Magyar Államkincstár (MÁK) informatikai rendszereiben sűrűsödnek a leállások.

Milliárdokért fejlesztették, mégis akad a Magyar Államkincstár informatikai rendszere

A MÁK egyelőre tagad. Forrás: Pixabay

A családtámogatásokat, nyugdíjfolyósítást, önkormányzati pénzügyeket, állampapír-forgalmat bonyolító államkincstárnál nemrég zárult le egy hatalmas informatikai projekt. A 14,7 milliárd forint uniós támogatásból megvalósított fejlesztés részeként az államkincstár új informatikai rendszereket épített ki, illetve egyszerűsítette ügyvitelét – írja a Népszava.

Ehhez képest a MÁK az új évet azzal kezdte, hogy egy időre elérhetetlenné vált több weboldala, írja a lap. Január 4-én az ügyfélkapus számlanyitási szolgáltatások – értékpapír nyilvántartási-számla, Kincstári Start-értékpapírszámla, az állampapírokhoz és babakötvényekhez kapcsolódó tranzakciók – is szüneteltek.

A MÁK karbantartással magyarázta a hibát az ügyfeleknek, ahogy december közepén is ez volt az oka a honlap elérhetetlenségének.

A Népszava információi szerint ennél is gyakoribbak a belső rendszerhibák, köztük például a nyugdíjügyeket érintő informatikai rendszereknél. Ez húzódhat például annak hátterében, hogy hónapokat kell várni az előzetes, ügyfelek által kért nyugdíj számításokra, illetve az első nyugdíj folyósítására.

„A Kincstár informatikai rendszere megbízhatóan működik, a tervezett karbantartásokon túl esetlegesen felmerülő problémákat a szakemberek soron kívül elhárítják” – válaszolta a Népszavának a MÁK. Válaszukban határozottan visszautasították, hogy adatvesztés, sérülékenység, nagyobb összeomlás történjen, az erre vonatkozó felvetést spekulációnak tartották.

„Ennek ellentmondani látszik számos, lapunk birtokába került belső üzenetváltás, amelyek szerint a rendszerhibák korántsem annyira ritkák”- írja a lap.

Forrás: Népszava

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
Mindig ilyen ha nem szakemberekkel dolgoztatnak hanem párthű csókosokkal!
Pont mint az ötvenes években, mikor cipészből lett párthűség okán a gyárigazgató...
4IG - húha, ez valami másra hajaz...
balos
@Dr. Proktor: Szerintem meg :csak a fideSSes csicskák a jó csicskák!Szopnak nyalnak a nemzethyért aki a szálasi alteregója némi hitleri beütéssel!A hitler a tökét a csúti a golyóit védi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.