A Magyar Állami Operaház büféjére annak az Opera Gasztronómia Kft.-nek van érvényes üzemeltetési engedélye, mely céget az Operaház kizárt az intézményből.

Újabb fejleményre bukkant az Index a Magyar Állami Operaház büféjének ügyében. A területileg illetékes önkormányzat ugyan szerdán azt a választ adta a szerkesztőség megkeresésére, hogy az operaházi büfé üzemeltetőjeként a Magna Catering Kft. teljesítette bejelentési kötelezettséget, ám megtudták: a cég 2024. január 13-án befejezte, megszüntette operaházi tevékenységét. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Állami Operaház – ahogyan azt Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója is állítja – maga működteti a büféjét. A bökkenő az, hogy a kereskedelmi tevékenységek végzéséről vezetett nyilvántartás alapján, úgy tűnik, ezt ebben a formában nem tehetné.

„Az OPERA a szükséges engedélyek birtokában van, bejelentési kötelezettségeinek eleget tett”

– ezt küldte az az Index szerkesztőségének a Magyar Állami Operaház 2024. március 4-én, utalva arra is, hogy az intézmény működteti a büfét a házon belül. Ez a kijelentés azonban – az Index birtokába jutott dokumentumok, valamint az illetékes kerület információi alapján – úgy tűnik, nem állja meg a helyét.

Ez már szánalmas! Engedély nélkül működteti az Operaház a büféjét

Fotó: wikipedia.org

A helyzet tisztázásához hivatalos nyilatkozatokat, dokumentumokat idéz a lap.

A legbeszédesebb a jelenlegi állapotokat rögzítő „kereskedelmi tevékenységek végzéséről vezetett nyilvántartás”. Ez alapján az látszik, hogy a Magyar Állami Operaház büféjére annak az Opera Gasztronómia Kft.-nek van érvényes üzemeltetési engedélye, mely céget az Operaház kizárt az intézményből, és a kft. – mivel perben áll az Operaházzal – nem is működteti a büfét, a házon belül semmilyen tevékenységet nem végez.

Ha nincs engedély, hogy lehet mégis büfé?

A jelenleg is érvényes hivatalos nyilvántartásból az derül ki, hogy a Magyar Állami Operaháznak nincs érvényes működési engedélye a büfé üzemeltetésére, de mégis működteti azt.

Az eddig ismert tények a következők:

A VI. kerületi önkormányzat az Indexet szerdán, 2024. március 6-án arról tájékoztatta, hogy „az Operaházban most büfét üzemeltető Magna Catering Vendéglátó és Rendezvényszervező Kft. a bejelentést megtette, és őket nyilvántartásba vettük”.

Levelükben nem szerepel olyan információ, hogy a Magyar Állami Operaháznak volna engedélye a büfé üzemeltetésére, és arra vonatkozóan sem kaptak információt, hogy az Operaház bejelentést tett volna a büfé működtetésére.

Ezt követően megnézték az interneten is elérhető, a kereskedelmi tevékenységek végzéséről vezetett nyilvántartást (210/2009 [IX. 29.] Korm. rendelet), amelyből kiderül, hogy a Terézváros által megnevezett Magna Catering Kft. csupán 2023. november 10. és 2024. január 13. között működtette a 1061 Budapest Andrássy út 22. szám alatti (ez a Magyar Állami Operaház címe) cukrászdát és Feszty Bárt. Ennek utánajártunk, és megtudták hogy a Magna Catering Kft. az operaházi tevékenységét mintegy két hónapja valóban megszüntette.

A fent említett, a kereskedelmi tevékenységek végzéséről vezetett, jelenleg is érvényes nyilvántartás alapján a Magyar Állami Operaház címén most is az Operaházzal perben álló, az épületből kizárt Opera Gasztronómia Kft.-nek van érvényes üzemeltetési engedélye (Opera Café, Opera Művész Bár, Opera Nézőtér Bár). A cég azonban – éppen a fentebb említett peres állapot miatt – ilyen tevékenységet nem végez.

Az említett nyilvántartásból az is kiderül, hogy a Magyar Állami Operaház az Andrássy úti épületben kiskereskedelmi tevékenységet végezhet. Ez azt jelenti, hogy az Opera Shopban a következőket árulhatja:

„Kávéital, alkoholmentes és szeszes ital; Édességáru; Audiovizuális termék; Könyv; Óra- és ékszer; Díszműáru, műalkotás, népművészeti és iparművészeti áru; Emlék- és ajándéktárgy”.

Vagyis ebben nem szerepel zöldség, gyümölcs, tej, tejtermék, meleg- vagy hidegétel, így a szendvics, de még a perec sem.

Ezek után már csak arra a kérdésre kellene választ kapni, hogy mi alapján működik a büfé az Operaházban, különösen annak a – cikk elején már említett – információnak az ismeretében, amit a Magyar Állami Operaház a szerkesztőségnek is megküldött, vagyis:

Az Opera a szükséges engedélyek birtokában van, bejelentési kötelezettségeinek eleget tett.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@Géza: Mitől is hír, hogy egy Orbán-nyaloncna bármore is engedély kellene ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Billibácsi
Miért is ne? Kapcsolat és összeköttetés kérdése az egész! Törvények, jogszabályok, szerződések mit sem érnek. Szép hazánkban ez így működik.
lusta
bejelentették. Legutóbb szólt a pedofilsimogató felcsúti kis pocakos tolvaj zsebcézárnak. Ebben az országban ez bőven elég.
nemkati
Egészen egyszerűen meg lehetne ezt oldani. Csak egy visszamenőleges törvényt kéne hozni, hogy Ókovács árulhat szendvicset az Operaház büféjében. Ilyet meg akkor hoz a törvényhozó, amikor csak akar.
Qqberci
@nemkati: És a Kossuth-díjas Nagy Feró meg majd árulja a kannás bort...
jáger laszló
Ó kovács ez nem szép dolog!!!
A money nem minden!!
Morál is van az Operában!!???
csak ennyi
barátilag
J.L.
szaboria1
Ókovács azt hiszi hogy már tulajdona az operaház. Lehet elhitte Lázár bejelentését, hogy kastélyokat palotákat ingyen meg lehet kapni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.