Csak Magyarország nem támogatta a jogszabályt, azonban nem volt vétójoga a kormánynak.

Kellemetlen: A magyar helyzet miatt hoztak egy új uniós médiatörvényt, Magyarország hiába tiltakozott, nem volt vétójoga
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A tagállamok uniós nagykövetei jóváhagyták a Tanács és az Európai Parlament tárgyalói között decemberben létrejött ideiglenes megállapodást a médiaszolgáltatások közös keretének létrehozásáról, valamint a médiaszabadság, a médiapluralizmus és a szerkesztői függetlenség védelméről szóló új uniós törvényről – írja a hvg.hu.

A mai nap mérföldkőnek számít a médiaszabadság és a pluralizmus védelme terén az EU-ban. Ez az új szabályozás megvédi az újságírókat és forrásaikat, és lehetővé teszi a polgárok számára, hogy megalapozott döntéseket hozzanak plurális és független információk alapján

– jelentette ki a soros elnökség nevében Benjamin Dalle, ifjúságért és médiáért felelős belga miniszter.

Az Európai Bizottság hosszas előkészítés után 2022 szeptemberében terjesztette elő a javaslatát. A kezdeményezés egyik, de talán a legfőbb indoka a magyarországi torz médiaviszonyok, az egyoldalú támogatási rendszer és az állami média kormány iránti elfogultsága volt. „A javaslat arra törekszik, hogy mind a magán-, mind a közszolgálati médiaszolgáltatók tekintetében biztosítékokat vezessen be a szerkesztői döntésekbe való politikai beavatkozás elleni küzdelem céljából, védje az újságírókat és forrásaikat, valamint garantálja a tömegtájékoztatás szabadságát és a médiapluralizmust

– áll a jogszabály indokolásában.

A megállapodás szövegét most valamennyi hivatalos nyelven véglegesítik, és 2024 áprilisáig mindkét intézmény hivatalosan elfogadja, ezt követően lép majd hatályba.

A javaslat elfogadásához minősített többségre volt szükség. Tanácsi forrásaink szerint egyedül Magyarország jelezte, hogy nem támogatja az indítványt, mint ahogy ezt a kormány és a kormánypárt képviselői korábban többször egyértelművé is tették. Ez azonban nem volt akadálya a döntésnek, mert ebben a kérdésben nincs tagállami vétó – írja a hvg.hu.

Az új lengyel kormány az elsők között üdvözölte a döntést az X-en.

Szabad sajtó, szabad emberek

– állt a kommentjükben. Néhány másodperces videójukban az látható, amint a nagykövetek megtapsolják a törvény elfogadását.

Forrás: hvg.hu

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
A pávatáncosunknak jönnek a kokik és a sallerek... Csak győzze kapkodni a fejét... a szemét...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
A pávatáncosunknak jönnek a kokik és a sallerek... Csak győzze kapkodni a fejét... a szemét...
namihami
""A kezdeményezés egyik, de talán a legfőbb indoka a magyarországi torz médiaviszonyok, az egyoldalú támogatási rendszer és az állami média kormány iránti elfogultsága volt.""
Nnnna, akkor erről is papírunk van! Ismét sikerült egy darabka tiszteletet kivívnunk!
NKF
Miről énekelnek ezek a seggfejek? Ennyi balodali szaregylet nincs sehol mint nálunk!
Sorolhatnám ,de minek!
simmering73
Kicsi vétóhuszárnak kicsorbult a kardja.
Clavigo
@simmering73: Majd kisírja a bánatát a vietkong pasija vállán...
kereső
@KisTehen: De. Az Európai Únió Tanácsának jóváhagyása- azaz szavazása az utolsó állomás, miután a az ET megtárgyalta és az EP megszavazta. És minden tagállamra kötelező érvényű a jogszabály.Ennyi(ke).
jáger laszló
Magyar kifogás oka!?
Ha +ismerhetnénk, ne csak az utólagos magyarázkodást!!
csak ennyi
barátilag
J,L
Sámannus
Koki saller és picsánrúgás a csüngőhasúnak.
Csizmás Kond
...médiaszabadság ???...persze szabadon hazudhatnak amit akarnak és most már meg sem kérdezheti senki hogy a hír honnan van.
Eladott Ország
Ott fogsz majd sírni ahol senki se lát! Európai Bizottság jogszabályjavaslatot nyújtott be Európai Médiaszabadsági Törvény címmel, amely azt kívánja garantálni, hogy az EU-n belül a média mindenhol függetlenül és átláthatóan működjön, az újságírók pedig szabadon, megfélemlítés nélkül dolgozhassanak. Kíváncsian várom hogyan reagálnak erre, és hogy fogják teljesíteni. Szerintem sehogy mert a végüket járná ha nem a saját propagandájukat terjesztenék mindenhol. Az Európai Unió Alapjogi Chartája a szabadságjogokról szól! Íme az egyik: "A véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadsága". Ennek része a sajtószabadság, a kiegyensúlyozott hozzájutás az információkhoz! Ezzel az EU társszervezete az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) foglakozik intézményesen.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/306770648_2251687448328699_6563857737775056902_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=3635dc&_nc_ohc=NzwtaquPu_wAX-FHd-A&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfAkUiT4AVV0IpKOPjPGtKIBsisdtykHpcIK4ZQeMY_3sA&oe=65B33CF5
kereső
@KisTehen: E se jl tudod barom. At Európai Únió Tanácsa, a szakminiszterek tanácsa- a gazdasági-és pénzügyek tanácsa pl. a pénzügyminisztereké- és ezen tanácsok vezetője,az elnöklő ország szakminisztere. Kivéve a külügyi tanácsot, mert annak állandó elnöke www.eeas.europa.eu/eeas/high-representative-vice-president_en
Csizmás Kond
A médiaszabadhazudozás ékes példája a cikk címe. Nem a magyar helyzet miatt hoztak ilyen határozatot hanem teljesen másért, csak annyi a magyar vonatkozás benne hogy ismét vétóztak...na de csak most kezdődik igazán a hazudozás, félrevezetés, átverés meg hasonló euróstaknyolás...
Eladott Ország
A román cigány gecit falhoz kell állítani, másképp nem fog menni, mint a román "nemzettestvérét." Addig nem nyugszik.
nemkati
Namégeccer:
A kezdeményezés egyik, de talán a legfőbb indoka a magyarországi torz médiaviszonyok, az egyoldalú támogatási rendszer és az állami média kormány iránti elfogultsága volt.
Béla333
Biztos összeül a maffiózóknál a válságstáb: azon agyalhatnak hogyan tudják megkerülni, kijátszani az Uniós határozatot?!
Egyenes, előremutató, becsületes utat nem keresnek, de náluk ilyen nincs is...!!!
Mocskos szemét banda!
Csizmás Kond
@nemkati: Kezdeményezésként olyan indokot talál ki bárki amilyent akar, viszont az csak kitalálás mert ilyenről hiteles bizonyíték nincs csak holmi unióslibafoskitaláció...néhány baszatlan kurva meséje, beadványa végett amit azért tettek hogy megmaradhassanak az ingyenélő posztjukon, akik egész karrierjük alatt egyebet nem tudnak felmutatni a a rágalomfogalmazásaikat.
Nyírfa
@Maccska: 17.23

Arról a pártról beszélsz, amelynek a betiltása éppen napirenden van Németországban, s amely ellen többszázezres tüntetések voltak a napokban.
Biztos vagy benne, hogy jó példát hoztál? Nem kérek választ, a kérdés költői.
kereső
@Béla333: Ez nem "határozat", hanem egy úniós törvény- amelynek betartása kötelező minden tagország számára.
Nyírfa
@Eladott Ország: 16.09

És kellett hozzá a társadalmi egyetértés, illetve lapítás.
Havanagi
Már éppen ideje volt,de legalább 10 évvel ezelőtt kellett volna megtenni.
Billibácsi
Nem hinném, ennek nálunk bármi hatása lenne. Viki, sanyi, toncsi és a többi hókuszpók úgy is kitalálnak valamit, vagy úgy tesznek, mintha nem is történt volna semmi.
Nyírfa
@Billibácsi: 18.06

Az uniónak eggyel több oka lesz szankcionálni a kormányt. Se pénz, se szavazati jog.
verőce21
"Szabad sajtó, szabad emberek!" - valami ilyesmivel kampányolt a szadesz is valamikor - szabad madár - és azóta már sehol sincsenek...! (illetve mindenhol vannak, ahol egy kis zavart lehet kelteni.) :)
Clavigo
@verőce21: a zavar legfőképpen a fejedben van..
verőce21
@Clavigo: Gyanús vagy nekem, hogy másra mutogatsz...! :)
Clavigo
@verőce21: kb. olyan vicces vagy ,mint az a vén Hülye a Karmelitaban...
verőce21
@Clavigo: Érintett vagy, hogy nem lehet sehova egy kis szamizdatot hordani...? :)
justhpeter
@NKF: A jelölésem a jó hírnek szól, hiszen nekünk valóban jól indul az év, ha a kormány naponta kap egy sallert vagy kokit. Az év végére annyi lesz, hogy külön raktárt kell nekik bérelni a kormánynak.
jáger laszló
Oda se neki,majd kinőjük.+változtatjuk!!
csak ennyi
barátilag J.l.
koszpeko
@KisTehen: Nem véletlen vagy MARHA.
Értő olvasás 0.
"megállapodás szövegét most valamennyi hivatalos nyelven véglegesítik, és 2024 áprilisáig mindkét intézmény hivatalosan elfogadja, ezt követően lép majd hatályba."
koszpeko
De érdekes.
A fidkányok próbálnak mosdani.
De így de úgy.
Meg nem kötelező érvényü ja és sorosozàs.
Ezzel lényegében nem azt mondják, hogy a sajtószabadsággal itt minden rendben.
Attól vannak beszarva, hogy tóni göbbels propagandáján kivül ellenzéki hangok is megszólalnak a médiákban.
Dr. Proktor
@justhpeter: Van ott egy nagy raktár a lélegeztető gépeknek, ott még elfér sok minden...
justhpeter
@Dr. Proktor: Az a raktár lényegében már ma is üres, az esetleges rendszerváltásig eltűnnek a gépek is és az iratok is. Tehát a börtönben csak a manyup-csalásra és a rokkantak lerablására lehet majd emlékezniük, mert az gyakorlatilag életük végéig bizonyítható.
Dr. Proktor
@justhpeter: Üres vagy nem üres, mint olvastam az őrzése 50 milla havonta...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.