Hack Péter szerint a politikai felelősséget a kegyelmi ügyekben az igazságügyi miniszter ellenjegyzése jeleníti meg. Enélkül ugyanis nem érvényes a döntés.

Alkotmányjogász: Novák adta a kegyelmet, de a politikai felelősség Varga Judité

Kép: MTI/Lakatos Péter 

A Demokratikus Koalíció méltatlansági eljárást kezdeményezett Novák Katalin ellen, amiért az államfő kegyelmet adott egy pedofil ügyben elítélt bűnözőnek – többek között erről az eljárásról kérdezte Hack Péter jogászt, az ELTE ÁJK tanszékvezetőjét az Index.

A mostani kezdeményezés arra hivatkozik, hogy az Alaptörvény gyermekvédelmi rendelkezéseibe ütközik az ügyben elítélt személynek adott kegyelem. Ugyanakkor azt látni kell, hogy minden kegyelmi döntés alapjogsérelmet okozó személyek ügyében születik

– mondta erről Hack. Rámutatott: az elnök csak úgy tud kegyelmet adni, hogy közben a bűncselekmény sértettjének a jogvédelmét nem adja meg az állam. Példaként említette a Budaházy-ügybet: a fizikailag bántalmazott személyeknek joga volt a testi épséghez. A DK kezdeményezéséről azt mondta:

Nincs olyan kegyelmi döntés, amely ezzel a magyarázattal ne lehetne támadható, ha így lenne, nem is létezne kegyelmi jog.

A vitát kiváltó kegyelmi döntés problémáját nem oldja meg az sem, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette az alkotmány újabb módosítását. Hack szerint ha Nováknak nem volt megfelelő indoka, akkor a felelősség a kegyelmi döntést ellenjegyző Varga Judit akkori igazságügyi minisztert terheli:

A konkrét vitát a kegyelmi döntés indokainak nyilvánosságra hozatalával lehetne lezárni. Ha van védhető indoka a kegyelmi döntésnek, ami megnyugtatja a nyilvánosságot, akkor a vita lezárul, ha nincs ilyen indok, akkor az ellenjegyzést adó miniszter politikai felelősségét kell megállapítani.

Alkotmányjogi értelemben ugyanis a köztársasági elnököt nem terheli politikai felelősség a döntései után. A politikai felelősséget a kegyelmi ügyekben a miniszteri ellenjegyzés jeleníti meg.

Forrás: Index.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Kegyelem
NK ismered!?
Cinkos aki néma!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Béla333
"Politikai felelősség" ez olyan valami, amire előszeretettel hivatkoznak a politikusaink - mindkét oldalon, de ami azt jelenti, hogy kapjátok, be, semmi közötök hozzá!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.