Majdnem duplájára nőtt a magyar államadósság devizaaránya az elmúlt három évben.

Tragikus állapotban az ország: mélyponton a magyar államadósság

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Az előző évekhez képest 2022 során tovább nőtt az államadósság devizaaránya, ezt pedig lekövették azzal, hogy 2023-ra megváltoztatták a devizakötvény-arány előírásait: korábban a teljes adósság 25 százaléka lehetett a devizatartozás, tavaly ezt 30 százalékra emelték. Az ÁKK tavalyi finanszírozási tervében már a 2022-es terv közel duplájával, 2974 milliárd forintnyi bruttó devizakibocsátással számoltak, év végére pedig az államadósságkezelő becslése szerint: a devizaarány három év alatt közel megduplázódott, mintegy 27 százalékra nőtt

- számol be a 24.hu.

Tavaly az ÁKK rögtön január elején 4,25 milliárd dollár (akkori árfolyamon 1600 milliárd forint) értékben bocsátott ki devizakötvényeket, ám ezt csak igen drágán, a korábbiaknál magasabb kockázati felár mellett tudta meglépni. Lapunk akkori cikkében arra jutott, hogy nagy valószínűséggel nem lett volna szükség a devizaarány növelésre, ha az uniós „ingyenpénz” rendben beérkezett volna. (Orbán Viktor kormányfő korábban még fel is hívta rá a figyelmet, hogy ha Brüsszelből nem érkezik pénz, akkor az ország a pénzpiacokról finanszírozza magát.) A másik elemzői magyarázat az volt, hogy dübörgött az energiaválság, és az országnak nagy szüksége volt a devizakészletre, főként az energiaimport fedezése miatt

- folytatja a lap.

Miután 2023-ban az energiaárak csökkentek, így a külkereskedelmi mérleg a 2022-es 8,6 milliárd eurós rekordhiány után az év derekára pozitívba fordult, emellett pedig nemrégiben küderült, hogy hazánk mintegy 10,2 milliárd eurónyi EU-forráshoz férhet hozzá, sőt az RRF-ből is megnyílt közel 1 milliárd euró.

Első látásra tehát a helyzet nagyot változott, ennek ellenére az ÁKK 2024-ben folytatta az előző év gyakorlatát: rögtön január elején 2,5 milliárd dollár (mintegy 860 milliárd forint) értékű devizakötvényt bocsátott ki, a tervezett 2 milliárd helyett.

Az ÁKK 2024-es finanszírozási tervéből kiderül, hogy az idén mintegy 6,7 milliárd eurónyi (2579 milliárd forint) bruttó devizakötvény-kibocsátással számolnak, ami ugyan némileg kevesebb, mint a tavalyi, de még mindig sokkal magasabb, mint a 2022-es. (Ebből 4,6 milliárd euró lehet a nettó, vagyis az új kibocsátás, a maradék 2,1 milliárdból a lejáró devizaállományt finanszíroznák.) Az ÁKK tervének „gyenge pontja”, hogy 2,9 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal számol, miközben a 2023-as hiány 6,1 százalék lett. Jelen állás szerint nem valószínű, hogy a kormány képes lesz tartani az alacsony deficitcélt, így nem lenne meglepő, ha ennél jócskán nagyobbra hízna a 2024-es költségvetési hiány, és több devizakötvényt kellene kibocsátani

- prognosztizálja a 24.hu.

Forrás: 24.hu

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Olyan nagy lesz a kamatteher, hogy az adósság törlesztésére alig jut pénz. Orbán már rég lelép, amikor a következő kormányoknak ezt kell(ene) törleszteni. Emiatt fejlesztésre nem jut pénz, és az ország az egyre jobban elszegényedő, lecsúszó országok közé kerül. A képzett fiatalok lelépnek, mert nem akarják az életüket amelyből egy van, ilyen országban leélni.
Orbán : Megdupláztam az államadósságot, hitelt, hitelre halmozok...
www.facebook.com/photo.php?fbid=5987315241296196&set=p.5987315241296196&type=3
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Menőmanó
@vacsi: Egyszerű, ha azt mondom, hogy Mészáros Lőrinc anyagi helyzete nem mélyponton van, hanem csúcsponton, azt érted?
rücsü41
Aki tegnap látta az ATV-én Róna Péter közgazdászt nyilatkozni a gazdaság állapotáról az azt is tudja, hogy azzal a gazdaság politikával amivel Nagy úr, a Márton kiakar lábalni a mélyből , arra teljesen esélytelen és az elképzelései a kilábalásra teljesen hibásak, azt Róna egy csődnek nevezte.És nem csak kritizálta de érthetően el is magyarázta ,hogy miért ezt.Elmondta hogy Magyarország az EU országai között a második legszegényebb ország és csak fejlesztéssel tud jobb helyre kerülni a listán,Az országba a legtöbb idegen beruházás történik, de ennek hasznosulása csak az EU 47%-a, ami nagyon kevés és amiből az következik hogy nem tud az ország előbbre lépni a szegénységi listán.Az országba beengedett beruházásoknál a az egész folyamatban mi végezzük el a legrosszabbul fizetett termelést, mert a nagy pénzek a tervezésben , az értékesítésben , a pénzügyi folyamatokban vannak amiből mi kimaradunk.Ez annyit jelent, hogy mi a gyártással összeszerelő üzem lettünk, amiben nincs elég pénz az előre haladásra.Jó lenne ha erre a riportra Nagy Márton válaszolna, hogy miért nem az egész folyamatot végzi Magyarország, illetve miért nem olyan dolgokban fejlesztünk amikben korábban világszínvonalon voltunk, s ami kelendő a világban és sok pénz is van benne ami nálunk marad?
Béla333
@rücsü41: 17.23
Igazad van, én is láttam Róna Péter riportját és igazat kell adni neki!
De te abban tévedsz, hogy ezektől a maffiózóktól azt várod el, hogy az ország érdekében tevékenykedjenek, de nekik ehhez sem eszük, sem tudásuk, sem akaratuk nincs meg.
Ők arra játszanak, hogy a hülyemagyar maffiahívők szavazataival addig maradjanak hatalomban, ameddig lehet és addig annyi közpénzt lopjanak el, amennyit bírnak. Semmiféle pozitív dolgot ezektől a bűnözőktől nem várhatsz.
Béla333
A hülyemagyar maffiahívők arra már nem emlékeznek, hogy a '80-as években a régió vezető állama volt Magyarország, most meg az elmúlt 33 év politikusi "elit"-jének köszönhetően az Unióban csak Bulgária van mögöttünk, de már ők is roham tempóban közelítenek.
Ezek a tények, az összes többi meg csak a lényegről való elterelés!
rücsü41
@Maccska: Azt is ismerni kell, hogy mi történt a múltban, de most a mai gazdasági helyzetről nyilatkozott Róna Péter, és ne haragudj, de az ebereket nem az érdekli hogy mi volt 10-12 évvel ezelőtt, hanem az hogy mi van ma, és ebből a helyzetből hogy lehet és kell kijönni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.