Csak Magyarország nem támogatta a jogszabályt, azonban nem volt vétójoga a kormánynak.

Kellemetlen: A magyar helyzet miatt hoztak egy új uniós médiatörvényt, Magyarország hiába tiltakozott, nem volt vétójoga
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A tagállamok uniós nagykövetei jóváhagyták a Tanács és az Európai Parlament tárgyalói között decemberben létrejött ideiglenes megállapodást a médiaszolgáltatások közös keretének létrehozásáról, valamint a médiaszabadság, a médiapluralizmus és a szerkesztői függetlenség védelméről szóló új uniós törvényről – írja a hvg.hu.

A mai nap mérföldkőnek számít a médiaszabadság és a pluralizmus védelme terén az EU-ban. Ez az új szabályozás megvédi az újságírókat és forrásaikat, és lehetővé teszi a polgárok számára, hogy megalapozott döntéseket hozzanak plurális és független információk alapján

– jelentette ki a soros elnökség nevében Benjamin Dalle, ifjúságért és médiáért felelős belga miniszter.

Az Európai Bizottság hosszas előkészítés után 2022 szeptemberében terjesztette elő a javaslatát. A kezdeményezés egyik, de talán a legfőbb indoka a magyarországi torz médiaviszonyok, az egyoldalú támogatási rendszer és az állami média kormány iránti elfogultsága volt. „A javaslat arra törekszik, hogy mind a magán-, mind a közszolgálati médiaszolgáltatók tekintetében biztosítékokat vezessen be a szerkesztői döntésekbe való politikai beavatkozás elleni küzdelem céljából, védje az újságírókat és forrásaikat, valamint garantálja a tömegtájékoztatás szabadságát és a médiapluralizmust

– áll a jogszabály indokolásában.

A megállapodás szövegét most valamennyi hivatalos nyelven véglegesítik, és 2024 áprilisáig mindkét intézmény hivatalosan elfogadja, ezt követően lép majd hatályba.

A javaslat elfogadásához minősített többségre volt szükség. Tanácsi forrásaink szerint egyedül Magyarország jelezte, hogy nem támogatja az indítványt, mint ahogy ezt a kormány és a kormánypárt képviselői korábban többször egyértelművé is tették. Ez azonban nem volt akadálya a döntésnek, mert ebben a kérdésben nincs tagállami vétó – írja a hvg.hu.

Az új lengyel kormány az elsők között üdvözölte a döntést az X-en.

Szabad sajtó, szabad emberek

– állt a kommentjükben. Néhány másodperces videójukban az látható, amint a nagykövetek megtapsolják a törvény elfogadását.

Forrás: hvg.hu

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
A pávatáncosunknak jönnek a kokik és a sallerek... Csak győzze kapkodni a fejét... a szemét...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
Oda se neki,majd kinőjük.+változtatjuk!!
csak ennyi
barátilag J.l.
koszpeko
@KisTehen: Nem véletlen vagy MARHA.
Értő olvasás 0.
"megállapodás szövegét most valamennyi hivatalos nyelven véglegesítik, és 2024 áprilisáig mindkét intézmény hivatalosan elfogadja, ezt követően lép majd hatályba."
koszpeko
De érdekes.
A fidkányok próbálnak mosdani.
De így de úgy.
Meg nem kötelező érvényü ja és sorosozàs.
Ezzel lényegében nem azt mondják, hogy a sajtószabadsággal itt minden rendben.
Attól vannak beszarva, hogy tóni göbbels propagandáján kivül ellenzéki hangok is megszólalnak a médiákban.
Dr. Proktor
@justhpeter: Van ott egy nagy raktár a lélegeztető gépeknek, ott még elfér sok minden...
justhpeter
@Dr. Proktor: Az a raktár lényegében már ma is üres, az esetleges rendszerváltásig eltűnnek a gépek is és az iratok is. Tehát a börtönben csak a manyup-csalásra és a rokkantak lerablására lehet majd emlékezniük, mert az gyakorlatilag életük végéig bizonyítható.
Dr. Proktor
@justhpeter: Üres vagy nem üres, mint olvastam az őrzése 50 milla havonta...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.