Megkongatta a vészharangot a szakértő. Nem fogja bírni a gazdaság a kifizetéseket.

Meddig lehet kifizetni minden év februárjában az egyhavi plusz nyugellátást, amelynek nincs járulékfedezete? A 13. havi nyugdíjat 2003-ban vezette be a Medgyessy-kormány, majd 2009-ben a Bajnai-kormány szüntette meg a pénzügyi válságkezelés egyik kényszerű és kellemetlen intézkedéseként. Az Orbán-kormány 2021-ben újból bevezette.

Ennyi volt a 13. havi nyugdíj?

Egyre jobban elöregszik a társadalmunk/Fotó: Stockfotó

Farkas András nyugdíjszakértő a portfolio.hu-n azt írta: aggasztó a helyzet, veszélybe kerülhet a kifizetés. Ennek pedig az az oka, hogy évről-évre emelkedik a nyugdíjasok száma és az ő nyugdíjazásukra fordított összeg, míg a járulékfizetők száma folyamatosan csökken. Idővel ez a mérleg át fog billenni és nem lesz elég befizetett adó, amiből a nyugdíjasok megkapnák a 13. havi nyugdíjukat.

„Nem véletlen, hogy 2024 januárjában a miniszterelnök saját közlése szerint aggódva kérdezte meg a pénzügyminisztert, hogy ki lehet-e fizetni egy összegben a 13. havi nyugdíjat és ellátást (ki lehetett, 520,5 milliárd forint összegben).” – írta Farkas András.

A társadalom elöregedése miatt a függőségi ráta elkerülhetetlenül romlik, és a Ratkó-unokák (az 1973 és 1977 között született nagyon nagy létszámú évjáratok) nyugdíjba vonulásával (a kedvezményes nyugdíjra is tekintettel 2034-től, tömegesen 2037-től) drámaivá válik.

Forrás: portfolio.hu

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SÍva
Tényleg? A sok elmismásolt milliárdokat bírja?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sakk Matt
Sakk Matt
@balos: Dugj fel a tapló mutterodnak egy telefont és csörgesd soxor, hadd élvezze a vén hülye picsa!
simmering73
@Philip Marlowe: Akkor világválság volt, most meg a fidesz okozza a válságot. Érzed a különbséget, hólyegyerek?
Peller Anikó
@Sakk Matt: 20:36, Ööö, nem értettél félre valamit ?
dr. prédikátor
Érdekes a románoknak ,vajdaságiaknak és kárpátaljára az álmagyarok részére juthatnak milliárdok!!! Csak a magyarországi nyugdjasoknak nem jut!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.