Szili Katalin elmondta, a Nemzeti Virtuális Tér kezdeményezés révén a világban élő magyarok egy technológiai megoldás segítségével követhetik majd a magyar közmédia adásait. Világszerte korlátlanul nézheti majd a magyar közmédia műsorait VPN-en keresztül.

A 2010-ben megújult magyar nemzetpolitika összefog minden magyart, aki a Kárpát-medencében és a diaszpórában él

- jelentette ki Szili Katalin, miniszterelnöki főtanácsadó, az Országgyűlés volt elnöke csütörtökön Washingtonban a magyar nagykövetségen, amikor találkozott amerikai magyar szervezetek képviselőivel.

Szili Katalin "Béke és Biztonság" című tájékoztatóján kiemelte, hogy

a kormány döntése alapján 2024 az együttműködő nemzet éve, ami tükrözi az idei év gyakorlati megközelítését.

Úgy fogalmazott, hogy a csaknem másfél évtizede kezdett nemzetpolitika jelenleg "finomhangolásra" szorul.

Ilyen finomításként említette példaként a Nemzeti Virtuális Tér kezdeményezést, amely révén a világban élő magyarok egy technológiai megoldás segítségével követhetik majd a magyar közmédia adásait.

A Washingtonban és környékén működő mintegy 15 magyar szervezet képviselőit Szili Katalin tájékoztatta a Kárpát-medencében élő külhoni magyar közösségek helyzetéről, többi között a demográfiai változásokról.

A kárpátaljai magyarokkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a háború következtében Kelet-Ukrajnáról Kárpátaljára menekült ukrán népesség miatt jelentősen átalakul a magyarok lakta terület nemzetiségi összetétele.

A magyarországi nemzetpolitika eredményeit illetően a miniszterelnöki főtanácsadó többi között elmondta, hogy 2010 óta 1300 milliárd forintot fordított a magyar állam összesen 6500 nemzetpolitikai beruházásra, amiből 5500 intézmény részesült. Kiemelte, hogy 1200 oktatási célú támogatás történt, kulturális célokra pedig 140 milliárd forint jutott, ebből 2500 kulturális célú külhoni támogatás valósult meg.

Az eseményen bemutatkozott Pataki Ildikó, a Diaszpóra Tanács tavaly novemberben megválasztott észak-amerikai regionális elnöke, aki beszélt terveiről, közte arról, hogy meghatározó fontosságúnak tartja a fiatalok bevonását a magyar diaszpóra tevékenységébe.

Végh Sándor, a washingtoni Kossuth Házat is működtető Kossuth Alapítvány elnöke elmondta, hogy az amerikai főváros központjában működő intézmény nyitva áll minden magyar szervezet számára. Emellett beszámolt arról, hogy a Kossuth Alapítvány felvállalta, hogy koordinálja a Washington környéki magyar szervezetek munkáját, tájékoztatással, információval igyekszik összehangolni munkájukat.

Dömötörffy Éva, a washingtoni 4. számú Bátori József cserkészcsapat parancsnoka többi között arról beszélt, hogy a több mint 70 taggal működő szervezet idén ünnepli fennállása 50. évfordulóját.

A magyar nagykövetségen tartott diaszpóra-kerekasztal megbeszélésen szóba kerültek a magyar-lengyel barátság megjelenítésének tengerentúli lehetőségei, mert az eseményen részt vett a Szili Katalin kíséretében érkezett Rónayné Slaba Ewa, a magyar Országgyűlés lengyel nemzetiségi szószólója.

Takács Szabolcs nagykövet köszönetet mondott a diaszpóra szervezetek munkájáért, és kijelentette, hogy a külképviselet is igyekszik támogatni tevékenységüket. Úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 10-15 évben "új életre kelt" és "magára talált" Magyarország a világ minden pontján élő magyarra figyel.

Szili Katalin két napos washingtoni látogatása keretében csütörtökön részt vett a hagyományos amerikai Nemzeti Imareggelin, amelynek keretében az amerikai Kongresszus több tagjával, republikánus képviselőkkel és szenátorokkal is tárgyalt többi között értékazonosság kérdéseiről, valamint a béke lehetőségéről Ukrajnában.

Mi az a Nemzeti Virtuális Tér?

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az elmúlt fél évben többször is nyilatkozott a Nemzeti Virtuális Térről. Már a csíksomlyói búcsún is beszélt róla, aztán a nyári Tusványoson említette meg, hogy lesz egy fejlesztés, „amelynek keretében minden magyar állampolgár a teljes magyar közmédiához és államrezonhoz hozzáfér”, novemberben pedig már annak örült, hogy január 1-jétől tesztjelleggel elindul a szolgáltatás.

Az Orbán-kormány állami VPN-t biztosít, hogy a közmédiát minden külföldön élő magyar is élvezhesse

A miniszterelnök-helyettes szerint ezzel végre a sport és kulturális, illetve közéleti műsorok közvetítésével kapcsolatos problémák. A technikai részleteket is ismertette:

Minden magyar állampolgár a teljes magyar közmédiához és a teljes magyar államrezonhoz hozzáfér egy egyszerű regisztrációval, egy IP-címmel, VPN-környezetben, egy digitális állampolgársággal, ami a nemzetegyesítésnek valóban a 21. századi formája

Hozzátette: korábban mindig gondot okozott a sport- és kulturális műsorok közvetítésének kiterjesztése Magyarország határain túlra, mivel azt az Európai Bizottság és a tagállamok, különösen is az utódállamok és leginkább a jogtulajdonosok ellenzik. Nagy előrelépés, hogy 2032-ig megvásárolták a téli és nyári olimpiák közvetítési jogát, a magyar válogatott selejtezőinek közvetítését az Európa- és világbajnokságokon. 75 nagy sporteseményt, 15 sportágat tudnak a kábelszolgáltatók közvetíteni.

A cél, hogy sport mellett a közmédia közéleti és kulturális műsorai is foghatók legyenek a határon túl, ezért van szükség a virtuális nemzeti térre, mivel a technika előrébb tart, mint a jogkorlátozó jogalkotás. Ehhez január 1-től minden magyar állampolgár kapcsolódhat, bárhol éljen a világban

Forrás: MTI, Telex

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Alfa
röhögnöm kell az ÁLLAMI VPN ...
Az is hülye, aki igénybe veszi ...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Alfa
röhögnöm kell az ÁLLAMI VPN ...
Az is hülye, aki igénybe veszi ...
simmering73
A külföldön élő magyarok leszarják a mocskos, hazug közmédiát.
namihami
Még egy pénzkidobás a határontúli potyásokra! Mi pedig fizethetjük!
Qqberci
@Alfa: Államilag szervezett "Man in the middle" tipusú támadás/megfigyelés...
Sámannus
Meg kell növelni a gatyamadzag expotot is, mert fontos ám az is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.