Először arra hivatkozva nem adott ki egy levelezést Rogán Antal minisztériuma, hogy „döntés megalapozását szolgáló adatról” van szó.

Rogán előbb leérvelte, miért titkolja egy akkugyáras levelezés tartalmát, aztán letagadta a bíróságon a levelet

Rogán Antal, a KISZ-titkárból lett fideszes miniszter. Forrás: Youtube

A bíróságon már azt is letagadta, hogy léteznek a dokumentumok – írja a Direkt36 a Facebookon.

Az oknyomozó műhely a Miniszterelnöki Kabinetirodától kiszivárgott belső iratok alapján tavaly nyáron írta meg, hogy előrehaladott kínai-magyar tárgyalások zajlanak egy Budapest XXIII. kerületébe, illetve Záhonyba tervezett, hatalmas vasúti vegyianyag-elosztóközpont létrehozásáról.

A Fővárosi Közgyűlés cikk megjelenését követő ülésén döntés is született a vegyianyag-elosztó elutasításáról. A Karácsony Gergely főpolgármester által benyújtott előterjesztést még a fideszesek is megszavazták. Orbán Viktor ezután azt állította, hogy a vegyianyag-elosztó nem fog megépülni.

A kiszivárgott iratok szerint Rogán Antal kabinetminiszter 2023. február 3-án már elküldött egy a projektet támogató levelet a kínai partnereknek. A Direkt36 ezt a levelet először közérdekű adatigényléssel próbálta megszerezni. Miután Rogánék bedobták, hogy „döntés megalapozását szolgáló adatról” van szó, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével perre vitték az ügyet.

A minisztérium először halasztást kért a Fővárosi Törvényszéktől, aztán mire 2023-ban eljutott tárgyalásig az ügy, már azzal érveltek, hogy azért nem tudják kiadni a levelezést, mert az nem is létezik. Innentől már a Direkt36-nak kellett bizonyítania, hogy a kért közérdekű adat – a levél és az arra érkezett válaszok – léteznek.

Bár az oknyomozó műhely azt állítja, hogy a birtokukban lévő minisztériumi dokumentumokból egyértelműen kiderül a levelezés ténye, forrásvédelmi okokból nem mutatták be a bíróságon ezeket a bizonyítékokat, így első fokon elutasították a keresetünket és a perköltség megfizetésére kötelezték őket.

Mivel a Kabinetiroda menet közben megváltoztatta az érvelését, ezért a Direkt36 és a TASZ fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, kérve, hogy az elsőfokú per perköltségét a minisztériumnak kelljen állnia.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon kedden tárgyalta az ügyet, és bár ítéletében továbbra sem látta bizonyítottnak a Rogán-levél létezését, azt is kimondta, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda érdemben nem is vizsgálta meg a Direkt36 közérdekű adatigénylését, és annak visszautasításakor valótlan tényt állított, amikor azt írta, hogy a levél döntéselőkészítő adat.

A másodfokú ítélet az elsőfokú döntést megváltoztatva a Miniszterelnöki Kabinetirodára terhelte az elsőfokú perköltség megfizetését. A másodfokú per költségeit mindkét fél maga viseli.

Forrás: Direkt36
Fotó: Youtube

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nejlontacskó
Könyörgöm, had legyek én az, aki kirúgja ez alól a vézna, halszemű, rabló patkány alól a sámlit!!!
Esküszöm, hogy úgy meg fogom neki érvelni, hogy még bíztatni is fog, hogy rúgjak már!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nejlontacskó
Könyörgöm, had legyek én az, aki kirúgja ez alól a vézna, halszemű, rabló patkány alól a sámlit!!!
Esküszöm, hogy úgy meg fogom neki érvelni, hogy még bíztatni is fog, hogy rúgjak már!!!
vitriol
rogán a legsunyibb köpönyegforgató, orbán kormányában kimondottan a magyar emberek tönkretételén dolgozik!
lusta
Ez olyan mint a tagok gyűlése nem taggyűlés.
Sakk Matt
Hazudnak ezek reggel, éjjel meg este!
percsi
Leérvelte, majd letagadta!
Ez mindent elmond az ország vezetőiről, hazug, tisztességtelen banda.
Tiltott-fekete-üzletek az ország kárára!
Pági
@vitriol: vagyis, Orbán hatalomban tartásán dolgozik, ami nyilván neki is jó.
Nessy
Drága Rogén miniszter! A hihető hazugságokhoz jó memória szükségeltetik! Önöknél ez gyakran hiánycikk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.