Ellopták Pannonhalmáról Radnóti Miklós szobrát, amelyet 1983-ban Meszlényi János bronz lemezekből készített – tájékoztatta a város polgármestere szombaton az MTI-t.

Meggyalázták a pannonhalmi Radnóti-szobrot – megrázó felvételek
Fotó: Facebook/Vas Gábor

Vas Gábor közlése szerint kora délután kapott értesítést arról, hogy a költő szobra eltűnt. Egy látogató jelezte a Tourinform irodában, hogy járt az emlékhelynél, amelyet ismeretlenek megrongáltak.

A polgármester – aki azonnal a helyszínre ment – sokkolónak nevezte a látottakat: a fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták. A szobor nagyságrendileg húsz kilogramm lehetett – mondta.

Az emlékművet 1983-ban, a valamikori Wienerberger téglagyár területén állították fel annak emlékére, hogy a munkaszolgálatra hurcolt Radnóti Miklós a halála előtt ott töltötte utolsó éjszakáját 1944 novemberében.

A polgármester elmondta, hogy a terület jelenleg egy magánbefektető tulajdonában van, ipari területnek minősül és a tulajdonosa az állagmegóvás és a lopások miatt bekerítette azt.

Hozzátette, hogy az emlékművet csak úgy tudták látogatni az érdeklődők, ha a kerítés kapujának kulcsát elkérték a Tourinform irodából.

Vas Gábor közlése szerint a közelmúltban indult egyeztetés a tulajdonossal arról, hogy az emlékművet áthelyezzék. Az elképzelések szerint a betonelemekből álló kerítést megbontva az emlékmű a kerítéssel egyvonalba került volna, hogy mindenki számára látható legyen. Ahhoz ragaszkodtak, hogy az emlékmű a valamikori téglagyár területén maradjon – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy az ügyben a feljelentés megtörtént.

Forrás: MTI

114 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
@Pegero: Épp valamelyik nap a Mi hazánk fiatalszervezete követelte, hogy ne legyen pl. Radnóti, Szabó Ervin, Ságvári utca nevek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: Te szoltál hozzám elsőre...és ha unod az olvasást tudatlan maradsz.
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: 7:34

Ne tegyél megjegyzést, ha nem muszáj.

Tegnap 10 óra után kezdtem ennél a cikknél az ittlétemet, aminek az egész részét nagyjából veled töltöttem. Nrm szoktam ennyi időt egy napon belül a böngészőre szánni.
Utána még ide tettél nekem több olvasnivalót, erre már nem futotta idő.
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: Egyik általad belinkelt wiki szöveg sem cáfolja azt, amiket én belinkeltem, ill. megfogalmaztam neked válaszaimban.
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: ...s akkor én most mit tegyek ,...elolvassam helyetted ?
...és hogy velem töltötted a drága idődet...ha nem kellett volna annyiszor elmagyarázzam a dolgokat fele időt megspórolhattad volna...ezért is adtam olvasnivalót hogy tájékozódj...:)
...de cáfolja, pl hogy voltak és vannak palesztinok...hogy nem volt Izráel mindig ország vagy állam stb stb...amúgy nekem ha hiszed is annyi és ha nem is annyi...ja és hogy nekem rengeteg időm van ...olvasni, írni, vitázni...ha kell neked is adok.
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: Nem kell elolvasnod, én már túl vagyok rajta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.