Legyünk őszinték, és lássuk be, hogy a törököktől ilyen övön aluli ütést, ekkora cserbenhagyást, gátlástalan semmibe vételt még nem láttunk, mióta csellel elfoglalták Budát. 

Orbánt így még nem alázták meg: Semmibe vette és cserben hagyta Erdogan, majd átlépett rajta

Recep Tayyip Erdogan török elnök aláírta január 25-én Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációs okmányát, majd a jogszabályt közzétették a hivatalos közlönyben, és ezzel befejeződött a törökországi ratifikáció, és Orbán Viktor rég nem látott pofonba szaladt bele.

Erdogan voltaképpen ezzel a lépéssel beismerte, hogy semmi tekintettel nem volt Orbánra, hogy Orbánt ezzel a lépéssel végletekig megalázta és odadobta a NATO-nak, a saját belpolitikai megsemmisülése elé.

De, hogy miért is lépte meg a török elnök ezt?

Azt tudni lehetett, hogy Törökország egyik jóváhagyási feltétele a korábban kért F16 csomag megszerzése. Ankara 2021 októberében igényelt 20 milliárd dollár értékben Lockheed Martin F16 Fighting Falcon vadászgépeket. A pénzkeret ezen felül modernizációs és szoftverfrissítéseket is tartalmazna Törökország már meglévő légiflottája számára.

Tavaly májusban a nyugat  elkönyvelte a török elnök újraválasztási győzelmét. Joe Biden jelezte, hogy elvárja a svéd NATO-csatlakozás támogatását, Erdoğan pedig cserébe szeretne végre F16 vadászgépeket látni légiflottájában.

Innentől kezdve egészen egyértelmű volt az, hogy Erdogant nem érdekelte, hogy Orbánból, a NATO-val és az EU-val viaskodó „erős emberből” egy pillanat alatt csinált egy senkit. Neki mindennél jobban szüksége volt a vadászgépekre. Amint bejött a terve, egyenes utat nyitottak a svédeknek, és magára hagyták az utcai harcost.

Svédország katonailag semleges ország, de saját hadiiparral is rendelkezik, mely világszínvonalat képvisel, és mivel szinte teljesen körbe vannak véve NATO tagállamokkal, így egy rakéta kilövése után már más NATO-országoknak is lépnie kellene.

Svédország katonai ereje

A svédek katonai költségvetése éves szinten 5,6 milliárd USD, a GDP 1,5%-a. Teljes személyi állománya 2017-ben: 55 000 fő volt, melyhez tartozik még 262 000 fő tartalékos és a Nemzeti Gárda 22 000 fővel. A megnövekedett orosz fenyegetettség miatt 2018-tól visszaállították a kötelező sorkatonai szolgálatot, így négyezer 18 éves férfi és immár nő számára írják elő, hogy 9-12 hónapig szolgáljon a királyság hadseregében.

A szárazföldi és tengerészgyalogos csapatok mellett jelentős a Svéd Királyi Légierő melynek állományát 203 db harci gép alkotja, ebből 5 század több feladatú és összesen 116 db JAS 39 Gripen A, JAS 39 Gripen B-vel rendelkeznek.

A svéd haditengerészet és tengerészgyalogság egységei és katonái számos nemzetközi műveletben vettek részt Boszniában, Koszovóban, Afganisztánban és Csádban, valamint az Ádeni-öböl vizein.

Mit csinált közben a magyar kormány?

Én arra számítok, hogy hamarosan véget ér, és akkor eljuthatunk a ratifikációig. Én azt gondolom, hogy Magyarország semmiképp sem lesz utolsó ebben a sorban

– mondta áprilisban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Próbálták kiszolgálni a török igényeket, és 2023 tavasszán új indokot találtak a kormánypárti képviselők: hosszasan és sértődötten, mivel sértették meg őket a finn és a svéd politikusok.

Megjegyzéseket tesznek a magyar kormányra, az igazságszolgáltatásunkra, a médiahelyzetünkre, és sértegetnek, és ha kérünk, akkor legyünk oly bölcsek, hogy előtte nem pofozunk

Közben a Fidesz-KDNP elment egy frakcióülésre Balatonfüredre, ahol azzal álltak elő, hogy bár a kormány és Orbán Viktor nagyon is támogatná a két ország csatlakozását, de sajnos a frakción belül erről komoly vita van

a bizonytalanság és a sértettség miatt.

Azt azonban tudnunk kell, hogy Törökország elnöke rendelkezik a NATO második legnagyobb hadseregével, mely 1 054 750 főt számlál és az Amerikai Egyesült Államok hadserege után meglehetősen nagy elrettentő erőt képvisel.

És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a mozgósítható lakosságból 16 905 901 fő alkalmas katonai szolgálatra.

Egyes szakértők szerint olyan drasztikus lépéseket is tehet a svéd fél, hogy nem hosszabbítja meg a honvédség Gripen vadászgépeinek lízingszerződését.

Erdogan vagy hátba szúrta, vagy csak megmutatta, hogy nincs barátság, nincs parolázás csak érdek, és ő, mint az egyik legjelentősebb katonai hatalom, nincs tekintettel semmire, és senkire. Eltűrte, hogy hízelegjen neki, hogy tart a nagy szeretet, hogy talán a török-magyar barátság lesz az új lengyel-magyar, azonban amikor a saját érdekei mást diktáltak megalázta.

Most már késő, ugyanis magára maradt, és a hét elején a svédek is akkora diplomáciai pofont adtak, hogy a fal adta a másikat. Amikor Orbán Viktor a minap a svéd miniszterelnökkel akart tárgyalni, a svédek első körben szinte azonnal viszont visszautasították a magyar miniszterelnök ajánlatát.

Három napja ugyan Orbán Viktor bejelentette, hogy a magyar kormány támogatja Svédország NATO-tagságát

Erdogannak fontosabb volt, hogy Törökország 23 milliárd dollárért 40 darab új gyártmányú amerikai F-16-os vadászgépet vegyen a meglévő flottája mellé, mint Orbán Viktor, akinek hadserege mindössze 37 650 fő (ez a török hadseregnek csupán 3%-ka). 

De mindez már késő. Orbánnak már nincs visszaút. Két szék között esett a padlóra, egy olyan emberré vált aki sokat akart ezzel markolni, aki dörgölődzött a török elnökhöz, ám az első adandó alkalommal hagyta magára Erdogan.

Cikkünk véleménycikk, mely nem feltétlenül tükrözi a Propeller.hu szerkesztőségének és munkatársainak az álláspontját, a cikk szerzője a jelenkor politikai változásainak kutatásával foglalkozó történész.

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ditrich
Egyébként meg miért gondoltàk azt hogy Törökország bármivel is tartozna Orbannak? Robert Fico is elegánsan cserbenhagyta sőt a szerb elnök is. Talán legközelebb jobban válogassa meg a ,, barátait,, és akkor kevésbé esik pofára.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@nemkati: jujj ,valóban megfeletkeztem arról a nemzetes konzultációról!
esdeklek a fönökötök ellen elkövetett dógaim megbocsájtásáért ,hiszen ö valóban csak értetek,miattatok rágja a körmét!
nemkati
@csak úgy...: csak úgy legyen! :)
De abban tévedsz, hogy nekem főnököm.
csak úgy....
@nemkati: tévedni emberi ,néha én is szokok ! ;)
csak úgy....
@nemkati: untassalak? - eccer azt gondótam,hogy kutyából lehet szalonna,- de az már régen történt,ki is vertem a hülye ötletet a buksimból!
ómió
@Yoda69: Még mindig nem ismered fel a szarrágó tetvesbolsi bandátokat, szarkupac, hogy másokra hazudozod a szar bolsi lényeteket!? Inkább a Böszmeszarotokból próbálj kimászni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.