Soha ilyen magas összeggel nem tartoztak a magyar hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban.

Semmi pénzük nincs már a magyar családoknak – ilyen trükkökkel próbálnak túlélni

Egyre nő a lakosság hitelkártya tartozása. Forrás: Pixabay

Gergely Péter a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint 2023 novemberére éves szinten öt százalékot meghaladó mértékben, 151,7 milliárd forintra nőtt a magyar lakosság hitelkártya-tartozása.

A 2023-ashoz hasonló mértékű kártyatartozásokkal hónapokon keresztül utoljára 2014-ben bírtak a magyar háztartások. Akkoriban viszont a forgalomban lévő hitelkártyák száma még meghaladta az 1,41 millió darabot. Mára viszont a jegybank adatai szerint 400 ezerrel kevesebb, 1,11 millió hitelkártya van forgalomban. Így az egy kártyára jutó hitelkártya-tartozás 2023-ban már stabilan 130 000 forint fölött volt.

Az egy kártyára jutó tartozás növekedése nagyobb a teljes tartozás bővülési üteménél, egész évben 10 százalék felett volt – csak a novemberi csökkenésnek köszönhetően szorult hajszállal ezen szint alá.

A hitelkártya-tartozások elmúlt hónapokban tapasztalt növekedése azt mutatja, hogy a családok a magas infláció miatt nehezebb helyzetüket a fennálló hitellehetőségek aktívabb kihasználásával próbálták ellensúlyozni.

A szakértő szerint nem meglepő, hogy az októberi 151,7 milliárd forintról novemberre 144,6 milliárd forintra csökkent a hitelkártya-tulajdonosok tartozása. Az előző tíz évben nyolc alkalommal is csökkent a karácsonyt megelőző hónapban a fennálló hitelkártya-tartozás – egyfajta felkészülésként a karácsonyi időszakra.

Utoljára 2016-ban volt példa rá, hogy az év utolsó hónapjában az ügyfelek kevesebb pénzzel tartozzanak a bankoknak, mint az adott év novemberében – ami azt vetíti előre, hogy 2023-at is csúcson zárhatja a hitelkártya-tartozás.

Forrás: BiztosDöntés
Fotó: Pixabay

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pusztai
Nagymarci a tokás disznó meg aszondi: 24-ben vége a háborús vészhelyzetnek az emberek sokat fognak költeni a gazdaság fellendül minden rózsaszínű!
A kretén hülyéje.
Mibű???
simmering73
Erre szavaztatok. Lesz ez még rosszabb is.
Pusztai
Nagymarci a tokás disznó meg aszondi: 24-ben vége a háborús vészhelyzetnek az emberek sokat fognak költeni a gazdaság fellendül minden rózsaszínű!
A kretén hülyéje.
Mibű???
justhpeter
Ilyen állapotok mellett akarják a bankok drágítani az ügymenetet. Nagy hiba, hogy már a saját számlára történő befizetésért pént kérnek.
rücsü41
Ha nincs pénz , van hitel!Hirdetik a bankok, akik annak ellenére hogy különadó is sújtotta őket mégis nyereséggel tudtak dolgozni. A mostani legalább 18%-os banki költségek emelése is ezt a célt szolgálják.Had szegényedjen a szegény ember aki kölcsönből tartja fenn családját, a bankok meg had gazdagodjanak a szegények pénzén!Ez a kormány álláspontja, amihez mereven ragaszkodik.Eddig az volt a kormány álláspontja, hogy nem lehet a különadókat a bankot igénybe vevőkre hárítani, bár mindenki tudta, hogy a bank áthárítja ezeket a költségeit, de most még a 18%-os inflációval megegyező áremelést is végrehajt a szolgáltatásai árában, szóval a bank ezen sem veszíthet!A kormány pedig kivonja magát ,hogy ebben a kérdésben nem foglal állást a szegény bakot igénybe vevők mellett.
Clavigo
Nem baj... Majd fellendül a kilakoltatási biznyák... Schadl pajtást kiengedik,lovaggá ütik..stb... Oszt jó napot..
verőce21
Aggodalomra semmi ok, a bankok pontosan felmérték, még nagyon sok hitelt rá tudnak sózni a lakosságra...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.