Washingtonban a magyar nagykövetségen nyitották meg a 2024-es nemzetközi vallásszabadság-csúcstalálkozót.

A vallásszabadság jogáért való küzdelmet nevezték a jelenkor legfontosabb emberi jogi harcának a felszólalók hétfőn Washingtonban az idei nemzetközi vallásszabadság-csúcstalálkozó megnyitóján, amelyet a magyar nagykövetségen tartottak.

A washingtoni magyar nagykövetségen arról beszéltek, hogy "minden vallást üdvözölni kell"

Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KIM) üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára. MTI/Illyés Tibor

Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára az eseményen az MTI-nek adott interjúban azt hangsúlyozta:

az a tény, hogy Washingtonban a magyar nagykövetség adott helyet a nagy nemzetközi konferencia megnyitójának, nemcsak lehetőség, de elismerése is annak a munkának, amit a magyar kormány és Magyarország végez ezen a téren.

Az államtitkár megnyitó beszédében a többi között beszámolt az üldözött keresztények és más vallási közösségek megsegítésében végzett magyar munka közelmúltbeli eredményeiről. Kiemelte a nigériai, a nicaraguai segítségnyújtást, valamint az iraki jazidi közösség számára nyújtott új támogatást. A Hungary Helps program lényegeként emelte ki, hogy a segítséget helybe viszi és közvetlenül a helyi közösségekhez juttatja el.

Katrina Lantos, a nemzetközi vallásszabadság-csúcstalálkozó társelnöke, Tom Lantos, az amerikai kongresszus néhai magyar származású tagjának lánya úgy fogalmazott, hogy az üldözött vallási közösségek megsegítésében Magyarország "diktálja a tempót", ami nemcsak szavakban, de tettekben is megnyilvánul. Hozzátette, hogy a küzdelem a vallásszabadságért a "legalapvetőbb emberi jog" érdekében folytatott harcot jelenti.

Samuel Brownback, az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős korábbi különleges megbízatású nagykövete arról beszélt, hogy a csúcstalálkozó széleskörűvé vált, az eddigi legmagasabb rangú résztvevőket tömörít, és közölte, hogy a három napon át tartó eseményen beszédet mond az Egyesült Államok kongresszusának alsóházi elnöke, Mike Johnson.

Wilfred Anagbe püspök Nigériából azt hangoztatta: minden embernek joga van ahhoz, hogy saját vallását és hitét gyakorolhassa, Magyarországot pedig az üldözött keresztények érdekében végzett küzdelem élharcosaként jellemezte.

A magyar nagykövetségen tartott esemény házigazdájaként Takács Szabolcs, Magyarország nagykövete rámutatott, hogy egyetlen vallás sem állhat a másik felett, és minden vallást üdvözölni kell mindaddig, amíg az nem jelent veszélyt más vallások híveire. A diplomata hangsúlyozta, hogy

a magyar nemzetet ezeréves keresztény történelem köti össze, és megtanulta, hogy a történelem miként képes mélyen gyökerező vallásos értékeket elragadni. Ezért ma tudja, hogy milyen értéke van a vallásszabadsághoz fűződő jognak.

A nemzetközi vallásszabadság-csúcstalálkozót először 2021-ben rendezték meg Washingtonban. Az idei eseményen három napon át többek között civil szervezetek vezetői, vallási vezetők, valamint politikusok az Egyesült Államokból és a világ több országából tanácskoznak a vallásszabadsághoz fűződő jogok védelméről. Az eseményen több amerikai egyetem is képviselteti magát, valamint szervez kísérőrendezvényeket.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
MET!!! (Iványi Gábor egyháza)És az örmény keresztényekkel mi van, akiket elüldöztek hegyi karabahból az azeriek- amely lépést üdvözölt a magyar kormány. Te meg meg sem szólaltál- te örmény keresztények szégyene.Nem mellesleg csád egy "keresztény" ország- csak úgy kérdezem.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toller Béla
Tisztán az a hgelyzet, hogy fel kellene már világosítani az emberiséget, végre...mielőtt minden hívő fundamentalista nem lesz !
kereső
MET!!! (Iványi Gábor egyháza)És az örmény keresztényekkel mi van, akiket elüldöztek hegyi karabahból az azeriek- amely lépést üdvözölt a magyar kormány. Te meg meg sem szólaltál- te örmény keresztények szégyene.Nem mellesleg csád egy "keresztény" ország- csak úgy kérdezem.
nemkati
az üldözött vallási közösségek megsegítésében Magyarország "diktálja a tempót", ami nemcsak szavakban, de tettekben is megnyilvánul

Igen, és Iványi Gábort is meghívták, hogy ezt tanusítsa? Végülis az ő egyháza is a nigériai, a nicaraguai, az iraki jazidi vallási közösségekhez hasonlóan hatalmas támogatást kap nemcsak szavakban, de tettekben is a magyar államtól, ugye? Mert ahogy hangoztatják "egyetlen vallás sem állhat a másik felett".
nemkati
@kereső: Az örményeket majd védi a magyar állam által mélyen tisztelt és kitüntetésre hazaengedett azeri baltás gyilkos.
nemkati
Ja, és mi bizonyítja jobban, és szép példája a magyarországi vallási közösségek megbecsülésének, hogy az egyházi oktatási intézmények nagyságrendekkel magasabb támogatást kapnak az állami oktatási intézményeknél.
nemkati
@nemkati: Igen, állami, és nem önkormányzati! Sajnos.
kereső
@KisTehen: Ne próbálj meg terelni barom, itt és most a magyar állam/kormány "keresztényi" és vallás politikájáról van szó, nem az ukránokéról.
Qqberci
@KisTehen: Bocika, nem is örülsz? Világszinten védeni akarják a szent teheneket is!...
Nyírfa
...üldözött keresztények...már viszketek tőle. Meg ettől a kormánynak nevezett szellemi-erkölcsi csőcseléktől.
kereső
@KisTehen: Értettem, akkor is ha látszólag magadnak válaszoltál. És hogyan jönnek ide az "örmények"? Úgy B+, hogy Tristan Azbej örmény származású keresztény.
kereső
@m73: A "szarvasmarha"' egy narancsos moszkovita.
Alfa
ezek a birka keresztények beszopják a keresztény-fasiszta vallásüldöző orbán hülyeségét a muzulmán,vagy mi a lófasz tristán segítségével
Lepényleső
...talán mégis óvatosak lehetünk a minden vallás üdvözlésével,- hiszen mi sem jártunk jól a fydes-ével?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.