Ukrajnában éves szinten nem változott, míg havi összevetésben gyorsult a fogyasztói árak emelkedésének üteme decemberben.

Ukrajnában 5,1, Magyarországon közel 20 százalék volt az éves infláció

Az ukrán statisztikai hivatal honlapjára szerdán felkerült adatok szerint az éves fogyasztói áremelkedés mértéke november után decemberben is 5,1 százalék, 2020 decembere óta a legalacsonyabb volt az októberben jegyzett 5,3 százalék után.

Decemberben az éves szintű áremelkedés az éttermek és szállodák szolgáltatásai esetében 13,8 százalékról 13,0 százalékra lassult, az alkoholos italok és a dohányáruk drágulása 9,6 százalékra lassult a novemberi 10,2 százalékról, a közlekedési szolgáltatások áremelkedése 6,6 százalékról 3,2 százalékra, a lakhatás és a közműveké 13,0 százalékról 12,8 százalékra mérséklődött.

Eközben a lábbelik és ruházati termékek éves árcsökkenése gyorsult, a novemberi 5,5 százalékról 6,3 százalékra. Emellett a szabadidős és kulturális szolgáltatások ára is gyorsuló ütemben csökkent: a novemberi 0,6 százalékot követően decemberben 1,1 százalékkal esett. Ezzel szemben az élelmiszerek és alkoholmentes italok árnövekedése az előző havi 2,8 százalékról 4,0 százalékra emelkedett decemberben.

Havi szinten a fogyasztói árak 0,7 százalékkal emelkedtek decemberben a novemberi 0,5 százalékos növekedést követően.ú

Mi a helyzet Magyarországon?

Idén elkezdődött, és a júniusi adatok szerint továbbra is kitart a dezinfláció Magyarországon, azaz az áremelkedés mértéke csökken. Júniusban az éves index még épphogy 20% felett volt, és bár a januári 25,7%-os csúcsról már több mint 5,5%-pontot mérséklődött az éves infláció, első ránézésre nehéz lehet megérteni az infláció várt csökkenésével kapcsolatos optimizmust.

A kormány politikai célja, hogy az infláció az év végére egy számjegyűvé váljon, független elemzők pedig úgy vélik, hogy ez már év vége (tehát a december havi adat) előtt megtörténhet.

Forrás: MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Mert ott háború volt, itt pedig háborús infláció!
Aki ezt elsőre képtelen megérteni, azt állandó és kötelező Orbánbeszéd-hallgatásra itélném!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Mert ott háború volt, itt pedig háborús infláció!
Aki ezt elsőre képtelen megérteni, azt állandó és kötelező Orbánbeszéd-hallgatásra itélném!
lusta
Világosan látszik, mi van akkor, amikor a szomszéd országban háhorú dúl. A mi szomszédunkban dúl a háború, míg az ukránok szomszédjában nem.
csak úgy....
@lusta: 0rbanisztánban csak a csuti duli-fuli dúl...,de kuss legyen mert még meghosszabbítja bicskéig...
Sakk Matt
Na jó, de Ukrajna szomszédságában nincsen háború!
csak úgy....
@Shikari: szegény tibim te állítólagos tanár ,ezzel a rongyos elméddel vajon mi vár még rád?
lampa laz
A hülye csutinak meg arra sincs esze, h szóljon putyinnak, h támadja már meg nálunk is és győzze le azt a qrva inflációt mint az ukránoknál.
Dr. Proktor
Na, trollokosok, erre a hírre kössetek madzagot...
Dr. Proktor
@Shikari: Ez csak azt mutatja, hogy szöveg és tény értékelési problémáid vannak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.