Van az úgy, hogy az embernek mondania kellene valamit, de nem igazán van mit. Így járt Orbán Viktor is a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitó rendezvényén. Mondjuk, megoldotta. Sutba dobta „az adatokon, táblázatokon alapuló hókuszpókuszt”, a „tudományos gazdaságpolitikai nézeteket”, és a fölöttük álló józan paraszti ész alapjain nyugvó gazdasági tételeket vette elő.

Forrás: nepszava.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
ogTakaros kis írás,

nagyon nagy kár, hogy egy igen fontos momentum elfelejtődött a cikkben is!!

Mottó helyett:
a napokban már harmadszor vagyok kénytelen
felhívni a figyelmet / emlékeztetni
Orbán második úralmi ciklusa startjára

A derék nepszava.hu publicistája „Háztartástan” címmel „értékeli” Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitó rendezvényén előadott magánszámát.
Számos jogos észrevétel (pl. „Sutba dobta ’az adatokon, táblázatokon alapuló hókuszpókuszt’, a ’tudományos gazdaságpolitikai nézeteket’, és a fölöttük álló józan paraszti ész alapjain nyugvó gazdasági tételeket vette elő.”) mellett teret adott egy egyébként szintén jogos témának a „mindig többet kell keresni, mint amennyit elköltünk” bon mot mentén. meg kell jegyezzem, hogy lopás esetén ez releváns lehet, de a józan paraszti logika inkább valamiféle „takaró hossz”-ról elmélkedik! =))
Nos ennek kapcsán megjegyzi a szerző, hogy
„Az Orbán-kormány 2010-ben 22 ezer milliárd forinttal vette át az állam¬adósságot, amit mostanra 52 ezer milliárdra tornázott fel,”
és
„A hitelből élést sem tudta elkerülni, ráadásul a drága hitelből élést, ugyanis a külföldiek számára kibocsátott kötvények komoly felárral kelnek el, a legutóbbi euróalapú zöldkötvényt a nemzetközi referenciakamathoz képest például 190 bázispontos plusszal hirdették meg. Egyelőre tehát az ország tartozik és nem neki tartoznak.”!
Persze mindkettő jogos felvetés, de sajnos egy alapvető tény erősen hiányzik mellőle. Annak a 22ezer milliárdnak szerkezete. Aminek a meghatározó része az IMF-hez és az EU-hoz köthető közvetlenül illetve közvetve, a nemzetközi referenciakamathoz képest lényegesen jobb feltételek között. Igen, de csak számszakilag. Orbán – már akkor is valamiféle szuverénitási dumát lengetve, valójában abból sokkal nehezebb lopni =)) – sürgősen lecserélte lényegesen drágább hitelekre! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.