Az Orbán-kormány kötelezővé tette az online kiskereskedőknek, hogy áruikat a Magyar Postán keresztül is küldjék, ha a vevő ezt kéri – írja a Népszava.

Így mentené meg az Orbán-kormány a Magyar Postát: A terv kész, de senki sem tud semmit
Egy férfi csomagot vesz át a Magyar Posta egyedi matricázással díszített 500. csomagautomatájából az átadása napján a budapesti Etele Plázában 2023. október 11-én. MTI/Soós Lajos

Forronganak a magyar web­shopok és a logisztikai cégek, miután az Orbán-kormány fű alatt kötelezővé tette az online kiskereskedőknek, hogy eladott áruikat a Magyar Postán keresztül is küldjék, ha a vevő úgy akarja – derül ki a HVG cikkéből.

A rendelkezés március 28-án lép életbe, a nyúlfarknyi paragrafus egy december végi rendeletmódosításban elrejtve jelent meg.

Az új szabályról se a kormány, se a Posta nem kommunikált, és a portál szerint az érintettek figyelmét még akkor sem hívták fel rá, amikor december 15-én nyolcnapos „társadalmi vitára” bocsátották.

Az említett paragrafus annyit mond ki, hogy webshopban eladott áru „kézbesítése érdekében az egyetemes postai szolgáltató által nyújtott postai szolgáltatás igénybevételének lehetőségét a kereskedelmi célú internetes honlappal rendelkező vállalkozás a honlapján biztosítja”. Magyarországon pedig az egyetemes postai szolgáltató a Magyar Posta, aminek 2030 végéig szól az állammal kötött szerződése.

Mint a HVG hangsúlyozza, a felháborodást szítja, hogy tulajdonképpen nem tudni pontosan, mit tett kötelezővé a kormány:

a leglazább olvasat szerint a webshopoknak fel kell kínálniuk, hogy a megvett árut az állami céggel – egész pontosan annak csomagszállító leányával, az MPL-lel – is kiküldik, ha a vevő ezt szeretné. Ehhez nem kell leszerződniük a vállalkozással, hiszen bárki bármikor feladhat egy-egy csomagot.

De a legszigorúbb értelmezés szerint viszont minden magyarországi webshopnak le kell szerződnie a Postával, s a vásárlások során a csomagküldési szolgáltatások akár teljes palettáját fel kell kínálnia a házhoz szállítástól az automatás átvételig.

Forrás: Népszava

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
@Dr. Proktor: Én betiltanám az emailt is. Tessék vásárolni képeslapot!
Péter2
Nem kellett volna tönkretenni ! A másik a szállítóknál nincs nagy árrés , még Mo-n vásároltam webshopból nagyon ritkán én a gls hozattam , mert az kiszámítható volt mikor jön , felénk 1órától 2 ig mindig ideért ha vártam csomagot , nem kellett lesni órákon keresztül és a szállítási idő is pont jó volt .
Dr. Proktor
,,, valamint kötelező lesz magas áron kinálni a Posta szolgáltatását és még magasabb áron a konkurenciáét!
Már egyenesen várom, hogy mikor hoznak rendeletet, hogy csak a felcsúti kisvasúttal lehet utazni Szegedre és Pécsre, de a jegy csak akkor lesz érvényes ha bemutatnak hozzá egy stadionbelépőt is!
Sakk Matt
Nemrég találták ki, hogy levélméretűnél nagyobb csomagot nem hoz ki a MPL. Most meg kádári módszerrel kötelezővé akarják tenni?
Tessék mondani, a MÁVAUT mikor alakul meg?!
Sakk Matt
@Dr. Proktor: Én betiltanám az emailt is. Tessék vásárolni képeslapot!
Qqberci
@Sakk Matt: És olyan rányalós bélyeget, amin vikkancs van...
Nessy
Majd pár hét után kiderül, hogy a Postának nincs olyan kapacitása, mint kellene!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.