömeg ujjongva tapsolt és szintén sírt. Kim Dzsongun azt mondta, „az anyákkal együtt kell megállítani a születésszám csökkentését”.
ESCOBAR
@izéke: Eddig is benne volt az árában az az 50 Ft! Máshogy hívták! Most az áremelésekkel észre se vesszük majd, hogy marad a régi "környezetvédelmi adó", meg itt az új +50 / -50 Ft! Állj sorba, lekötik vele addig is a figyelmed! 20 palacknál már 1000 Ft! mekkora veszekedések lesznek ott...

:-)
simmering73
Burkolt áremelés. De sokszor eljátszották már az évtizedek alatt.
CsipkeRózsa
@Giovanni Alba: 21:42

A környezetszennyezés indokolja.
szép új világ
Ha jól emlékszem 2003-ban már bevezették a "környezett terhelési díj" névre hallgató adót, melyet a nem visszaváltható, nem lebomló csomagolásban forgalomba hozott termékeket érintette. Ez a PET palackok és (sörös) dobozok esetében akkor 20 Ft-ot jelentett. (Ezt a gyártó a vásárlóra terhelte.) Akkor azzal magyarázták ennek szükségességét, hogy majd ennek a bevételéből fogják megoldani a szelektív begyűjtést és újrahasznosítást. Na ebből nem lett semmi. A pénz - ahogy az lenni szokott - eltűnt és megmaradtak a flakon hegyek
human
@Giovanni Alba: (köszönöm)
Ha jól tudom nem lesznek kimosva a palackok és újratöltve. Azért nem szabad összenyomni, mert a vonalkód alapján azonosítja be a gép átvételkor, ami után ugyanúgy összezsugorítja ahogy mi is tettük. Tehát nem fogunk látni teherautóka tíz kiló műanyag palackkal pöfögni a városban.

Ami pozitívat látok benne mindenkép, hogy az eddig eldobott és ott hagyott palackokat most akár a hajléktalan emberek összueszedhetik és beválthatják. Mindenki jól jár.
Ami kritika részemről, hogy macerás így ugyanannyi palackot több fordulóval kell majd elvinnem. Ezzel együtt tudok élni. Viszont tartok a sorban állástól főleg, ha elromlik a gép. Na az már idegesítő lesz. Majd meglátjuk.

Nem tudom, hogy ez a fajta begyűjtős módszer mennyire jó, hatékony, működőképes, de valami módot találni kell rá, hogy minél több kerüljön újrafelhasznosító üzemekbe, vagy legalább erre kiépített tárolókba. Az embereket érdekelté kell tenni ebben. Nem csak az jelent problémát, hogy a tengerben az állatok medúzának nézik a zacskókat és megfulladnak tőle, de egyre csak nő a műanyag mikroelemek koncentrációja a talajban, ami bele kerül a növényekbe, onnan az állati majd az emberi szervezetbe. Nem tudok róla, hogy lenne már egyértelmű tudományos álláspont arról, hogy ez árt-e és ha igen milyen mértékben milyen koncentráció esetén. Jó lenne ha nem járnánk vele úgy, mint az azbeszttel, amit előszeretettel alkalmaztunk amíg ki nem derült, hogy az apró részecskék a szervezetbe jutva rákot okoznak.

A műanyag előállítas lehet, hogy olcsóbbra jön ki, mint az újrahasznosítás, de ilyenkor nem számmolnak a károkozással ami a szennyezéssel jár. Ha ezzel is kalkulánánk lehet jobban megéri az újrahasznosítás. Vagy csak higyjünk a természet sok milliárdos bölcsességében ami fennmaradását pont az újrahasznosításnak köszönheti. A táplálkozási lánc valójában egy körforgás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.